Juhlimme tänään Pelastusopistolla lukukauden avajaisia suuremmalla joukolla, kun pelastajalisäyksen myötä opintonsa aloitti kahden sijaan neljä pelastajakurssia. Alkava lukukausi on järjestyksessään 65. Opiskelijat ja henkilökunta kokoontuivat kuulemaan musiikkiesityksiä ja puheenvuoroja.
Rehtori Mervi Parviainen nosti avauspuheessaan esille alkaneen pelastajalisäyksen ja siihen liittyviä haasteita. Turvallisuuspäällikkö Antti Tyni korosti puheenvuorossaan toisten tukemista ja yhteistyön merkitystä, niin opiskelun aikana kuin myöhemmin työelämässä.
Opintonsa aloittivat hätäkeskuspäivystäjäkurssi 45, alipäällystökurssi 52 sekä pelastajakurssit 129, 130, 131 ja 132. Avajaisissa jaettiin uusille opiskelijoille opiskelijatunnukset.
Tervetuloa uudet opiskelijat ja hyvää alkanutta lukukautta kaikille!
Rehtori Mervi Parviaisen puhe
Hyvät pelastusopistolaiset, opiskelijat ja henkilökunta. Tervetuloa aloittamaan kuuman kesän jälkeen uutta lukukautta.
Pelastusopistolla on koulutettu pelastusalan ja hätäkeskustoiminnan henkilöstöä jo yli 30 vuotta. Tätä lukukautta aloitettaessa olemme historiallisessa tilanteessa. Pelastajaopiskelijoita aloittaa nyt lukumääräisesti suurin ryhmä koskaan. Taustalla on valtakunnallinen pelastajapula, johon lisätyllä opiskelijamäärällä vastaamme. Tämä lisäys olisi itse asiassa pitänyt toteuttaa jo aikaisemmin, mutta rahastahan tämä on ollut kiinni. Pelastusopisto on ollut valmiina aloittamaan jo aikaisemmin. Kieltämättä välillä olen tuntenut turhautumista. Rahoitusta on väännetty vuosia ja samalla päättäjillä on jokin ihmeellinen ajatus, että lisäys toteutetaan sormia napsauttamalla juuri siinä hetkessä, kun ajatus on heille syntynyt. Pelastajatutkinto on kaikesta lyhyydestään huolimatta 1,5 vuotta, joten valmistuvia joudutaan odottamaan.
Kun aloituspaikkojen lisäystä sitten ryhdyttiin viimein toden teolla valmistelemaan, huolta tuottivat niin hakijoiden kuin tarvittavan opetushenkilöstön riittävyys. Hakijamäärät tuottivat myönteisen yllätyksen. Ala on vetovoimainen, mistä kertovat ennätykselliset hakijamäärät. Sen sijaan kaikin osin opettajien rekrytoinnissa emme ole onnistuneet yhtä hyvin. Taustalla on useita tekijöitä: hyvinvointialueet ovat nihkeitä myöntämään virkavapauksia, joillakin alueilla niitä ei myönnetä lainkaan. Palkkauksella on kieltämättä vaikutusta, meillä ei kerry haittatyölisiä, mikä heikentää palkkauksen kilpailukykyä. Toisaalta työaika on toista kuin pelastuslaitoksilla, meillä on päivätyö ja vapaat viikonloput. On henkilöitä, joilla olisi kiinnostusta tulla meille, mutta elämäntilanne ei anna myöten. Opetushenkilöstökysymykseen etsimme parhaillaan yhteistyössä ratkaisuja.
Ratkaisuja etsitään myös isomman kokoluokan talkoissa eli valtiontalouden tuottavuusohjelman toteutuksessa. Me kaikki tiedämme, että vaikka puhutaan tuottavuudesta, kyseessä ovat säästötoimenpiteet. Turvallisuussektoriin kohdistuvat pienemmät säästöprosentit, mutta nekin ovat suuruudeltaan merkittäviä ja ne vaikuttavat väistämättä toimintaan, myös meillä. Heti alkusyksystä käymme sisäministeriön kanssa neuvotteluja, miten säästöt toteutetaan. Tässä hetkessä minulla ei ole vielä vastausta, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Yhden linjauksen olen tehnyt, se on sama kuin aikaisemminkin vastaavissa säästöpaineissa. Turvallisuudesta ei tingitä. Esimerkiksi jos jotakin harjoitusta ei pystytä toteuttamaan vajaiden resurssien vuoksi turvallisesti, sitä ei toteuteta. Opetuksen perustana ovat opetussuunnitelmat, joissa on määritelty osaamistavoitteet eli mitä opiskelijan pitäisi osata opintojakson suoritettuaan. On hyvä varautua henkisesti siihen, että säästöjen vuoksi voidaan joutua muuttamaan toteutussuunnitelmia, jotta tavoitteet kuitenkin saavutettaisiin. Jos ja kun – ehkä vahvemmin kun – tulee muutoksia aikaisempaan, niistä tiedotetaan.
Hyvät opiskelijat, meillä on selkeä työnjako. Henkilöstömme luo puitteet ja mahdollistaa oppimisenne, mutta te kannatte itse vastuun oppimisestanne. Niin tärkeää kuin opiskelu onkin, se ei ole, eikä se saa olla ainoa elämänsisältönne. Pitäkää huolta itsestänne ja jaksamisestanne. Älkää unohtako läheisiänne, jotka myötäelävät opiskeluanne. Sama koskee tietenkin myös henkilökuntaa, niin tärkeää kuin työ onkin ihmisen elämässä, on se vain yksi osa elämän kokonaisuutta.
Pelastusopisto on iso yhteisö erilaisine yksilöineen, joilla ovat omat odotuksensa, tavoitteensa ja toiveensa. Tästä huolimatta ja oikeastaan juuri sen vuoksi osallistutaan itse kukin joka päivä turvallisen, avoimen ja mukavan ilmapiirin rakentamiseen. Jokainen meistä vaikuttaa osaltaan siihen, millaista täällä on olla, opiskella ja tehdä töitä. Tästä se sitten lähtee. Antoisaa ja turvallista lukukautta kaikille!
Lisätietoja:
Mervi Parviainen
Rehtori
029 545 3470
mervi.parviainen@pelastusopisto.fi