Valtakunnallisella 4T-hankkeella tuetaan pelastusalaan liittyvän tutkimustiedon jakamista ja hyödyntämistä sekä tutkimusviestinnän toteutusta. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta pelastusalaan liittyvästä tutkimuksesta ja vahvistaa näin tutkitun tiedon hyödyntämistä niin toimialan päätöksenteossa, arjessa kuin koulutuksessa.
Pelastusopistolla on käynnistynyt Palosuojelurahaston rahoittama pelastusalaan liittyvään tutkimukseen ja tiedolla johtamiseen keskittyvä kehittämishanke Tutkimustulokset timanteiksi, tiedoksi ja toiminnaksi (4T). Hanke toteutetaan laajassa yhteistyöverkostossa, johon kutsutaan mukaan niin tutkimuksen, viestinnän kuin pelastustoimen asiantuntijoita eri organisaatioista.
– Pelastustoimessa tehdään valtavasti hyvää ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävää tutkimusta, jonka tulokset ansaitsisivat tulla kuulluiksi ja hyödynnetyiksi nykyistä laajemmin. Hankkeen tavoitteena on olla mukana tuomassa pelastusalaa koskevaa tutkittua tietoa entistä laajempien kohderyhmien ulottuville ja näin lisätä eri ryhmien tietoisuutta pelastustoimen tutkimuksesta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Aino Harinen Pelastusopistolta.
Monipuolista tukea pelastusalan tutkimusviestintään
Hankkeessa kannustetaan pelastusalan tutkijoita ja asiantuntijoita tutkimusviestintään sekä tuotetaan koulutuksia, webinaareja, valmennusta, materiaalia ja yhteisiä työkaluja tutkimusviestinnän tueksi. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä tutkimusviestinnän merkityksestä sekä tarjota toimialan tutkijoille ja asiantuntijoille mahdollisuuksia verkostoitumiseen, vertaistukeen ja -oppimiseen.
Tuen ja koulutuksen lisäksi hanke osallistuu tutkimusviestinnän toteutukseen järjestämällä esimerkiksi avoimia tietoiskuja pelastusalaan liittyvistä tutkimushankkeista sekä julkaisemalla tietoa tutkimuksista monissa kanavissa, erilaisille ryhmille jalostetussa muodossa. Lisäksi suunnitellaan ja toteutetaan demoversio pelastusalaan liittyvää tutkimustietoa kokoavalle ja jakavalle verkkopalvelulle.
Näkyväksi niin tutkimusten tulokset kuin tutkijoiden tekemä työ
Harisen mukaan hanke on mukana paremman turvallisuuskulttuurin rakentamisessa, kuten luottamuksen ja turvallisuudentunteen vahvistamisessa sekä turvallisuusosaamisen lisäämisessä.
– Uskomme, että tutkimustiedon saavuttaessa yhä laajempia kohderyhmiä voimme tehdä näkyväksi paitsi tutkimuksen tuloksia, myös tutkijoiden tekemää työtä. Näin luottamus tiedolla johtamiseen kasvaa ja tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan ottaa yhä paremmin hyötykäyttöön niin toimialan sisällä kuin laajemminkin yhteiskunnassa. Tutkittu tietohan voi olla vaikuttavaa vain, jos tieto siitä saavuttaa sitä tarvitsevat, Harinen toteaa.
Hanke alkaa tutkimusviestintään liittyviä koulutustarpeita kartoittavalla kyselyllä ja kick off -työpajalla, joka järjestetään hybriditoteutuksena 6.10. Tämän jälkeen käynnistyvät hankkeen kaikille avoimet työryhmätapaamiset, työpajat, koulutukset, webinaarit ja valmennukset. Kohtaamiset järjestetään joko live-, hybridi- tai etäkokoontumisina. Yhteisiä materiaaleja työstetään ja hyviä tutkimusviestinnän käytäntöjä jaetaan paitsi hankkeen työpajoissa, myös verkkoalustoilla.
Hankkeen toiminnasta ja tilaisuuksista viestitään sen verkkosivulla sekä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #4T. Tuloksia ja kokemuksia esitellään loppuraportissa ja hankkeen päätösseminaarissa huhtikuussa 2024.
Lisätietoja:
Aino Harinen
tutkija
aino.harinen@pelastusopisto.fi, puh. 029 545 3531