Pelastusopistossa on haettavana tutkijan määräaikainen virkasuhde ajalle 1.1.2025-31.12.2026. Virka on viraston yhteinen ja sijoittuu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalveluihin.
Tutkija vastaa Metsäpalovarautuminen pelastuslaitoksilla 2025 (MPV25), Leviämismallit ja tietopalvelut pelastustoimen johtamisen tukena (APLI) ja IBA Arktinen maaston paloherkkyys -hankkeiden käytännön toteutuksesta ja koordinoinnista yhteistyössä pelastustoimen eri toimijoiden kanssa.
MPV25-hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja kehittää pelastustoimen varautumista, resurssien reaaliaikaista hallintaa ja haavoittuvuuksien tunnistamista metsäpaloissa sekä vaara- ja suoja-alueiden määrittelyä. Hankkeessa arvioidaan myös olemassa olevia kalustonhallintaohjelmia sekä erityisen herkkien alueiden ohjeistusta metsäpaloriskin vähentämisestä. Hankkeessa tuotetaan myös tietoa metsäpalosammutustoiminnan haavoittuvuuksista, selvitysmalleista, vaara-alueista ja koulutustarpeista, sekä koulutuspaketit maastopalotorjuntasuunnitelmista ja syttyvyysherkkyyskarttojen käytöstä. Tutkijan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa koulutuspaketit Pelastusopiston verkko-oppimisympäristöön (Koulumaali) sekä järjestää koulutuskiertue ja jalkauttaa koulutukset sekä maastopalotorjuntasuunnitelmat pelastuslaitoksien henkilöstölle. Lisäksi tehtävänä on tuottaa hankkeen tuloksista tutkimus- ja loppuraportti.
APLI-hankkeen päätavoitteena on tehostaa pelastustoiminnan johtamista liittämällä manuaalinen ja automaattinen leviämismalli sekä luonnononnettomuuksien ennakkovaroitusjärjestelmä, säätietopalvelu ja salamatietopalvelu tiukemmin osaksi pelastustoiminnan käsikirjaa. Tutkijan tehtävänä on selvittää kuinka manuaalisia ja automaattisia leviämismalleja sekä luonnononnettomuuksien ennakkovaroitusjärjestelmää, sää- ja salamatietopalvelua käytetään pelastuslaitoksilla ja tilannekeskuksissa, millaiseksi niiden käytettävyys on koettu, ja mitkä ovat suurimmat esteet niiden tehokkaammalle hyödyntämiselle. Hankkeessa testataan myös manuaalisten ja automaattisten leviämismallien toimivuutta ja toistettavuutta sekä kehitetään luonnononnettomuuksien ennakkovaroitusjärjestelmän, sää- ja salamatietopalveluiden hyödynnettävyyttä sekä kartoitetaan suurimmat esteet näiden tehokkaammalle hyödyntämiselle. Hankkeessa päivitetään myös metsäpaloleviämismallin ojitettujen soiden ja myös peltojen syttyvyysherkkyydet sekä tuotetaan koulutusmateriaalia pelastuslaitoksille ja tutkinto-opetukseen.
IBA Arktinen maaston paloherkkyys-hankkeen tavoitteena on luoda järjestelmä, jolla kerätään maaston kulkukelpoisuus ja paloherkkyystietoja luonnossa liikkuvilta maaston kosteustietojen keräämiseksi. Nämä tiedot yhdistetään palon leviämismalleihin. Tutkijan tehtävänä on järjestää kenttämittauksia maaston kosteuden kartoittamiseksi tuottaen dataa maastopaloleviämismalleille.
Tutkija osallistuu hankkeiden viestintäsuunnitelmien ja riskienarviointien laadintaan sekä huolehtii osaltaan tiedotuksesta sekä asiakirjahallinnasta. Tutkija osallistuu myös TKI-yksikön muihin tehtäviin (esim. testaus- ja polttokoetoiminta) tarpeen mukaan. Työ sisältää matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.
Linkki työpaikan tarkempaan kuvaukseen:
https://valtiolle.fi/fi/tyopaikat/tutkija-8709/