Työturvallisuuden harjoitusalueen palvelukonseptin kehittäminen ja digitaalisuuden hyödyntäminen -kehittämishanke
Hankkeen kesto: | 1.4.2019–31.12.2021 |
Hankkeen rahoitus: | Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Pohjois-Savon ELY-keskus |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto, koulutus- ja opiskelijapalvelut |
Hankkeen kuvaus
Kehittämishankkeen tarve perustuu Työturvallisuuden harjoitusaluetoiminnan aikana tunnistettuihin ja sopimuskumppaneilta tulleisiin toiminnan jatkokehitystarpeisiin. Pk-yritykset ovat TTHA:n käyttäjinä keskeinen kohderyhmä: työturvallisuuden koulutus- ja kehittämistarpeita on runsaasti ja TTHA tulisikin saada laajamittaisesti palvelukonseptin kehittämisen kautta myös pk-yritysten käyttöön. Lisäksi on todettu, että digitaalisuuden erilaisia mahdollisuuksia hyödyntämällä voidaan monipuolistaa, täydentää ja syventää harjoituskohteilla tapahtuvaa oppimista. Parhaimmillaan digitaalisuus tuo konkreettisiin harjoituskohteisiin lisää vuorovaikutteisuutta, aktivoi keskusteluja ja pohdintaa sekä lisää näin oppimisen motivaatiota, jolloin myös vaikutetaan työturvallisuusasenteeseen.
Hankkeen keskiössä on pk-yritysten työturvallisuusosaamisen kehittäminen. TTHA tarjoaa pk-yrityksille käytännönläheisen koulutusympäristön työturvallisuuden kouluttamiseen ja harjoituskohteet palvelevat monia eri kohderyhmiä. TTHA-toiminnassa mukana olevat yritykset jakavat avoimesti verkostossa hyviä käytäntöjään ja toimintatapojaan työturvallisuudessa. Jotta TTHA saadaan käytännönläheisenä koulutusympäristönä laajamittaisesti pk-yritysten käyttöön, hankkeessa kehitetään Työturvallisuuden harjoitusalueen palvelukonseptia palvelemaan erityisesti pk-yritysten tarpeita.
Digitaalisuuden avulla hankkeessa pyritään tunnistamaan ja vahvistamaan olemassa olevia hyviä TTHA:n koulutusmalleja ja käytäntöjä. Hankkeessa on tarkoitus pilotoida TTHA:n olemassa oleviin harjoituskohteisiin tukeutuvia digitaalisia ratkaisuja, joiden kautta voidaan kehittää pedagogisia malleja lisäämällä toiminnallisuutta ja dynamiikkaa koulutuksiin. Toteutuksessa voidaan esimerkiksi yhdistellä lisätyn todellisuuden ja fyysisen oppimisympäristön elementtejä keskenään tai digitaalinen ratkaisu voi tarkoittaa myös laajempaa kokonaisuutta, jossa eri harjoituskohteiden sisältöjä koostettaisiin yhdeksi koulutus- ja oppimiskokonaisuudeksi.
Hankkeen aikana tuotetaan myös selvitystyö pelastustoimen työturvallisuuden tilasta ja kehittämistarpeista sekä laaditaan selvitystyön perusteella toimenpide-ehdotukset pelastustoimen, erityisesti pelastustoiminnan työturvallisuuden koulutuksille myös TTHA:ta mahdollisesti hyödyntäen. Hankkeessa on varattu resurssia myös mahdollisen pelastustoiminnan harjoituskohteen suunnittelutyöhön.
Lisätietoja
Suvi Tiirikainen
Suunnittelija
puh. 029 545 3405, 050 456 0308
Petteri Ervasti
Yrityskoordinaattori
puh. 029 545 3479, 050 476 9430
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi