Ammattikuvaus
Pelastuslaitosten päällystöltä odotetaan valmiuksia toimia sekä esihenkilöroolissa että asiantuntijaroolissa. Kaikissa päällystötehtävissä korostuvat vuorovaikutusjohtaminen, tulevaisuusosaaminen sekä suunnittelu- ja kehittämisvalmiudet, kokonaisvaltainen turvallisuusajattelu sekä kansainvälinen osaaminen. Palopäällystöön kuuluvalta edellytetään kykyä diagnostisoida ja ratkoa ongelmia usealla eri tavalla, vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä sekä hyviä oppimisvalmiuksia.
Johto- ja asiantuntijatehtävät
Alueellisissa pelastuslaitoksissa pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) suorittaneet työskentelevät organisaation johtotehtävissä sekä erilaisissa vahvaa ja sisäistynyttä ammattiosaamista edellyttävissä pelastustoiminnan, onnettomuuksien ehkäisyn tai väestönsuojelun vaativissa asiantuntijatehtävissä.
Virkanimikkeet
Palopäällystön virkanimikkeitä alueellisessa pelastustoimessa ovat esimerkiksi pelastuspäällikkö, riskienhallintapäällikkö, aluepalopäällikkö, palotarkastaja, valmiuspäällikkö, palopäällikkö, palomestari ja asemamestari. Tutkinnon suorittaminen antaa myös kelpoisuuden hakea hätäkeskuksen päällikön virkoja.
Muut työllistymismahdollisuudet
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) suorittaneet voivat työllistyä myös pelastusalan hallinnon, muun julkishallinnon tai opetuksen asiantuntijatehtäviin sekä yritysten ja elinkeinoelämän turvallisuustehtäviin.
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) muut sivut