Kuva Pelastusopiston harjoituksista Porin prikaatin Suojelun osaamiskeskuksessa.
Pelastusopisto on tuottanut ja avannut kaikkien pelastuslaitosten käyttöön uuden koulutusjakson kemiallisia, biologisia, säteily- ja räjähdysvaara- eli CBRNE-tilanteita varten. Opinnot voidaan suorittaa työpaikkakoulutuksena pelastustoimen sähköisen oppimisalustan kautta ajasta ja paikasta riippumatta koko maassa. Pelastajien tutkintokoulutuksessa uudet opintosisällöt on otettu Pelastusopistossa käyttöön vuoden 2022 alussa. Kurssin laajuus harjoituksineen on noin 27 oppituntia.
Nyt käyttöön otettu CBRNE-koulutus on osa viranomaisten pitkäaikaista kansallista CBRNE-alan strategia- ja kehittämistyötä, jota on tehty vuosien varrella monin eri tavoin. Kurssi on tuotettu Pelastusopistossa sisäministeriön toimeksiannosta ja sen rahoituksella vuoden 2021 aikana. Kurssi on suunnattu erityisesti ensivasteen toimijoille pelastustoimen ja muiden viranomaisten toimialoilla. Ensihoidon, Hätäkeskuslaitoksen, Poliisin, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Puolustusvoimien toimialoille painotetut koulutussisällöt on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin.
Kurssikokonaisuus on tuotettu useiden eri viranomaisten yhteistyönä. Pelastusopiston oman henkilöstön lisäksi aineistoa ovat tuottaneet muun muassa Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin), Säteilyturvakeskuksen (STUK), Poliisin teknisen rikostutkimuskeskuksen TEPO/CBRNE-ryhmän, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HUS), Ensi- ja tehohoidon vastuualueen, Satasairaalan ensihoidon sekä räjähdysaineiden asiantuntijat. Lisäksi koulutusta luodessa on tehty läheistä yhteistyötä Porin prikaatin Suojelun osaamiskeskuksen ja Helsingin pelastuslaitoksen kanssa.
Lisätietoja:
Jaana Kuula FT
Projektipäällikkö, hankeasiantuntija, TKI-palvelut
puh. 029 545 3494
jaana.kuula@pelastusopisto.fi
Petri Leppinen
CBRNE-opettaja
puh. 029 545 3464
petri.leppinen@pelastusopisto.fi
Teemu Veneskari
Erityisasiantuntija, Sisäministeriö
puh. 029 548 8365
teemu.veneskari@govsec.fi