Pelastuslaitosten ilmoitusmenettelyjen ja yhteistyöryhmien kehittämishankkeen loppuraportti julkaistiin Pelastusopiston julkaisusarjassa 23.2.2021. Hanke toteutettiin vuosina 2019−2020. Sen päärahoittajana oli Palosuojelurahasto, ja tiiviinä yhteistyö- ja toteuttajakumppanina Poliisihallitus. Hankkeessa oli mukana n. 80 yhteyshenkilöä kaikilta pelastus- ja poliisilaitoksilta.
Hankkeen päätavoitteena oli luoda vakioitu, kirjallinen ja näin myöhemmin todennettavissa oleva menettely pelastuslain (379/2011) 41 §:ssä säädetyn ilmoitusvelvollisuuden toteuttamiseen. Kyseisessä pykälässä pelastusviranomaiset velvoitetaan ilmoittamaan poliisille tahallisiksi ja tuottamuksellisiksi arvioimistaan paloista, samoin kuin syttymissyyltään epäselviksi jääneistä paloista. Edelleen pelastusviranomaisen pelastuslakia valvovana viranomaisena tulee ilmoittaa myös epäillyistä pelastusrikkomuksista poliisille.
Tämän rinnalla hankkeen tavoitteena oli edistää pelastus- ja poliisilaitosten yhteistyöryhmien kehittämistä. Aiempi yhteistyö on rakentunut erityisesti pelastuslaitosten palontutkinnan ja poliisin teknisen tutkinnan välille, ja se on koettu hyväksi. Tunnistamatta on kuitenkin jäänyt potentiaali, mikä liittyy taktisen tutkinnan ja tutkinnanjohtajatason saamisesta kiinteän yhteistyön piiriin. Tästä on hankkeen aikana saatu hyviä kokemuksia mm. Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla.
Tuottamuksellisten palojen ilmoittamisen yksi ongelma on ollut puuttuva tieto tuottamuksellisten tapausten määrittelystä ja rajanvedosta erityisesti suhteessa vahinkoihin. Hankkeessa on tarjottu koulutusta tähän HTM Mari Lehtimäen Tuottamukselliset tulipalot -hankkeessa luoman tuottamuksellisuuden punnintamallin pohjalta.
Soveltamisen ongelmat ovat vähentäneet myös pelastusrikkomusten (PelL 106 §) tunnistamista ja ilmoittamista. Maarit Salosen hankkeen yhteydessä tekemä opinnäytetyö Pelastusrikkomuksen perusteet: Pelastusrikkomuksen vähäinen käyttö ja sen syyt on ensimmäinen kokonaisesitys pelastusrikkomuksen säädöshistoriasta, soveltamisesta ja sen ongelmista.
Hankkeessa yhteiskehitetty kirjallinen PelL 41 §/106 § -ilmoitusmenettely otettiin käyttöön 18 pelastuslaitoksella. Se on merkittävästi lisännyt sekä ilmoitusten määrää, että laatua. Koska paremmat ja laadukkaammat alkutiedot alustavat aiempaa paremmin hyvin poliisin tutkintaa, erityisesti tuottamuksellisiin paloihin liittyvien ilmoitusten määrä myös poliisiasiain tietojärjestelmässä on kasvanut huomattavasti. Eritoten pelastusrikkomus-nimikkeellä kirjattujen ilmoitusten lukumäärä on kasvanut moninkertaiseksi aiempien vuosien tasosta. Systemaattisella ja laadukkaalla PelL 41 §/106 § -ilmoitusvelvollisuuden toteuttamisella turvataan kansalaisten yhdenvertaista kohtelua ja johdonmukaista rikosvastuun toteuttamista. Lisäksi sillä on vaikutusta myös onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn: tietämys mahdollisista seuraamuksista vähentää epätoivottua toimintaa. Lisäksi parempi PelL 41 §-ilmoitusvelvollisuuden toteuttaminen on lisännyt paloriskikohteiden tunnistamista (PelL 42 §) sekä palvellut onnettomuuskehityksen seurantaa (PelL 43 §).
Raportti on luettavissa täällä »
Lisätiedot:
tutkija Päivi Mäkelä, paivi.makela@pelastusopisto.fi; 050 407 2525