Alipäällystötutkinto | 60 op
Aina tilanteen tasalla
Pelastustoimen alipäällystön tutkinto opiskellaan vuoden kestävässä alipäällystön koulutusohjelmassa. Tutkinnon suorittaminen antaa kelpoisuuden hakea pelastuslaitosten alipäällystövirkoja. Alipäällystötutkinnon suorittanut voi jatkaa opintojaan myös Pelastusalan päällystötutkintoon (AMK).
Lähiopetus tapahtuu Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopistossa, jossa opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle maksuttomia.
Tutkinnon keskeisimmät opintokokonaisuudet ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminnan johtaminen sekä henkilöstöjohtaminen.
Hakuajat
Haku tammikuussa 2025 alkavaan koulutukseen (kurssi 53) on päättynyt.
Valintakoe (kurssi 53): 1. osa Pelastusopistolla 10.10.2024 ja sähköinen soveltuvuuskoe etänä 16.–18.10.2024.
Alipäällystötutkintoon hakijalla tulee olla voimassa oleva FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon ja aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus, joka antaa terveyden puolesta kelpoisuuden pelastustoiminnan vaativiin tehtäviin.
Jos hakijalla ei ole voimassa olevia FireFit- tuloksia, alipäällystötutkintoon hakijan on ennen hakemista suoritettava hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testi ja lääkärintarkastus.
Haku päättyy hakujakson viimeisenä päivänä klo 16.15.
Haku elokuussa 2025 alkavaan koulutukseen (kurssi 54) on 30.12.2024–24.1.2025. Valintakoe (kurssi 54): 1. osa Pelastusopistolla 24.3.2025 ja sähköinen soveltuvuuskoe etänä 25.–27.3.2025. TÄMÄN KOULUTUKSEN TOTEUTUMINEN ON BUDJETTIVARAUKSELLA!!!!
Alipäällystön ammattikuvaus
Pelastuslaitoksen alipäällystötehtävässä työskentelevä paloesimies toimii työvuoronsa esihenkilönä, pelastustoiminnan johtajana, koulutusharjoitusten suunnittelijana ja kouluttajana, palotarkastajana sekä valistajana ja turvallisuuskouluttajana. Paloesimies johtaa työvuoronsa asemapalvelua sekä vastaa osaltaan asemahallinnon suunnittelusta ja järjestämisestä.
Ennakkovaatimukset
Alipäällystötutkintoon hakijalla tulee olla voimassa oleva FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon ja aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus, joka antaa terveyden puolesta kelpoisuuden pelastustoiminnan vaativiin tehtäviin.
Jos hakijalla ei ole voimassa olevia FireFit- tuloksia, alipäällystötutkintoon hakijan on ennen hakemista suoritettava hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testi ja lääkärintarkastus Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa. Testin tulee olla voimassa hakuajan päättymispäivänä.
› Katso testipaikat ja varaa aikaPohjakoulutusvaatimuksena on suoritettu pelastajatutkinto. Tai hakija on suorittanut pelastajatutkinnon tai aikaisemmin voimassa olleiden säännösten ja määräysten mukaisen vastaavan koulutuksen pelastusalan oppilaitoksessa, tai hakijalla on Pelastusopiston arvion mukaan muutoin opinnoissa tarvittavat riittävät tiedot ja taidot. Huomaa, että tutkinto, jolla haetaan koulutukseen on pelastajatutkinto, ei aiempi toisen asteen tutkinto!
Hakijan tulee olla terveydentilaltaan ja muutoin ammattialan tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta sopiva.
Hakijalla on C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus.
Hakemisen vaiheet
1. Fyysisen soveltuvuuden varmistus
FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon ja aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus. Tai voimassa oleva fyysisen soveltuvuuden testin tulos.
2. Hakeminen nettihaussa
Vaaditut liitteet ovat kopiot pelastajatutkinnon tutkintotodistuksesta ja alan työtodistuksista pelastajatutkinnon jälkeen. Hakijan tulee toimittaa myös FireFit tulokset ja lääkärinlausunto Pelastusopistolle, kun testi on tehty muualla kuin Pelastusopiston nimeämissä testipaikoissa.
3. Valintakoe hakukriteerit täyttäville
Valintakoetilaisuus muodostuu kolmesta osasta: 12 minuutin juoksutesti, kirjallinen koe ja soveltuvuusarviointi.
4. Lopullinen opiskelijavalinta
Valitut opiskelijat ottavat opiskelupaikan vastaan hakuportaalissa.
Alipäällystötutkintoon haetaan Pelastusopiston nettihaun kautta.
Koulutukseen voi hakea vain, mikäli hakijalla on pelastajatutkinto. Lisäksi hakijalla tulee olla voimassa oleva FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon ja aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus, joka antaa terveyden puolesta kelpoisuuden pelastustoiminnan vaativiin tehtäviin.
Jos hakijalla ei ole voimassa olevia FireFit- tuloksia, alipäällystötutkintoon hakijan on ennen hakemista suoritettava hyväksytysti fyysisen soveltuvuuden testi sekä lääkärintarkastus Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa. Testitulos on voimassa kaksitoista (12) kuukautta ja sen tulee olla voimassa hakuajan päättymispäivänä.
Nettihakuun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakuaika päättyy hakujakson viimeisenä päivänä kello 16.15.
Vaadittavat liitteet
Hakijan tulee toimittaa Pelastusopistolle hakuun vaadittavat liitteet turvapostina sähköpostilla osoitteeseen paallysto.valinnat@pelastusopisto.fi. Turvapostin lähettämiseen ohjeet löytyvät sivulta Pelastusopiston turvaposti.
Vaadittavat liitteet voi lähettää myös postitse osoitteeseen: Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio.
Hakemuksen liitteiden tulee olla perillä Pelastusopistolla viimeistään 7 vuorokauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Hakija, joka ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa. Liitteet tulee lähettää määräaikaan mennessä vaikka olisit hakenut aiemmin samaan tutkintoon, emme säilytä hakijoiden liitteitä.
Alipäällystökurssille vaadittavat liitteet ovat kopiot pelastajatutkinnon tutkintotodistuksesta ja alan työtodistuksista pelastajatutkinnon jälkeen.
Kutsu valintakokeeseen
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät viestit lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä sähköisessä hakuportaalissa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti. Hakijan on huomioitava, että sähköpostiviesti voi mennä myös roskapostilaatikkoon.
Valintakoe
Valintakokeeseen kutsutaan kaikki muodollisen kelpoisuuden täyttävät henkilöt, joilla on voimassa oleva FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 lihaskunnon osalta ja FireFit-indeksi arvoltaan vähintään 3 aerobisen kestävyyden osalta sekä lääkärintodistus, joka antaa terveyden puolesta kelpoisuuden pelastustoiminnan vaativiin tehtäviin TAI lääkärintarkastuksen ja fyysisen soveltuvuustestin läpäisseet.
Valintakoetilaisuus muodostuu kolmesta osasta: 12 minuutin juoksutesti, kirjallinen koe (0-36 p) ja soveltuvuusarviointi (4-28 p).
Lisäksi pelastajatutkinnon jälkeen hankitusta alan työkokemuksesta saa lopulliseen valintaan pisteitä seuraavasti: 3–5 vuotta: 6 pistettä, yli 5 vuotta: 12 pistettä.
Opiskelijat valitaan työkokemuksesta ja valintakokeesta saatujen yhteispisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä.
Millaisia taitoja opiskelijalla tulisi olla koulutuksen päätyttyä? Alipäällystötutkinnon tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneet:
Kehittyvä onnettomuuksien ehkäisijä
Ymmärtää pelastuslaitoksen tavoitteellisen onnettomuuksien ehkäisytyön merkityksen kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuuden kehittymisessä.
Osaa suunnitella, johtaa ja toteuttaa turvallisuuskoulutusta erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin.
Osaa tehdä asuinrakennusten, niihin rinnastettavien pienkohteiden sekä tavanomaisten erityiskohteiden palotarkastuksia sekä opastaa näiden kohteiden asukkaita, toimijoita ja henkilökuntaa omatoimiseen turvallisuuden tarkkailuun (ns. sisäinen palotarkastus).
Tietää pelastusviranomaisen vastuulle kuuluvan muun viranomaisvalvonnan toteutustavat ja periaatteet.
osaavat kannustaa ja motivoida johtamaansa henkilöstöä onnettomuuksien ehkäisyyn
Osaa kouluttaa omaa henkilöstöään onnettomuuksien ehkäisyn vaatimissa tiedoissa ja taidoissa.
Ymmärtää rakenteellisten ratkaisujen ja erilaisten paloturvallisuuslaitteiden toiminnan ja merkityksen onnettomuustilanteissa pelastusmiehistön työturvallisuuden ja pelastustoiminnan taktiikan kannalta.
Pystyy opastamaan, neuvomaan ja ohjaamaan kansalaisia rakenteellisen paloturvallisuuden vaatimissa ratkaisuissa ja väestönsuojiin liittyvissä asioissa tavanomaisissa rakennustyypeissä.
Tietää ne peruslinjaukset, joiden mukaan pelastuslaitokset varautuvat normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.
Tehokas pelastustoiminnan johtaja
Hallitsee pelastustyössä käytettävät tärkeimmät tekniset työvälineet niin, että pystyvät tarvittaessa kouluttamaan ja johtamaan niiden käyttöä.
Osaa johtaa pelastusyksikköä onnettomuustilanteessa ja tietävät sen suorituskyvyn.
Tietää pelastusjoukkueen johtamisen periaatteet.
Tuntee esikuntatyöskentelyn periaatteet sekä eri yhteistoimintaviranomaisten tehtävät ja niiden yhteistoiminnan onnettomuustilanteissa.
Henkilöstönsä työvireyttä ylläpitävä henkilöstöjohtaja
Tietää, miten työyhteisössä toteutetaan hyvää ja tuloksellista henkilöstöjohtamista.
Ymmärtää työhyvinvoinnin merkityksen työyhteisön tulokseen.
Tuntee itsensä johtamisen merkityksen johtamisessa ja osaavat käyttää palautetta johtamisensa kehittämiseen.
Osaa keskeisimmät alipäällystöltä edellytettävät hallinnolliset tehtävät.
Osaa toimia työvuorokouluttajana, vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön kouluttajana sekä kansalaisten turvallisuuskouluttajana.
Muut tavoitteet
Tuntee sopimuspalokuntien merkityksen pelastustoimen palvelujen tuottajana.
On valmis rakentamaan hyvää yhteistyötä vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön kanssa.
Tutustu alipäällystötutkinnon valintaperusteisiin.
Hakuopas / opiskelijavalinnan perusteet (PDF)
Hakuoppaasta löydät tietoa Pelastusopistoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Miksi alipäällystötehtäviin?
• Esihenkilötyö ja turvallisuus keskiössä
• Työ on merkityksellistä ja vastuullista
• Hyvä työllisyystilanne
(pelastuslaitokset tarvitsevat paloesimiehiä)
• Keskiansio on noin 4000 € / kk
Alipäällystötutkinto antaa kelpoisuuden paloesimiehen virkaan.
Katso alipäällystötutkinnon video
Opintojen sisältö
Alipäällystötutkinnon opetussuunnitelma perustuu näkemykseen alipäällystön monipuolistuvista tehtävistä pelastustoimessa. Tavoitteena on kouluttaa kehittyviä onnettomuuksien ehkäisijöitä, jotka hallitsevat pelastustoiminnan johtamisen, henkilöstöjohtamisen sekä osaavat tehdä sujuvaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.
Alipäällystötutkinnon opintojaksorakenne (60 op / 1 vuotta)
- Tulevaisuusteen katsova oman ammattitaitonsa uudistaja 12 op
- Kehittyvä onnettomuuksien ehkäisijä 11 op
- Tehokas pelastustoiminnan johtaja 28 op
- Henkilöstönsä työvireyttä ylläpitävä henkilöstöjohtaja 9 op
Seuraa: @pelastusopisto #alipäällystötutkinto
Kysy lisää
Opintotoimisto
Asiakaspalvelu:
ma–to klo 8–14, pe klo 8– 13.
Opintotoimisto sijaitsee A-rakennuksessa, sisääntuloaulasta oikealle kuljettaessa.
Tutkintoon johtava koulutus
Pirjo Paldanius
Opintosihteeri
puh. 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Linkit ja ohjeet
Alipäällystötutkinnon muut sivut