Pelastusopiston harjoitusalueella, Kuopion Korvaharjussa käy kuhina aamulla, kun alkamassa on yhtä aikaa monta erilaista harjoitusta tuleville pelastajille. Paloautoja ja ambulansseja virtaa portista sisään. Käytöstä poistettuja autoja kuljetetaan pyöräkuormaajalla harjoitusrasteille pilkottavaksi ja paksu savu alkaa nousta paloteatterilta.
Kaksi ja puoli vuotta Pelastusopistolla täysipäiväisen opettajan virassa ollut Markus Vaara on tänään pitämässä tolppaan ajetun auton pelastusrastia. Tieliikennepelastamisen tiimissä työskentelevä Markus on Pelastusopiston kasvatteja itsekin.
– Armeijan jälkeen pohdin, että mitä sitä alkaisi opiskelemaan ja Pelastusopisto tuli silloin mieleen. Sillä tiellä käytännössä ollaan. Pelastajantutkinnon jälkeen työskentelin Pohjois-Savon pelastuslaitoksella ja 2016 suoritin alipäällystökurssin täällä, Markus muistelee.
Alkuun osa-aikaisena oman työn ohessa
Alipäällystökurssin jälkeen Markukselle tarjottiin töitä opistolla osa-aikaisena tuntiopettajana. Markus aloitti pelastajantyön ohessa tekemään 50-prosenttista työaikaa opistolla. Pelastuslaitoksen työvuorojärjestelmän kanssa kahden työn yhteensovittaminen oli helppoa.
– Kun laitoksella tehdään normaali 24 tunnin työvuoro, sen jälkeen on kolme seuraavaa vuorokautta vapaata. Näillä vapailla sitten kävin täällä opettamassa, eli tein käytännössä kahta työtä yhtä aikaa, Markus naurahtaa.
– Kun käytännössä pääsi kokeilemaan tätä työtä, niin sitten se tuntuikin omalta, Markus jatkaa.
Markus ohjaa tottuneen oloisesti uusia pelastajaoppilaita irrottamaan kylkikolaroidusta autosta ovet ja B-pilarin, jotta kuskin paikalla oleva ihmisen kokoinen nukke saadaan siirrettyä turvallisesti rankalaudalla ulos ajoneuvosta.
Vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa
– Monipuolista työtä tämä on. Omasta työajasta ainakin puolet menee täällä harjoitusalueella käytännön suoritteita opettaen. Opetan käytännössä kaikkea mitä pelastustoimintaan kuuluu ja mitä tulevan pelastajan pitää työssään osata, Markus summaa.
Markus pitää vastuusta ja vapaudesta mitä opettajan työ Pelastusopistolla antaa. Oman kokemuksen jakaminen on mielekästä. Itsensä kehittämistä työ vaatii, opettajan pitää pysyä ajan hermolla muuttuvista suosituksista. Liikaa ei pidä vanhoihin oppeihin tukeutua ja välillä vaaditaan myös poisoppimista.
– Jos on sellainen henkilö, joka haluaa kehittää asioita ja tehdä monipuolista työtä, niin voin kyllä suositella Pelastusopistoa työpaikkana. Päivät on erilaisia, välillä ollaan harjoitusalueella ja välillä toimistolla. Ja päivätyö, se tuntuu hyvälle pelastuslaitoksen ympäripyöreiden päivien jälkeen, Markus hymyilee.
– Kyllähän työllä on iso merkitys elämässä. Jos aamulla tuntuu hyvältä lähteä töihin, niin silloin tietää, että on oikeassa työssä, Markus päättää.