Aiempaa laajempi vuosikirja esittelee monipuolisesti sisäisen turvallisuuden tutkimusta. Julkaisu on vapaasti ladattavissa Pelastusopiston verkkosivuilta.
Kolmas Pelastus- ja turvallisuustutkimuksen vuosikirja 2021 jatkaa upealla tavalla sisäisen turvallisuuden tutkimuksen esille tuomista Suomessa ja keskittyy erityisesti pelastustoimeen. Se tarjoaa vertaisarvioidun, avoimesti verkossa saatavilla olevan julkaisukanavan alalle, jonka merkitys ei ainakaan vähene tulevaisuudessa.
Vuoden 2021 Pelastus- ja turvallisuustutkimuksen vuosikirja on aiempia vuosia laaja-alaisempi kokonaisuus. Tarja Ojalan artikkelissa käsitellään kotien turvatekniikan ja erityisesti liesiturvallisuuden kysymyksiä.
Vesa Linja-ahon artikkelissa paneudutaan haastattelututkimuksen ja tilastollisen tarkastelun keinoin ajankohtaiseen kiinteistöjen sähköasennusten paloturvallisuuteen sähköautoja ladattaessa.
Johanna Liljeroos-Corkin, Mikko Mykkäsen, Sari Tappuran ja Henri Rikanderin artikkeli johdattaa pohtimaan ammatillisten oppilaitosten opetushenkilöstön turvallisuusvalmiuksia esitellen samalla vinjettitutkimusta mielenkiintoisena laadullisen tutkimuksen menetelmänä.
Oppilaitosten kontekstissa jatketaan myös Brita Somerkosken ja Anna-Leena Kurjen artikkelissa, jossa pohditaan turvallisuuden sosiaalisten representaatioiden avulla, kenen turvallisuudesta oppilaitoksissa on itse asiassa kysymys. Minun, sinun vai meidän?
Covid-19-pandemia näyttäytyy nuorten näkökulmasta Mikko Puolitaipaleen, Eila Lindforsin ja Brita Somerkosken artikkelissa, jossa analysoidaan nuorison käsityksiä turvallisuudesta koronapandemian keskellä.
Tarja Wiikinkosken ja Seija Ollilan artikkelissa pohditaan edelleen myös pandemiaan liittyen ajankohtaisesti ja kriittisesti sitä, kuinka varautuminen pelastustoimessa ja laajemminkin näyttäytyy julkisena ja yhteisenä toimintana.
Vuosikirjan päättää Harri Raision ja Alisa Puustisen artikkeli, jossa analysoidaan turvallisuusalan päällystöopiskelijoiden näkemyksiä turvallisuuden toimintaympäristön kompleksisuudesta.
Vuosikirja on julkaistu Pelastusopiston julkaisusarjassa ja sen voi ladata maksutta verkkosivulta. Teoksen on toimittanut Alisa Puustinen.
Artikkeliehdotukset seuraavaan vuosikirjaan
Vuoden 2022 vuosikirjan artikkeliehdotusten tiivistelmien jättöaika on käynnissä 19.9.2021 saakka. Vuosikirjassa julkaistava tutkimus voi kohdistua esimerkiksi pelastusalan, poliisin, rajavartiolaitoksen, hätäkeskuslaitoksen, maahanmuuttoviraston ja kriisinhallinnan kentillä esiin tuleviin ilmiöihin.
Artikkelit voivat olla empiirisiä, teoreettisia, käsitteellisiä tai menetelmiä kehittäviä. Ne voivat käsitellä toimialojen sisällöllisiä kysymyksiä tai laajemmin toimintaympäristöön liittyviä teemoja.
Tarkempi kirjoittajakutsu sekä kirjoittajaohjeet täsmentyvät vuosikirjan verkkosivulle kesäkuun 2021 aikana.
Lisätiedot:
Alisa Puustinen
erikoistutkija
p. +358 295 453 533
alisa.puustinen@pelastusopisto.fi