Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) | 240 op
Opiskele turvallisuuden ja pelastusalan moniosaajaksi.
Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) antaa valmiudet pelastus- ja turvallisuusalalla toimivan organisaation esihenkilö- ja johtotehtäviin sekä vahvaa ammattiosaamista edellyttäviin asiantuntijatehtäviin. Sisäisen turvallisuuden alan ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 240 op ja kestää päivätoteutuksena neljä vuotta.
Tutkinnon painopisteet ovat pelastustoiminnan johtamisvalmiudet, riskienhallinta ja turvallisuusjohtaminen, onnettomuuksien ehkäisy sekä varautuminen. Lisäksi tutkinto antaa valmiudet hyvään hallintoon ja henkilöstöjohtamiseen.
Lähiopetus tapahtuu Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopistossa, jossa opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle maksuttomia lähiopintojen aikana. Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) toteutetaan yhteistyössä Poliisiammattikorkeakoulun kanssa siten, että opiskelijat ovat Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijoita, mutta koulutus toteutetaan Pelastusopistossa.
Koulutusta järjestetään sekä päiväopintoina (AMKN) että monimuoto-opintoina (AMKA). Monimuoto-opintoihin hakijalla on oltava suoritettuna pelastusalan alipäällystötutkinto tai vastaava aiempi tutkinto. Monimuoto-opinnot kestävät noin kolme vuotta.
Hakuajat
Haku elokuussa 2025 alkavaan päivätoteutukseen (AMKN25) on 24.2.–28.3.2025.
Valintakoe: Kirjallinen aineistokoe Pelastusopistolla 23.5.2025 ja sähköinen soveltuvuuskoe etänä 26.–28.5. ja 30.5.2025.
Terveystarkastus (vko 24) 9.–13.6.2025.
Opinnot alkavat elokuussa 2025.
Haku päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16.15.
Päällystön ammattikuvaus
Tutkinnon (AMK) suorittaneet työskentelevät pelastuslaitoksissa johtotehtävissä sekä pelastustoiminnan, onnettomuuksien ehkäisyn tai väestönsuojelun asiantuntijatehtävissä. Virkanimikkeitä ovat esim. pelastuspäällikkö, riskienhallintapäällikkö, aluepalopäällikkö, palotarkastaja, valmiuspäällikkö, palopäällikkö, palomestari ja asemamestari.
Pelastusalan päällystö voi työllistyä myös pelastusalan hallinnon tai opetuksen alueille, hätäkeskuslaitosten johtotehtäviin tai turvallisuusalalle.
Ennakkovaatimukset
Hakijan tulee olla opintojen alkaessa vähintään 18-vuotias.
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) päivätoteutuksessa koulutettavan pohjakoulutuksena joko lukion oppimäärä, yo-tutkinto tai ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto. Tai aikaisemmin voimassa olleiden säännösten mukainen poliisitutkinto tai ulkomainen koulutus, joka antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.
Koulutukseen ei voi hakea korkeakoulututkinnolla, vaan hakijan tulee käyttää aiempaa toisen asteen tutkintoa.Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) monimuotototeutukseen hakijan tulee olla suorittanut vanha pelastustoimen päällystötutkinto, alipäällystötutkinto tai vastaava aiempi tutkinto. Koulutukseen ei voi hakea ns. harkinnanvaraisen valinnan kautta.
Hakijalla tulee olla B-luokan ajo-oikeus opintojen alkaessa.
Pelastusalan koulutukseen valittavalta edellytetään rehellisyyttä ja luotettavuutta.
Lisäksi hänen tulee olla nuhteeton eikä hänellä saa olla sellaisia sidonnaisuuksia, jotka vaarantavat pelastusalan tehtävien asianmukaista ja riippumatonta hoitamista.
Hakijan tulee olla pelastustoimen tehtävään terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään sopiva. Terveysvaatimuksena on B-luokan ajoneuvon ajokorttilupaa koskevat terveysvaatimukset. Valittavat ja varasijoille sijoittuvat hakijat osallistuvat terveystarkastukseen sekä huumausainetestiin ennen lopullista valintaa Poliisiammattikorkeakoulun kustannuksella.
Hakija ei käytä eikä ole käyttänyt huumausainelain (373/2008) 3 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettuja huumausaineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin.
Hakemisen vaiheet
Seuraa hakuportaalia aktiivisesti koko hakuprosessin ajan. Ilmoitamme etenemisestäsi valintakokeen eri vaiheisiin sekä opiskelijavalinnasta vain hakuportaalissa.
1. Hakeminen nettihaussa
Vaaditut liitteet ovat kopio tutkintotodistuksesta.
2. Valintakoe hakukriteerit täyttäville
Valintakokeen ensimmäiseen päivään kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Toisen testipäivän soveltuvuuskokeeseen valitaan pisteiden perusteella aloituspaikkoihin verrattuna kolminkertainen määrä. Valinnat soveltuvuuskokeeseen ilmoitetaan ensimmäisen päivän iltana hakijan sähköpostiin.
3. Lopullinen opiskelijavalinta
Valitut opiskelijat ottavat opiskelupaikan vastaan hakuportaalissa.
Pelastusalan päällystötutkintoon (AMK) haetaan nettihaun kautta.
Nettihakuun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakuaika päättyy hakujakson viimeisenä päivänä kello 16.15.
Vaadittavat liitteet
Hakijan tulee toimittaa Pelastusopistolle hakuun vaadittavat liitteet osoitteeseen: Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio.
Vaadittavat liitteet voi lähettää myös turvapostina sähköpostilla osoitteeseen valinnat@pelastusopisto.fi. Turvapostin lähettämiseen ohjeet löytyvät sivulta Pelastusopiston turvaposti.
Liitteet tulee olla Pelastusopistolla viimeistään 7 päivän sisällä hakujakson päättymisestä. Hakija, joka ei ole toimittanut liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa. Liitteet tulee lähettää määräaikaan mennessä vaikka olisit hakenut aiemmin samaan tutkintoon, emme säilytä hakijoiden liitteitä.
Päivätoteutukseen hakijat / vaadittavat liitteet:
Jos tutkintotodistus muodostuu päättö- ja näyttötodistuksesta, tulee toimittaa kopiot molemmista. Ylioppilastutkinnolla hakijat lähettävät kopion lukion päättötodistuksesta. Hakija, joka ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa. Hakijan, jolla on myös pelastaja- tai hätäkeskuspäivystäjätutkinto, tulee lähettää kopiot myös näistä ja mahdollisista alan työtodistuksista. Tietoturvasyistä emme suosittele todistuskopion toimittamista suoraan sähköpostitse, käytä Pelastusopiston turvapostia.
Hakijat, jotka valmistuvat vasta toukokuussa, toimittavat kopion tutkintotodistuksestaan valintakoetilaisuuteen tullessaan. Tällöin hakijan tulee ehdottomasti merkitä hakemukseen valmistumispäivä!
Monimuotototeutukseen hakijat / vaadittavat liitteet:
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) monimuotototeutukseen hakijalla tulee olla pelastustoimen päällystötutkinto, alipäällystötutkinto tai vastaava aiempi tutkinto. Hakija toimittaa kopiot pelastustoimen tutkinnosta ja alan työtodistuksista.
Pelastustoimen ja hätäkeskusalan työkokemus
Työkokemuspisteitä saa pelastustoimen ja hätäkeskusalan työkokemuksesta (pelastaja- tai hätäkeskuspäivystäjätutkinnon tai näitä edeltäneiden vastaavien tutkintojen jälkeisestä päätoimisesta pelastuslaitoksessa tai hätäkeskuksessa hankitusta pelastustoimen tai hätäkeskusalan työkokemuksesta) tai muista vastaavista tehtävistä, joihin vaaditaan pelastusalan tutkinto. Kaksi kuukautta työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 5 pistettä. Hakijan tulee merkitä alakohtainen työkokemuksensa hakulomakkeeseen täysinä kuukausina.
Kutsu valintakokeeseen
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät viestit lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä sähköisessä hakuportaalissa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti. Hakijan on huomioitava, että sähköpostiviesti voi mennä myös roskapostilaatikkoon.
Valintakoe
Valintakoe muodostuu kahdesta (2) osasta eli Pelastusopistolla järjestettävästä aineistokokeesta ja etänä järjestettävästä soveltuvuuskokeesta. Hakijan on osallistuttava kaikkiin valintakokeen osioihin. Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.
Valintakokeen ensimmäiseen päivään kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Toisen testipäivän soveltuvuuskokeeseen valitaan pisteiden perusteella aloituspaikkoihin verrattuna kolminkertainen määrä. Valinnat soveltuvuuskokeeseen ilmoitetaan ensimmäisen päivän iltana hakijan sähköpostiin.
Valintakokeen enimmäispistemäärä on 75 pistettä, ja valintakoe muodostuu seuraavista osista:
• Aineistokoe 42 pistettä
• Soveltuvuuskoe 28 pistettä
• Pelastustoimen tai hätäkeskusalan työkokemus 5 pistettä
Ajankohtaiseen valintakoemateriaaliin ja pisteytyksiin voit tutustua valintakoe-sivulla.
Tutkinnon tavoitteena on valmistaa pelastusalan tarpeisiin laaja-alaisesti toimivia ja ajattelevia,
pitkälle koulutettuja ja omaan ammatilliseen kehitykseensä sitoutuneita pelastustoimen
asiantuntijoita, jotka ovat sisäistäneet roolinsa yhteiskunnan turvallisuuden ylläpitäjinä ja
kehittäjinä.
Perusopinnot
• osaa toimia tavoitteellisesti pelastusalan ja muun työelämän vuorovaikutustilanteissa
• osaa kirjoittaa kieliasultaan laadukkaita asiakirjoja ja muita tilanteeseen sopivia tekstejä
• osaa viestiä asiantuntijana jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti
• osaa käyttää ruotsin ja englannin kieliä pelastusalan suositusten ja käytänteiden mukaisesti
• hallitsee matemaattis-luonnontieteellisiä menetelmiä siten, että kykenee ratkaisemaan palonehkäisyyn, riskienhallintaan, pelastustoiminnan johtamiseen ja vaarallisten aineiden onnettomuuksiin liittyviä matemaattisia ongelmia
• osaa soveltaa fysiikan ja kemian teoriaa käytäntöön.
Ammattiopinnot
Onnettomuuksien ehkäisy
• ymmärtää onnettomuuksien ehkäisyn merkityksen yhteiskunnan turvallisuudelle
• on sisäistänyt jäsentyneen kokonaiskuvan onnettomuuksien ehkäisytyön eri osa-alueista (riskienhallinta, rakenteellinen paloturvallisuus, valvonta, laitteet, palontutkinta, ympäristöturvallisuus, valistus ja neuvonta)
• tuntee eri onnettomuustyypit siten, että osaa valita tehokkaan ja turvallisen pelastustoiminnan edellyttämät torjuntamenetelmät ja niitä soveltaen pystyy johtamaan pelastustoimintaa
• ymmärtää, miten onnettomuuksien ehkäisyn osa-alueiden tietämystä voidaan hyödyntää pelastustoiminnassa
• osaa soveltaa keskeisiä säädöksiä asiakaslähtöisessä valvonta- ja neuvontatyössään.
Pelastustoiminta
• tuntee pelastajan perustiedot ja -taidot
• tietää työturvallisuuden merkityksen pelastusalan ammateissa
• tuntee eri onnettomuustyypit siten, että osaa valita tehokkaan ja turvallisen pelastustoiminnan edellyttämät torjuntamenetelmät ja niitä soveltaen pystyy johtamaan pelastustoimintaa
• tuntee varallisten aineiden torjuntamenetelmät ja -taktiikan siten, että osaa johtaa pelastusyksikköä ja -joukkuetta vaarallisten aineiden onnettomuustilanteissa
• tietää pelastustoiminnan organisaatiorakenteet ja saa hyvät valmiudet pelastustoiminnan johtamiseen.
Hallinto ja johtaminen
• tuntee julkisen hallinnon organisaatiot ja tehtävät sekä pelastustoimen aseman osana julkista hallintoa
• saa valmiudet pelastustoimen keskeisten hallinto- ja taloustehtävien hoitamiseen sekä sisäistää hyvän hallinnon periaatteet ja suunnittelun merkityksen
• motivoituu jatkuvaan oman johtajuutensa kehittämiseen
• ymmärtää henkilöstöjohtamisen merkityksen työyhteisössä sekä tietää henkilöstöjohtamisen keskeiset osa-alueet
• saa kokonaiskuvan varautumisesta hallinnon eri tasoilla
• tuntee varautumisjärjestelmän ja osaa hyödyntää järjestelmää tulevissa tehtävissään.
Muut opinnot
Vapaasti valittavien opintojen tarkoituksena on antaa opiskelijalle mahdollisuus laaja-alaistaa tutkintoaan valitsemalla kiinnostuksensa mukaan korkeakoulutasoisia opintoja omasta tai muista ammattikorkeakouluista tai tiedekorkeakoulujen järjestämistä opinnoista.
Harjoittelun tavoitteena on perehdyttää opiskelija ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Opiskelija voi siirtyä harjoittelemaan sen jälkeen, kun kaikki yhteiset ammattiopinnot on suoritettu.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Samalla harjoitellaan tiedonhakua, käytännönläheisten pulmien ratkaisua, työn raportointia sekä pelastustoimen suunnitelmallista, tavoitteellista kehittämistä.
Tutustu pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) valintaperusteisiin.
Hakuopas / opiskelijavalinnan perusteet (PDF)
Hakuoppaasta löydät tietoa Pelastusopistoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Miksi pelastusalan päällystöön?
• Esimiestyö ja turvallisuusjohtaminen keskiössä
• Työ on vaativaa ja vastuullista
• Hyvä työllisyystilanne
(pelastuslaitokset sekä turvallisuusala työllistävät)
• Keskiansio on noin 4000–5000 € / kk
(huom. vaihtelua tehtävittäin)
Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) antaa valmiudet pelastus- ja turvallisuusalalla toimivan organisaation esimies- ja johtotehtäviin sekä vahvaa ja soveltavaa ammattiosaamista edellyttäviin vaativiin asiantuntijatehtäviin.
Katso pelastusalan päällystötutkinnon video
Opintojen sisältö
Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) koostuu perusopinnoista, yhteisistä ja vaihtoehtoisista ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, työharjoittelusta ja opinnäytetyöstä.
Tarkemmat opintojaksojen kuvaukset löytyvät opetussuunnitelmasta.
Opiskelijatarinat
Seuraa: @pelastusopisto #päällystötutkinto
Kysy lisää
Opintotoimisto
Asiakaspalvelu:
ma–to klo 8–14, pe klo 8– 13.
Opintotoimisto sijaitsee A-rakennuksessa, sisääntuloaulasta oikealle kuljettaessa.
Tutkintoon johtava koulutus
Pirjo Paldanius
Opintosihteeri
puh. 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Linkit ja ohjeet
Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) muut sivut