Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät 2024
Tervetuloa Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäiville 5.–6.6.2024 Pelastusopistolle, Kuopioon.
Tämän vuoden teema on vaikuttavasti yhteistyössä. Tapahtuma on edellisten vuosien tapaan avoin ja maksuton kaikille.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt. Tarvittaessa ota yhteyttä: Suvi Tiirikainen, projektitoimisto@pelastusopisto.fi
Meet & greet -verkostoitumistilaisuus ti 4.6. klo 18–20.30, Ravintola Luoto
Hyvä TKI-asiantuntija: tervetuloa verkostoitumaan sekä jakamaan ideoita, näkemyksiä ja asiantuntemusta yhteiseen kesäiseen iltaan Kallaveden äärelle! Tapahtumassa on ruokatarjoilu.
Tutkimus- ja kehittämispäivien yhteydessä järjestettävässä verkostotilaisuudessa määrittelemme polkuja pelastus- ja turvallisuusalan TKI-toiminnan toivottuun tulevaisuuteen 2035. Tilaisuuden aluksi kuulemme puheenvuoron Tekoälystä tutkijan työssä: millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa, ja mitä reunaehtoja tai rajoitteita sen käyttöön työssämme liittyy? Mitä jokaisen tutkijan tulisi pohtia käytännön tutkimustyön kannalta? Keskusteluun johdattelee alustuksellaan tieteen ja päätöksenteon asiantuntija Antti Kailio.
Lisäksi illan aikana etsitään strategisen muotoilun yhteiskehittämisen menetelmillä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia kiihtyvä teknologinen kehitys sekä muut megatrendit tuovat TKI-asiantuntijoiden työhön? Millaiselta näyttää turvallisuusalan TKI-toiminnan toivottu tulevaisuuskuva vuodelle 2035 – ja millaisin konkreettisin toimenpitein TKI-asiantuntijat voivat edistää tuollaiseen tulevaisuuteen pääsemistä? Mitkä ovat valitulla tulevaisuuspolulla kaikkein kriittisimpiä tekijöitä turvallisuusalan TKI-toiminnan vaikuttavuuden näkökulmasta?
Antti Kailio
Antti Kailio työskentelee Suomalaisessa Tiedeakatemiassa muun muassa tieteellisten materiaalien kokoamisen ja jalostamisen sekä tieteellisten sisältöjen yleistajuistamisen parissa. Viime aikoina erityisesti tekoälyyn liittyvät sisällöt ovat olleet hänen tehtävässään ajankohtaisia. Koulutukseltaan Antti on mediatutkimuksen maisteri; aiemmin hän on työskennellyt muun muassa teknologiaan liittyviä ilmiöitä seuraavana toimittajana. Hänen artikkeleitaan on julkaistu muun muassa Tivissä, Mikrobitissä, Tekniikka&Taloudessa, Kauppalehdessä ja Talouselämässä.
Keynote-puheenvuorot
Päätöksenteko paineen alla – miten se näyttäytyy empiirisen tutkimuksen valossa?, Harri Gustafsberg
Harri Gustafsberg on mielen suorituskykyä valmentava, tutkiva ja kehittävä filosofian tohtori ja turvallisuusjohtamisen maisteri (FT, HTM). Lisäksi hän on palkittu tietokirjailija ja yrityspuhuja, sekä MySpeaker of the Year 2022 -tunnustuspalkinnon voittaja Hyvinvoinnin johtamisen -kategoriassa.
Harri Gustafsberg on erikoistunut suorituskyvyn nostamiseen yksilötasolla ja organisaatiotasolla; tiimityön, johtamisen ja yhteisen kulttuurin vaikuttamisen kautta. Yksilötasolla hyvinvointi on tärkeä perusta, mutta kun resursseja tarvitaan muutosten ja haasteiden kentällä, niin hyvinvointiin keskittyminen ei riitä, tarvitaan laajemman skaalan taitoja. Harrin kokemuksellinen tausta on kivenkova. Hän työskenteli Poliisin valtakunnallisessa valmiusyksikkö Karhussa yli 20 vuotta, joista viimeiset 10 vuotta kouluttajana ja operatiivisena johtajana.
Harri Gustafsberg, Ph.D., iPREP Co-Creator and Coaching Strategist kuuluu Toronton Yliopiston HartLab tutkimus- ja kehittämistiimiin, sekä Koreha-hankkeen tutkimusryhmään (Kokonaisvaltainen resilienssin hallinta: yksilön mukautumisvalmiuden vahvistaminen osana kokonaisturvallisuutta), jonka toteuttavat Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu ja Ulkopoliittinen instituutti.
Harrin esikoisteos ”Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen” ilmestyi 2014. “Tilannetaju, päätä paremmin” työpsykologian tohtori Helena Åhmanin kanssa julkaistiin syyskuussa 2017, ja kirja palkittiin Ekonomien kirjallisuuspalkinnolla Suomen parhaana bisneskirjana 2018. ”Do people get shot because some cops Panic?” julkaistiin 2018. Vuonna 2019 julkaistiin Harrin menestyskirjaksi noussut ”Karhuryhmä”.
Pelastustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö hyvinvointialueella, Markus Viitaniemi
Markus Viitaniemi toimii Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtajana ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pelastuslaitos ja turvallisuuspalvelut -toimialueen toimialuejohtajana. Pohjois-Karjalassa pelastuslaitos tuottaa pelastustoimen ja ensihoidon palvelut koko maakunnan alueella, turvallisuuspalvelut vastaa puolestaan hyvinvointialuekonsernin turvallisuudesta ja varautumisesta.
Viitaniemi on pitkän linjan pelastusalan, varautumisen ja turvallisuuden ammattilainen. Hän on toiminut alalla eri tehtävissä sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Hyvinvointialueen toimialojen, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöstä Viitanimellä on kokemusta vuodesta 2017 alkaen, kun Pohjois-Karjalassa sote ja pelastustoimi siirtyivät vapaaehtoisesti samaan organisaatioon. Hyvinvointialueuudistuksen toimeenpanossa Viitaniemi työskenteli pelastusjohtajan tehtävän ohessa sisäministeriön pelastusosastolla projektipäällikkönä, jossa hän koordinoi pelastustoimen osuutta uudistuksessa ja teki yhteistyötä muiden ministeriöiden kanssa.
Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivien teemasessiot
Teema 1 Pelastus- ja turvallisuusalan vaikuttavuus tutkimuksen valossa
Session vetäjät: Tutkija Aino Harinen (Pelastusopisto) ja kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo (Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy)
Teema 2 Tulevaisuuden teknologiat turvallisuusalaa kehittämässä
Session vetäjät: Erikoistutkija Hanna Nygren (Pelastusopisto), vanhempi opettaja Samuli Kräkin (Pelastusopisto) ja palopäällikkö Jaakko Schoderus (Kainuun pelastuslaitos)
Teema 3 Turvallisuusalan tietojärjestelmät ja tiedonhallinta
Session vetäjät: Tutkija Päivi Mäkelä (Pelastusopisto), suunnittelija Heidi Liukkonen (Pelastusopisto), julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen (UEF) ja yliopisto-opettaja, hallinto-oikeus Helinä Tiura-Virta (UEF)
Teema 4: Pelastustoimen ratkaisujen ja käytänteiden merkitys tehokkaampaan sammutus- ja suojavarusteiden puhdistamiseen
Session vetäjät: Tekstiilihuoltoliiton puheenjohtaja Samuli Remes, erikoistutkija Juha Laitinen (Pelastusopisto) ja tutkija Riikka Salmi (Pelastusopisto)
Teema 5 Palo- ja poistumisturvallisuus eri asumismuodoissa
Session vetäjät: Tutkija Marjaleena Aatamila (Pelastusopisto), suunnittelija Nina Söderholm (Pelastusopisto) ja asiantuntija Tarja Ojala
Teema 6 Työssäjaksaminen ja psyykkinen suorituskyky
Session vetäjä: Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittohallituksen puheenjohtaja Ilkka Mustakangas, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
Teema 7 Ennakointitiedon tuottaminen ja ennakointi sisäisen turvallisuuden alalla
Session vetäjät: Erikoistutkija Marko Juutinen (Pelastusopisto) ja erityisasiantuntija Alisa Puustinen (sisäministeriö)
Pelastus- ja turvallisuusalan tutkimus-, innovaatio- ja kehittämistoiminnan esittelyt
Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivillä esitellään pelastus- ja turvallisuusalan uusinta tutkimus-, innovaatio-, ja kehittämistoimintaa ja tuloksia. Paikalla on monipuolisesti hanketoimijoita ja eri yritysten edustajia esittelemässä uusimpia toimintamalleja, syntyneitä innovaatioita ja turvallisuustoiminnalle keskeistä teknologiaa.
Tutustu etukäteen paikan päälle tuleviin esittelyihin.
Majoittuminen
HUOM! Kuopiossa järjestetään samaan aikaan kirjastoalan iso tapahtuma, joten suosittelemme varaamaan majoituksen mahdollisimman pian. Ole tarvittaessa yhteydessä Suvi Tiirikaiseen projektitoimisto@pelastusopisto.fi, mikäli sinulla on majoitukseen liittyviä ongelmia.
Pelastusopiston kurssihotelli ei ole käytettävissä tapahtuman aikana, mutta olemme varanneet majoituskiintiön Kylpylähotelli Rauhalahdesta.
Kylpylähotelli Rauhalahti | Kuopio
Hotelli sijaitsee Rauhalahden kartanon lähettyvillä, jossa järjestetään ensimmäisen illan illallinen.
Rauhalahden Kartano – Kuopiossa Kallaveden rannalla. Rauhalahti
Hinta ja varaustiedot:
Kylpylähotellin päärakennuksen huoneet /hinnat:
yhden hengen huone 95 e
kahden hengen huone 98 e
Majoituksen hintaan sisältyy aamiainen sekä kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö.
Jokainen voi varata huoneensa itse suoraan Rauhalahdesta tunnuksella ”Tutkimuspäivät2024”. Pelastusopisto ei vastaa varauksista.
Varaukset 20.5.2024 mennessä p. 030 60830 tai sähköpostilla myynti@rauhalahti.fi
Majoitusta voi myös kysyä Scandic Kuopiosta, Scandic Kuopio | Kuopio | Scandic Hotels
Varauksen voi tehdä osoitteessa scandichotels.fi käyttäen koodia CGRO. Koodilla on saa varauksesta alennuksen. Majoittujat voivat valita mieleisensä huonetyypin sekä saada lisäalennusta maksaessaan varauksen heti varauksen yhteydessä.
Majoitukseen kuuluu:
– Runsas ja monipuolinen aamiaisbuffet sisältyy majoitukseen
– Saunat, uima-allas ja kuntohuone majoittujien käytettävissä
– Koko hotellissa veloitukseton Wi-Fi
– Pysäköintimahdollisuus
– Sijainti Kallaveden äärellä, keskustan tuntumassa
Yksittäisen majoitusvarauksen peruutusehto riippuu majoittujan valitsemasta varaustyypistä. Varauksen vahvistamiseksi majoittujan tulee antaa hotellille voimassa olevat luottokorttitiedot.
Huoneet ovat varattavissa hotellin varaustilanteen mukaan viimeistään 10 päivää ennen saapumista.
Lisätietoja tapahtumasta
Suvi Tiirikainen, tutkimuskoordinaattori
projektitoimisto@pelastusopisto.fi
029 545 3405