Pelastusopisto isännöi viime viikolla harjoitusalueiden kehittämiseen keskittyvää kansainvälistä työpajaa.
Parisenkymmentä asiantuntijaa kahdestatoista eri maasta jakoi osaamista ja kokemuksia harjoitusalueista ja niiden kehittämisestä sekä tutustui erityisesti Pelastusopiston ainutlaatuiseen harjoitusalueeseen. Osallistujat olivat pääosin koulutusorganisaatioista, jotka ovat kehittämässä tai vasta perustamassa omia pelastustoiminnan koulutukseen tarkoitettuja harjoitusalueita. Työpajassa on tutustuttu myös Virossa, Italiassa ja Slovakiassa sijaitseviin harjoitusalueisiin.
– Kattotyöskentelyn harjoituskohde on sellainen, jonka toteutusidean vien Pelastusopistolta mukanani Georgiaan, kertoi työpajaan osallistunut Mikheili Shubitidze. Vaikutuksen teki myös ympäristövaikutusten huomiointi harjoituskohteissa esimerkiksi sammutusvesien osalta.
– Opiskelijanne ovat onnekkaita, kun käytössä on tällainen harjoitusalue, totesi puolestaan Flavio Tunno Italiasta.
Osallistujat pitivät kansainvälistä yhteistyötä ja paitsi ajatustenvaihtoa, myös toisten tukemista kehittämisessä tärkeänä.
– Yleisellä tasolla työpajan suurinta antia oli tuoda asiantuntijoita yhteen, jakaa kokemuksia ja antaa osallistujamaille eväitä omien harjoitusalueidensa kehittämiseen, arvioi työpajan vetänyt koulutussuunnittelija Tero Lähdesmäki.
– Työpajassa luodut verkostot luovat edellytyksiä mahdolliseen jatkoyhteistyöhön, Lähdesmäki lisää.
Työpaja on toteutettu yhteistyössä PPRDE3-hankkeen ja EU:n pelastuspalvelumekanismin asiantuntijavaihdon kanssa. PPRD East 3 -hankkeen tavoitteena on EU:n itäisten kumppanuusmaiden varautumisen, riskienhallinnan ja resilienssin kehittäminen. EU:n pelastuspalvelumekanismin asiantuntijavaihto tukee kokemusten ja asiantuntijuuden vaihtoa, tiedon jakamista sekä osaamisen vahvistamista unionin pelastuspalvelumekanismimaissa.
Laura Hokkanen
Koulutuspäällikkö
Opintoasioiden ja suunnittelun vastuualue