Hätäkeskuspäivystäjätutkinto | 90 op
Opiskele hätäkeskuspäivystäjäksi
Hätäkeskuspäivystäjän koulutusohjelma on Pelastusopiston (Kuopio) sekä Poliisiammattikorkeakoulun (Tampere) ja Hätäkeskuslaitoksen suunnittelema kokonaisuus, joka johtaa hätäkeskuspäivystäjätutkintoon. Opintojen laajuus on 90 opintopistettä ja koulutus kestää 1,5 vuotta. Tutkinto antaa kelpoisuuden päätoimisiin hätäkeskuspäivystäjän virkoihin.
Lähiopetus tapahtuu Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopistossa, jossa opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle maksuttomia. Opintoihin kuuluu myös työssäoppimisen jaksoja jossakin Suomen kuudesta hätäkeskuksesta, poliisitoimen jaksoja Poliisiammattikorkeakoululla sekä runsaasti simulaatioharjoittelua Pelastusopistolla.
Haku päättynyt 10.1. klo 16.15
Haku elokuussa 2025 alkavaan koulutukseen (kurssi 47) on päättynyt. Hakijoiden on toimitettava pyydetyt liitteet perjantaihin 17.1.2025 klo 16.15 mennessä Pelastusopistolle. Suosittelemme toimittamaan liitteet sähköpostitse hake.valinnat@pelastusopisto.fi käyttämällä Pelastusopiston turvapostia.
Haku päättyy hakujakson viimeisenä päivänä klo 16.15.
Valintakokeen 1. osa: kirjallinen etäkoe ma 24.2.2025.
Valintakokeen 2. osa: Pelastusopistolla to 27.3.2025 (tulokset 4.4.).
Valintakokeen 3. osa: sähköinen soveltuvuuskoe 22.–25.4.2025.
Haku tammikuussa 2026 alkavaan koulutukseen (kurssi 48) on 14.4.–16.5.2025.
Den tvåspråkiga utbildningen
Den tvåspråkiga utbildningen för nödcentraloperatörer kräver flytande kunskaper i finska och svenska. För sökande som har finska som skolbildningsspråk finns ett språktest på svenska och för sökande som har svenska som skolbildningsspråk finns ett språktest på finska. Sökanden måste få ett godkänt resultat i språktestet.
Utbildningen av den tvåspråkiga kursen genomförs huvudsakligen på finska.
Kaksikielinen koulutus
Hätäkeskuspäivystäjätutkinnon kaksikieliseen koulutukseen on vaatimuksena sujuva suomen kielen ja ruotsin kielen taito. Hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä suomi, on kielikoe ruotsin kielestä ja hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä ruotsia, on kielikoe suomen kielestä.
Kielikokeesta tulee saada hyväksytty tulos. Kaksikielisen kurssin koulutus toteutetaan pääasiassa suomen kielellä.
Hätäkeskuspäivystäjän ammattikuvaus
Hätäkeskuspäivystäjä on hätäkeskuksen asiantuntija, joka kykenee toimimaan loogisesti vaativissakin kriisitilanteissa. Hän vastaa hätänumeroon 112 tuleviin avunpyyntöihin. Päivystäjä antaa soittajalle tarvittaessa ensiapu-, alkusammutus- tai muita toimintaohjeita sekä tukee hälytettyjä yksiköitä tehtävässä. Työ on kolmivuorotyötä.
TE-liven tallenteen aiheina hätäkeskuspäivystäjän työ sekä hätäkeskuspäivystäjäksi hakeminen ja opiskelu.
Ennakkovaatimukset
Hakijan tulee olla opintojen alkaessa vähintään 18-vuotias.
Pohjakoulutusvaatimuksena on joko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto (tai sitä vastaava aikaisempi tutkinto) tai ammattitutkinto. Hakijalla tulee olla hakuajan päättymispäivään mennessä virallinen tutkintotodistus, jolla hän hakee koulutukseen.
Hakijan tulee olla terveydentilaltaan ja muutoin ammattialan tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta sopiva: kykenee pitkäaikaiseen istumatyöhön sekä keskeytymättömään vuorotyöhön, johon kuuluu yötyötä.
Hakemisen vaiheet
Seuraa hakuportaalia aktiivisesti koko hakuprosessin ajan. Ilmoitamme etenemisestäsi valintakokeen eri vaiheisiin sekä opiskelijavalinnasta vain hakuportaalissa.
1. Hakeminen nettihaussa
Vaaditut liitteet ovat kopio tutkintotodistuksesta.
2. Valintakoe
Ensimmäinen vaihe: sähköinen etäkoe
• Kielikoe ja kirjallinen koe
Toinen vaihe Pelastusopistolla
• Tietoteknisiä perusvalmiuksia mittaava koe,
soveltuvuushaastattelu ja virkavaatesovitus
Kolmas vaihe: psyykkinen soveltuvuuskoe etänä
• Persoonallisuus, kykytesti, haastattelu ja ryhmätehtävä
3. Lopullinen opiskelijavalinta
Valitut opiskelijat ottavat opiskelupaikan vastaan hakuportaalissa.
Hätäkeskuspäivystäjätutkintoon haetaan nettihaun kautta.
Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakuaika päättyy hakujakson viimeisenä päivänä kello 16.15.
Vaadittavat liitteet
Hakijan tulee toimittaa Pelastusopistolle hakuun vaadittavat liitteet turvapostina sähköpostilla osoitteeseen hake.valinnat@pelastusopisto.fi. Turvapostin lähettämiseen ohjeet löytyvät sivulta Pelastusopiston turvaposti.
Vaadittavat liitteet voi lähettää myös postitse osoitteeseen Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio.
Liitteet tulee olla Pelastusopistolla viimeistään 7 päivän sisällä hakujakson päättymisestä. Hakija, joka ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa.
Hätäkeskuspäivystäjän koulutukseen hakijalta vaadittavat liitteet ovat kopiot tutkintotodistuksesta. Jos tutkintotodistus muodostuu päättö- ja näyttötodistuksesta, tulee lähettää kopiot molemmista. Ylioppilaat toimittavat kopion lukion päättötodistuksesta tai siitä ammatillisesta perustutkinnosta, jonka perusteella ovat ylioppilastutkinnon suorittaneet.
Harkinnanvarainen valinta
Hätäkeskuspäivystäjän koulutusohjelmaan voidaan ottaa myös hakija, jolla ei ole edellä kuvattua vaadittavaa pohjakoulutusta, jos hänellä on Pelastusopiston arvion mukaan muutoin opinnoissa tarvittavat riittävät tiedot ja taidot. Harkinnanvaraisessa valinnassa Pelastusopisto siis tutkii ja arvioi hakijan kelpoisuuden opintoihin ja päättää hakijan kutsumisesta valintakokeeseen. Harkinnanvaraisessa valinnassa hakevan on aina ennen hakua otettava yhteys Pelastusopiston Opiskelijapalveluihin. Hakijat, joilla on hakukelpoinen tutkinto, eivät voi hakea harkinnanvaraisen valinnan kautta.
Kutsu valintakokeeseen
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät kirjeet lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä sähköisessä hakuportaalissa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti. Hakijan on huomioitava, että sähköpostiviesti voi mennä myös roskapostilaatikkoon.
Valintakoe
Huom. hätäkeskuspäivystäjätutkinnon valintaperusteet ovat muuttuneet 2025 alkavaan koulutukseen!
Valintakoe on kolmevaiheinen. Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen kutsutaan hakijat, jotka ovat toimittaneet kopiot siitä tutkintotodistuksesta, jolla hakee Pelastusopistolle, seitsemän (7) päivän kuluessa hakuajan päättymisestä. Valintakokeen toiseen vaiheeseen Pelastusopistolle kutsutaan nelinkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Valinta tehdään ensimmäisen vaiheenpisteiden perusteella. Valintakokeen kolmanteen vaiheeseen eli soveltuvuuskokeeseen (psyykkinen soveltuvuus) kutsutaan kahden ensimmäisen vaiheen suorituksen paremmuusjärjestyksessä vähintään kaksinkertainen määrä suhteessa aloituspaikkoihin.
Hätäkeskuspäivystäjätutkinnon tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneet
Tuntevat hätäkeskuksen, pelastustoimen, poliisin, sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten toimintaa velvoittavat ja ohjaavat arvot ja säädökset sekä huomioivat Hätäkeskuslaitoksen arvot kaikessa toiminnassaan.
Hallitsevat hankittujen tapahtumatietojen perusteella pelastustoimen-, poliisin-, sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomaisten tehtävien käsittelyn perusteet ja niiden erityispiirteet sekä osaavat huomioida em. viranomaisten työturvallisuuteen sekä yhteistoimintatehtäviin liittyvät toimenpiteet.
Tuntevat pelastustoimen, poliisin, sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset toimintaperiaatteet.
Ymmärtävät hätäkeskuksen ja yksittäisen päivystäjän aseman ja merkityksen toimialansa palveluiden toteuttajana yhteiskunnassa sekä huomioivat asiakaslähtöisyyden ja yksilöllisyyden osana eettistä osaamistaan.
Ymmärtävät vuorovaikutuksen ja puheviestintätaitojen merkityksen hätäpuhelun käsittelyssä ja viestiliikenteessä sekä osaavat havainnoida omaa viestintäkäyttäytymistään pystyäkseen kehittämään ja ylläpitämään omia vuorovaikutusvalmiuksiaan.
Hallitsevat hätäkeskuspäivystäjän työn vaatimien laitteiden käytön ja sen vaatiman teoreettisen taustan sekä työn suorittamiseksi vaadittavat sovellukset, osaavat kohdata kriisissä olevan ihmisen sekä ymmärtävät psyykkisen kriisi- ja jälkihoidon merkityksen.
Osaavat ottaa vastaan palautetta työstään pystyäkseen kehittämään sen laatua sekä tuntevat vastuunsa ammatillisesta kehittymisestään osana työyhteisön kehittämistä.
Ymmärtävät hyvän fyysisen kunnon merkityksen sekä tuntevat laaja-alaisen työkyvyn ylläpitämisen osa-alueet sekä ymmärtävät työnohjauksen ja työterveydenhuollon merkityksen työssään.
Osaavat toimia hätäensiapuna ja pelastustoiminnan ensitoimenpiteitä edellyttävissä tilanteissa myös hätäkeskuksen ulkopuolella sekä osaavat tunnistaa ennalta turvallisuusriskejä ja antaa ohjeita ensitoimenpiteistä.
Tutustu hätäkeskuspäivystäjätutkinnon valintaperusteisiin.
Hakuopas / opiskelijavalinnan perusteet (PDF)
Hakuoppaasta löydät tietoa Pelastusopistoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Miksi hätäkeskuspäivystäjäksi?
• Työ on merkityksellistä ja vastuullista
• Ihmisten auttaminen keskiössä
• Hyvä työllisyystilanne
• Keskiansio on noin 3500 € / kk
Huomaathan, että työ on kolmivuorotyötä! Hätäkeskuspäivystäjät työskentelevät kaikkina päivinä ja vuorokaudenaikoina. Työvuorot kestävät yleensä 12 tuntia.
Opintojen sisältö
Tutkinnon tavoitteena on valmentaa opiskelija hätäilmoitusten kokonaisvaltaiseen käsittelyyn. Hätäpuhelun vastaanotosta asiakkaiden ohjaamiseen ja neuvontaan. Opintoihin kuuluu työssäoppimisjakso jossakin Suomen kuudesta hätäkeskuksesta, poliisitoimen jakso Poliisiammattikorkeakoululla sekä runsaasti simulaatioharjoittelua Pelastusopistolla Kuopiossa.
Tutkinnon opintojaksorakenne (90 op)
• Perusopinnot 16 op
• Ammattiopinnot 74 op
Tarkemmat opintojaksojen kuvaukset löytyvät opetussuunnitelmasta.
Opiskelijan aiempia opintoja ja työkokemusta voidaan soveltaa tutkintoon henkilökohtaisen opintosuunnitelman avulla, jonka opiskelija ja opettajat tekevät yhteistyössä opetussuunnitelman tavoitteiden puitteissa.
Opiskelijatarinat
Seuraa: @pelastusopisto #hätäkeskuspäivystäjä
Kysy lisää
Opintotoimisto
Asiakaspalvelu:
ma–to klo 8–14, pe klo 8– 13.
Opintotoimisto sijaitsee A-rakennuksessa, sisääntuloaulasta oikealle kuljettaessa.
Tutkintoon johtava koulutus
Pirjo Paldanius
Opintosihteeri
puh. 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Linkit ja ohjeet
Hätäkeskuspäivystäjätutkinnon muut sivut