Vietimme tällä viikolla Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäiviä Pelastusopistolla. Päiviin mahtui muun muassa puheenvuoroja, teemasessioita, paneelikeskustelu ja ajankohtaisen innovaatio-, kokeilu– ja kehittämistoiminnan esittelyjä. Lisäksi osallistujat pääsivät verkostoitumaan rennommissa tunnelmissa Meet&Greet-tilaisuudessa sekä illallisella ravintola Luodossa.
Kokosimme tähän juttuun tunnelmia tapahtumasta.
Kyberturvallisuutta, teknologisia innovaatioita, johtamista ja työhyvinvointia
Tapahtuma käynnistyi keskiviikkona tutkimusjohtaja Mimmi Tolvasen ja rehtori Mervi Parviaisen tervetulosanoilla. Rehtori korosti puheessaan tutkimusresurssien riittävyyden tärkeyttä.
F-Securen Kyberuhkatiedustelu- ja tietoturva-asiantuntija Laura Kankaalan puheenvuoro Yhteiskunta tietokoneiden päälle rakennettuna viritti osallistujat tulevaisuuden turvallisuuden teemaan. Kankaala puhui muun muassa kyberrikollisuudesta ja siitä, millä eri tavoilla organisaatiot ovat haavoittuvaisia, kun iso osa toiminnoista on digitaalisten ympäristöjen varassa. Tulevaisuuden turvallisuutta haastaa muun muassa kehittyneen tekoälyteknologian päätyminen rikollisten käsiin.
Keskiviikon teemasessioissa tarkasteltiin tulevaisuuden turvallisuusteknologian innovaatioita sekä työhyvinvointia ja johtamista turvallisen tulevaisuuden rakentajina.
Teknologiset innovaatiot kiinnostivat osallistujia ja niiden todettiin olevan avainasemassa tulevaisuuden suunnittelussa.
Yksilötason vaikuttavuustutkimus herätti ajatuksia kansalaisten varautumisesta.
Ensimmäisen päivän asiaosuus huipentui paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin, miten tutkimustulokset saataisiin siirrettyä entistäkin paremmin käytäntöön. Keski-Suomen pelastuslaitoksen työsuojeluvaltuutettu Marko Lehtonen ja Pelastusopiston erikoistutkija Alisa Puustinen alustivat keskustelua kertomalla onnistuneesti työyhteisöjen toimintakulttuuriin viedyistä tutkimuksista.
Paneelikeskustelijat vasemmalta oikealle: Juha Laitinen, Laura Hokkanen, Jaakko Schroderus, Päivi Mäkelä ja Marko Lehtonen.
Keskustelua käytiin myös vapaammissa merkeissä niin keskiviikon illallisella kuin tiistai-iltana pidetyssä Meet&Greet-tilaisuudessa.
Tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia
Tapahtuman toinen päivä käynnistyi Puolustusvoimien pelastusjohtaja Yrjö Lindroosin keynote-puheenvuorolla Pelastustoimen varautuminen sotatilanteeseen.
Aamupäivä jatkui puheenvuoron jälkeen ajankohtaiseen innovaatio-, kokeilu- ja kehittämistoimintaan tutustumisella. Tarjolla oli tietoa niin erilaisista teknologisista ratkaisuista, pelastustoiminnan johtamisen sähköisestä käsikirjasta, tuoreesta Suomalaisten pelastusasenteet -kyselytutkimuksen tuloksista, vaahtokontista, suurtehopumppauksesta kuin miehittämättömästä ilmailusta. Lisäksi kerättiin ideoita siitä, mitä pelastusalalla tulisi tutkia ja mihin suuntaan pelastusalan tutkimusta tulisi kehittää. Sateisesta säästä huolimatta myös ulkona toteutetut esittelyt kiinnostivat osallistujia.
Torstain teemasessioissa pohdittiin pelastusalaa yhdenvertaisena ja monimuotoisena työyhteisönä, ennakointia, varautumista ja onnettomuuksien ehkäisyä sekä ilmaston ja ympäristön muutosta tulevaisuuden turvallisuushaasteena.
Osallistujat kokivat yhdenvertaisuuteen keskittyneen teemasession aiheet erittäin tärkeänä ja keskustelun toivottiin jatkuvan aktiivisena teemasession jälkeenkin.
Neljännessä teemasessiossa puhututti onnettomuuksien ehkäisytyön vaikuttavuus. Millaisilla mittareilla sitä mitataan ja pitäisi mitata niin taloudellisesti, viestinnällisesti kuin hyvinvoinnin kehittymisen näkökulmasta?
Viidennessä teemasessiossa syvennyttiin muun muassa maastopaloihin, jotka lisääntyvät ilmastonmuutoksen seurauksena.
Tapahtumassa julkistettiin 4T-hankkeen pitchauskisan voittaja. Pitchauskisassa osallistujat kehittivät asiantuntijaviestintäänsä erityisesti mediaa kiinnostavasti. Palkinnon saivat parhaan pitchauksen pitänyt Samuli Taira ja parhaiten kehittynyt pitchaaja Tarja Ojala. Lisäksi kunniamaininnat kiinnostavista pitchauksista saivat Rauna Nerelli ja Laura Kuurne.
Tapahtuman lopuksi julkistettiin seuraavan vuoden tapahtuman ajankohta ja teema. Laitathan 5.-6.6.2024 jo kalenteriisi ylös – pureudumme silloin siihen, miten pelastusalaa kehitetään vaikuttavasti yhteistyössä.
Lämmin kiitos kaikille osallistujille, tapahtuman tekijöille sekä Palosuojelurahastolle tapahtuman mahdollistamisesta!