Räddningsmannaexamen | 90 sp | 1,5 år
I nöden prövas räddningsmannen
Utbilda dig i ett yrke där mänsklighet och meningsfullhet står i centrum för allt arbete. Räddningsmannaexamen tas inom utbildningsprogrammet för räddningsman som pågår i 1,5 år. Examen ger behörighet för tjänster som räddningsman, brandman eller brandman-ambulansförare.
Närundervisningen sker vid Räddningsinstitutet i Kuopio, där undervisningen, inkvarteringen och måltiderna är avgiftsfria för studerande. I studierna ingår mycket praktisk undervisning på Räddningsinstitutets övningsområde. Studierna är i regel närstudier med närvaroplikt.
Ansökningstider
Ansökan till utbildningen som inleds i augusti 2025 pågår 13.1.–14.2.2025 (kurs 137-140 / finnspråkig).
Boka konditionstestet i god tid före ansökan!
Urvalsprov (kurs 137-140): Urvalsprov vid Räddningsinstitutet (1 dag / sökande) 22.–25.4. och 28.–30.4.2025 och elektroniskt lämplighetstest (AON) 12.5.–16.5.2025.
Urvalsprov (kurs 133-136): Urvalsprov vid Räddningsinstitutet (1 dag / sökande) 23.–27.9.2024 och elektroniskt lämplighetstest 7.–11.10.2024.
Yrkesbeskrivning för räddningsman
Räddningsmannen är en mångkunnig yrkesperson inom sin bransch. Hen deltar i det förebyggande säkerhetsarbetet, släcker bränder, räddar människor i olyckssituationer, arbetar inom den prehospitala akutsjukvården inom första insatsen och den prehospitala akutsjukvården på basnivå samt deltar i upprätthållandet av larmberedskapen inom stationstjänsten.
I räddningsarbetet ingår allt mer också säkerhetshandledning, upplysning och rådgivning.
Förhandskrav
Sökanden ska ha genomgått ett godkänt test av den fysiska funktionsförmågan samt en läkarundersökning på en testplats som utsetts av Räddningsinstitutet senast före ansökningstidens utgång.
› Se testplatserna och boka tidDen sökande ska vara minst 18 år när studierna inleds.
Grundutbildningskravet är antingen gymnasiets lärokurs, studentexamen, yrkesinriktad grundexamen eller yrkesexamen. Innan ansökningstiden går ut ska sökanden ha ett officiellt examensbetyg för att ansöka till utbildningen.
I ett förfarande som är beroende av prövning kan till utbildningsprogrammet för räddningsmän också antas en sökande som inte har den ovan beskrivna grundutbildning som krävs, om hen enligt Räddningsinstitutets bedömning annars har tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna.Sökanden ska beträffande hälsotillståndet och i övrigt vara lämplig för att sköta yrkesområdets uppgifter på behörigt sätt.
Den som antas till utbildningen ska senast den dag studierna inleds ha körrätt för fordon av klass C (körkort av klass C1 räcker inte).
Ansökningsfaser
Följ aktivt med ansökningsportalen under hela ansökningsprocessen. Vi meddelar endast i ansökningsportalen om dina framsteg i urvalsprovets olika skeden samt om antagningen av studerande.
1. Test av den fysiska funktionsförmågan
Sökanden väljer en testplats bland de angivna testplatserna.
2. Ansökan via webbansökan
De bilagor som krävs är en kopia av examensbetyget och övriga betyg vid behov.
3. Urvalsprov för dem som uppfyller sökkriterierna
Fysisk och psykisk lämplighet vid Räddningsinstitutet:
• 12 minuters löptest, simtest och fobitest
• Lämplighetsbedömning på distans
4. Slutlig antagning av studerande
De antagna studerandena tar emot studieplatsen i ansökningsportalen.
Ansökan till räddningsmannaexamen görs via Räddningsinstitutets webbansökan.
Ansökan till utbildningen kan endast göras om den sökande med godkänt resultat har genomgått ett test av den fysiska funktionsförmågan samt en läkarundersökning på en testplats som Räddningsinstitutet utsett. Testresultatet gäller i tolva (12) månader och ska vara i kraft den dag då ansökningstiden går ut.
Bilagor som krävs
Sökanden ska lämna in de bilagor som krypterad e-post till adressen pelastaja.valinnat@pelastusopisto.fi. Anvisningar för hur man skickar krypterad e-post finns på sidan Räddningsinstitutets krypterade e-post.
De bilagor som krävs kan också skickas till Räddningsinstitutet på adressen: Räddningsinstitutet/Studerandetjänster, PB 1122, 70821 KUOPIO.
Bilagorna ska vara hos Räddningsinstitutet senast inom 7 dagar efter ansökningsperiodens utgång. Sökanden som inte har lämnat in sina bilagor till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden är inte med i urvalsprocessen. Bilagorna ska skickas inom utsatt tid även om du tidigare har sökt till samma examen, vi sparar inte sökandenas bilagor.
De bilagor som krävs av den som söker till räddningsmannautbildningen är: en kopia av examensbetyget, ett intyg över eventuellt deltagande i FBK-verksamhet, ett intyg över eventuellt deltagande i ungdomsbrandkårsverksamhet, i en avtalsbrandkårs larmavdelnings eller den ordinarie brandkårens operativa verksamhet.
Om examensbeviset består av ett avgångsbetyg och ett yrkesprovsbetyg ska sökanden skicka kopior av båda. Studenter lämnar in en kopia av gymnasiets avgångsbetyg eller betyg för den yrkesinriktade grundexamen på basis av vilken de avlagt studentexamen. Testplatsen skickar resultatet från testet för fysisk kondition direkt till Räddningsinstitutet.
Kallelse till urvalsprov
Kallelse till urvalsprovet samt andra brev som gäller ansöknings- och urvalsförfarandet skickas elektroniskt till sökanden genom ansökningstjänsten (haku.pelastusopisto.fi). Den sökande bör följa med hur ansökningsprocessen framskrider i den elektroniska ansökningsportalen. När det skickas ett meddelande till ansökningstjänsten meddelas sökanden om detta via e-postadressen som hen angivit. Sökanden ska vara uppmärksam på att e-postmeddelandet också kan gå till skräppostlådan.
Urvalsprov
Bland de sökande som fått godkänt i testningen av den fysiska funktionsförmågan och som uppfyller de formella intagningskraven kallas cirka dubbelt så många till urvalsprovet i förhållande till antalet studieplatser.
Urvalsprovet består av två delar och dit hör:
1. Fysisk och psykisk lämplighet
Löptestet på 12 minuter, simkunnighetstestet och fobitestet är alla gallrande. Sökanden måste få godkänt i alla tester för att bli antagen till utbildningen.
2. Lämplighetsbedömning
Målet med examen för räddningsman är att de som avlagt examen
Har tillägnat sig räddningsväsendets och hälso- och sjukvårdens värderingar och förutsättningarna för att arbeta som räddningsman och är beredda att utveckla sitt arbete och sin yrkeskompetens och -karriär i en föränderlig och framåtskridande verksamhetsmiljö.
Känner till och förstår den samhälleliga betydelsen av räddningsverkets målinriktade arbete för att förebygga olyckor, kan planera och genomföra upplysning, rådgivning samt säkerhetsutbildning och -handledning för medborgare och vid behov utföra brandsyn av bostadsbyggnader och småfastigheter.
Känner till och kan grunderna i räddningsverksamheten, kan fungera som medlemmar i en räddningsenhet i en olyckssituation och känner till principerna för att leda en räddningsenhet.
Kan tillämpa de kunskaper och färdigheter de lärt sig i undervisningen i prehospital akutsjukvård för att utföra prehospital akutsjukvård på basnivå, kan utnyttja möjligheterna inom den graderade prehospitala akutsjukvården samt övriga social- och hälsovårdstjänster i vården av patienten.
Känner till grunderna för egen beredskap och allmänt befolkningsskydd.
Känner till grunderna i den frivilliga brandkårsverksamheten och är beredda på gott samarbete med den frivilliga och deltidsanställda personalen samt övriga intressentgrupper.
Är C-kortet nödvändigt vid ansökan till examen?
Ja. Man behöver inte ha C-kortet när man ansöker, men man ska ha det när studierna inleds. För att få körundervisning för kategori C i bilskolorna förutsätts att examen för kategori B är färdig. En person som inte ännu fyllt 21 år får ta C-körkort om hen har ett intyg från en läroanstalt inom räddningsbranschen över att hen antagits till en utbildning inom räddningsbranschen som kräver C-körkort. OBS! Den studerande behöver inte körrätt för kategori C1.
Är simkunnighet nödvändig?
Ja.
Måste man ha avlagt gymnasiet eller yrkesskola? Eller kan man ansöka om man endast har avlagt vuxenutbildning?
Kravet är gymnasium, yrkesinriktad grundexamen eller yrkesexamen. Om man alltså har avlagt en yrkesexamen via vuxenutbildningen går det bra.
Måste man ha gått armén om man söker till Räddningsinstitutet?
Det behövs inte. Armén är inget inträdeskrav.
Spelar sökandens längd någon roll?
Den sökandes längd spelar ingen roll.
Om man söker till samma examen för andra gången, behöver man skicka in bilagorna på nytt?
Vi sparar inte de sökandes bilagor och de ska skickas in på nytt varje gång, även om uppgifterna inte har ändrats.
Får man ha diabetes?
Den som söker till räddningsmannautbildningen ska vara frisk. T.ex. diabetes, astma eller epilepsi utgör hinder för att söka till utbildningen. Däremot är färgblindhet ingen sjukdom och inget hinder för att söka till utbildningen.
Får man ha ADHD?
ADHD är inte automatiskt ett hinder för att söka till utbildningen. I lämplighetstestet bedöms om en person med ifrågavarande diagnos är lämplig för arbetet som räddningsman, särskilt med tanke på situationer som kräver oavbruten koncentrationsförmåga och å andra sidan omfattande observationsförmåga och där bl.a. den egna eller andras säkerhet kan vara beroende av dessa egenskaper. Om det är fråga om en diagnos som allvarligt försämrar funktionsförmågan (såsom vilken sjukdom eller egenskap som helst som allvarligt försämrar funktionsförmågan) är räddningsmannens yrke sannolikt inte lämpligt.
Vilka sjukdomar utgör ett hinder för att söka till utbildningen?
Det finns ingen uttömmande förteckning över sådana sjukdomar. Läkaren på testplatsen för den fysiska konditionen ger alltid ett slutgiltigt utlåtande om den sökandes lämplighet för branschen. Om personen har en ärftlig sjukdom lönar det sig att först diskutera med den egna behandlande läkaren.
Kan sökanden ha glasögon?
Ja. Kravet på synen är detsamma som för körkort i kategori C.
Kan brandmän använda kontaktlinser?
Ja, de kan använda kontaktlinser.
Kan en utlänning söka till räddningsmannautbildningen?
En utlänning kan söka till räddningsmannautbildningen genom antagning enligt prövning, om hen utomlands har avlagt en examen på andra stadiet som ger formell ansökningsbehörighet. Sökanden ska också behärska finska och det ska finnas ett officiellt språkintyg över detta.
Om sökandens skolbildningsspråk är något annat än finska eller svenska ska hen till ansökan bifoga ett intyg över en allmän språkexamen i finska. För att avlägga räddningsmanna- och underbefälsexamen krävs minst ett vitsord på mellannivå i finska språket (kompetensnivå 3–4 i alla delar av språkexamen), och för nödcentraloperatörsexamen krävs ett vitsord på högre nivå (kunskapsnivå 5–6 i alla delar av språkexamen). Mer information om språkexamen finns på Utbildningsstyrelsens webbplats. På Utbildningsstyrelsens webbplats finns också information om platserna, tidpunkterna och prisen för examina.
Om man avlagt sin examen utomlands ska man med förutom en kopia av examensbetyget även bifoga en finskspråkig översättning av betyget som översatts av en auktoriserad översättare.
Vaccinationskrav vid praktik i prehospital akutsjukvård
Av en studerande som deltar i den kliniska praktikperioden på sjukhus och i räddningsverkens prehospitala akutsjukvårdsenheter som ingår i studierna i prehospital akutsjukvård krävs att hen har det skydd som förutsätts i lagen om smittsamma sjukdomar. Enligt 48 § 2 mom. i den gällande lagen om smittsamma sjukdomar ska den studerande ha det skydd mot mässling och vattkoppor som vaccination eller genomgången sjukdom ger samt det skydd mot influensa som vaccination ger.
Bekanta dig med urvalskriterierna för räddningsmannaexamen.
Ansökningsguide / grunderna för antagning av studerande (PDF)
I ansökningsguiden hittar du information om ansökan till Räddningsinstitutet, ansökningskrav och urvalsprov.
Varför ska man bli räddningsman?
• Fokus på att hjälpa människor
• Arbetet är mångsidigt och ansvarsfullt
• Bra sysselsättningsläge
• Medelinkomst cirka 3300 €/mån.
Räddningsmannaexamen ger behörighet för tjänster som räddningsman, brandman eller brandman-ambulansförare.
Studiernas innehåll
Målet är att utbilda mångkunniga räddningsmän som efter avlagd examen har starka kunskaper och färdigheter för uppgifter i enlighet med räddningsverket strategiska riktlinjer. Till uppgiftsområdena hör förebyggande av olyckor, upplysning och rådgivning, räddningsverksamhet, prehospital akutsjukvård samt uppgifter på manskapsnivå inom befolkningsskyddet. I räddningsmannayrket behövs också praktiska handgripliga färdigheter och räddningsmannen ska utifrån sin utbildning kunna välja de rätta och mest ändamålsenliga räddningsmetoderna för att rädda patienter eller egendom samt skydda miljön.
Examens studieperiodsstruktur (90 sp/1,5 år)
- Grundstudier 14 sp
- Yrkesstudier 76 sp
- Förebyggande av olyckor 10 sp
- Räddningsverksamhet 37 sp
- Akutvård 29 sp
Närmare beskrivningar av studieperioderna finns i läroplanen.
Fråga mer
Studiebyrån
Kundtjänsten:
må–to kl. 8–14, fr kl. 8–13.
Studiebyrån finns i A-byggnaden till höger om huvudingången.
Utbildningsprogrammet som leder till examen
Studiesekreterare
tfn 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Länkar och anvisningar
Övriga sidor för räddningsmannaexamen