Litiumioniakkujen elinkaaren paloturvallisuus- ja varautumisohjeet (LION-hanke)
Hankkeen kesto: | 1.1.2024–31.12.2025 |
Hankkeen rahoitus: | Palosuojelurahasto |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto. Hanke toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. |
Hankkeen kuvaus
Hankkeessa kartoitetaan litiumioniakkujen pelastustoiminnan osaamista ja litiumioniakkujen turvallisuusohjeita niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on selvittää tarvittavaa osaamista ja kehittää ohjeistuksia akkujen elinkaaren eri vaiheisiin. Samalla rakennamme vahvoja yhteyksiä kansainväliseen asiantuntijaverkostoon, jotta ohjeet pysyvät ajan tasalla ja yhteistyö vahvistuu.
Hankkeessa suunnataan katse myös tulevaisuuteen, pohditaan akkuteknologian kehitystä seuraavan 10 vuoden aikana ja valmistaudutaan tuleviin haasteisiin. Selvitetään palomiesten altistumista litiumioniakkupaloissa ja arvioidaan suojavarusteiden toimivuutta eri tilanteissa. Tämän pohjalta annetaan suositukset tulevaisuuden suojavarusteista litiumioniakkujen sammutustyöhön.
Hankkeessa kartoitetaan myös erilaisia sammutustekniikoita ja -taktiikoita litiumioniakkupaloissa, ja annetaan kansalliset suositukset erilaisiin tilanteisiin. Laaditaan palo- ja turvallisuusohjeistuksia litiumioniakkujen eri vaiheisiin pelastustoimen näkökulmasta, kuten litiumioniakkujen valmistuslinjalle, kaivoskoneiden tuotantolinjalle ja kolarisähköautojen purkamiseen.
Hankkeessa tarkastellaan myös ohjeiden yhtenäistämistä akkujen sijoittelussa kiinteistöissä aurinkopaneelien energiavarastoina ja suurten akkumäärien varastoinnissa. Koulumaaliin tuotetaan koulutusmateriaaleja altistumisesta ja suojautumisesta, sammutusmenetelmistä sekä palo- ja turvaohjeista, jotka ovat helposti saatavilla pelastustoimelle koulutustarkoituksiin.
Hankkeen tavoitteet
1. Kartoittaa kansainväliset tiedonlähteet litiumioniakkujen palo- ja työturvallisuusriskienhallintaan liittyen sekä luoda yhteydet kansainväliseen asiantuntijaverkostoon vahvistaen suomalaista osaamista aiheen ympärillä.
2. Selvittää kansalliset litiumioniakkupaloihin tehdyt palo- ja työturvallisuusohjeistukset hyvinvointialueiden pelastustoimilta haastatteluin, muodostaen tilannekuvan tämänhetkisestä varautumistilanteesta.
3. Arvioida, mitkä ovat todennäköisimmät litiumioniakkujen kehityspolut seuraavan 10 vuoden aikana ja kuinka ne vaikuttavat litiumioniakkujen palo- ja työturvallisuuteen. Mitä uusia haasteita akuista on tulossa tulevaisuudessa, ja mihin hyvinvointialueiden pelastustoimen tulisi jo nyt varautua?
4. Kartoittaa palomiesten altistumisen litiumioniakkupaloissa, joiden perusteella muodostetaan suositus suositeltavimmista pelastustilanteessa käytettävistä suojavarusteista (avoin, suljettu ja maanalaiset tilat).
5. Tuottaa yhtenäiset ohjeet hyvinvointialueelle suositeltavimmista sammutustekniikoista ja -taktiikoista litiumioniakkupaloissa, joista on mahdollisuus valita paras mahdollinen menetelmä eri tilanteiden vaatimusten mukaan (avoin, suljettu ja maanalaiset tilat).
6. Laatia turvaohjeistukset pelastustoimen näkökulmasta litiumioniakkujen valmistuslinjalle, akkujen käsittelyyn kaivoskoneiden tuotantolinjalla ja kolarisähköautojen purkamiseen. Lisäksi tarkastellaan ohjeiden yhtenäistämistä akkujen sijoittelusta kiinteistössä aurinkopaneelien energiavarastoina ja varastoitaessa suuria akkumääriä.
7. Laatia akkupaloissa altistumisesta ja siltä suojautumisesta, sammutusmenetelmistä sekä palo- ja työturvallisuusohjeista koulutusmateriaalit.
Hankkeen selvitykset, raportit ja muut julkaisut
Seuraa hankkeen etenemistä ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #LIONhanke
Hankkeen uutiset ja ajankohtaiset
Lisätietoja
Kimmo Rytkönen
Suunnittelija
029 545 3498
Jari Mikkonen
Tutkija
029 545 3497
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi