Pelastusopistolla on käynnistynyt Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? -hanke, jonka tavoitteena on selvittää pelastusalan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteemojen tilannekuva. Hanke tuottaa tieteellisesti luotettavan kyselytyökalun, jolla arvioidaan alan yhdenvertaisuuden toteutumista ja toimenpiteitä.
– Nollatoleranssi-hankkeella selvitämme, millainen yhdenvertaisuustilanne pelastusalalla on, miten sitä konkreettisesti voisi parantaa, ja mitä esteitä ja haasteita aikaisemmissa toimenpiteissä on esiintynyt, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja tutkija Oliver Saal Pelastusopistolta.
Syrjintää ja häirintää voi esiintyä sekä yksilöiden tasolla että organisaatioiden rakenteissa.
– Aiemman tutkimuksen valossa syrjinnän ja häirinnän aiheuttama vähemmistöstressi on haitallista yhteisöille, operatiiviselle toiminnalle ja yksilöiden työhyvinvoinnille, Oliver Saal toteaa.
Avoimuus edistää pelastusalan veto- ja pitovoimaa
Luotettavan tutkimustiedon ytimessä on läpinäkyvyys. Viestintä on keskeisessä osassa koko hankkeen ajan. Osatuloksista viestitään monikanavaisesti sähköisillä kanavilla ja kasvokkaisissa kohtaamisissa.
– Aiheen ajankohtaisuus ja eri näkökulmat edellyttävät laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Avoimuudella mahdollistamme tämän, Saal kiteyttää.
Hanke osallistaa pelastusalan eri toimijat mukaan yhteisillä työpajoilla. Tuloksista julkaistaan avoin tutkimusraportti, sekä jatkotutkimus- ja toimenpide-ehdotuksia. Hankkeen etenemistä esitellään konferensseissa ja seminaareissa koko tutkimuksen ajan.
Sosiaalisessa mediassa hanke viestii tunnisteella #PTNollatoleranssi.
Nollatoleranssi-hanke valmistuu ja tulokset julkaistaan joulukuussa 2024. Hankkeen rahoittaa Palosuojelurahasto.
Lisätietoja:
Oliver Saal, tutkija, Pelastusopisto
oliver.saal@pelastusopisto.fi, puh. 029 545 3500
pelastusopisto.fi/nollatoleranssi