Vastuullisuus ja kestävyys
Haluamme rakentaa kestävää tulevaisuutta. Siksi meille on tärkeää, että toimintamme on vastuullista niin ihmisten, ympäristön kuin yhteiskunnan kannalta. Noudatamme kestävän kehityksen periaatteita päivittäisessä toiminnassamme. Lisäksi Pelastusopisto on laatinut oman kestävän kehityksen sitoumuksen.
Pelastusopiston kestävän kehityksen sitoumus sisältää toimenpiteitä monipuolisesti kaikkien kolmen kestävän kehityksen ulottuvuuden edistämiseksi. Pelastusopisto panostaa niin ekologiseen, sosiaaliseen kuin taloudelliseen kestävään kehitykseen. Tavoitteenamme on vähentää edelleen toimintamme hiilijalanjälkeä, kehittää henkilöstömme ja opiskelijoidemme vastuullisuusosaamista sekä edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta.
Pelastusopiston kestävän kehityksen sitoumus tukee sisäministeriön kestävän kehityksen toimenpidesitoumusta (2019), YK:n Kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteita ja kansallisen Kestävän kehityksen toimikunnan Agenda2030-tiekartan (2022) tavoitteita.
Sosiaalinen vastuullisuus
Sosiaalinen vastuu tarkoittaa eettistä ja kestävää toimintaa, terveellistä työ- ja opiskeluympäristöä ja -olosuhteita sekä tasapuolista ja reilua kohtelua niin henkilöstölle kuin opiskelijoille. Emme salli häirintää, syrjintää, epäasiallista käyttäytymistä tai muuta epäasiallista toimintaa missään muodossa.
Noudatamme toiminnassamme pelastusalan arvoja ja pyrimme siihen, että myös kouluttamamme pelastusalan ammattilaiset sitoutuvat työskentelemään inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti – yhteistyössä.
Teemme aktiivisesti töitä sosiaalisen vastuullisuuden eteen
Kaikki työntekijämme suorittavat häirinnän ja epäasiallisen kohtelun vastaisen koulutuksen. Päivitämme säännöllisesti yhdenvertaista ja tasapuolista kohtelua edistäviä ohjeistuksiamme sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmiamme. Tapahtumissamme noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.
Arvioimme järjestelmällisesti toimintaamme kohdistuvia työturvallisuusriskejä ja kehitämme aktiivisesti alan turvallisuutta edistäviä toimintamalleja. Tutkimme sattuneet työtapaturmat.
Tuemme henkilöstömme hyvinvointia tarjoamalla monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja autamme näin työntekijöitämme ja opiskelijoitamme pitämään yllä työkykyä ja hyvinvointia. Tuemme myös henkilöstömme ammatillista kehittymistä ja kouluttautumista.
Ympäristön kestävyys
Tuottaaksemme laadukasta pelastusalan koulutusta joudumme harjoitusalueellamme polttamaan kohteita ja käsittelemään ympäristölle haitallisia aineita. Pyrimme kuitenkin minimoimaan toiminnastamme syntyvät ympäristöhaitat, ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti ympäristöystävällisempään suuntaan.
Harjoituskohteet ja kiinteistöt
Ympäristölainsäädäntö, kemikaalilainsäädäntö ja työturvallisuuslainsäädäntö asettavat reunaehdot toiminnallemme harjoitusalueella. Seuraamme tarkasti kulutustamme ja toimintamme vaikutuksia harjoitusalueen ympäristöön, kuten ilman ja vesien laatuun. Vältämme haitallisten aineiden joutumista ympäristöön muun muassa siten, että poltamme pääasiassa puhdasta puuta ja sammutamme kohteita lampivedellä kemikaalien sijaan.
Teemme säännöllisesti energiaselvityksiä, joiden kautta kehitämme kiinteistöjemme energiatehokkuutta. Olemme vuodesta 2007 alkaen tehostaneet kiinteistöjemme lämmitysratkaisuja siirtymällä esimerkiksi öljylämmityksestä maalämmön käyttöön ja asentamalla kiinteistöihin ilmalämpöpumppuja.
Harjoitusalueemme on mukana Senaattikiinteistöjen jatkuvassa ylläpito-ohjelmassa, jossa seurataan energian kulutusta sekä sisäilma- ja olosuhdeasioita. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan lisäksi mahdollisuuden puuttua poikkeamiin hyvinkin nopeasti ja optimoida kiinteistöjen energiakulutuksen lähteitä automaatiojärjestelmien kautta.
Kalusto ja matkustaminen
Pyrimme vähentämään matkustamisesta syntyviä päästöjä mahdollisimman paljon. Työntekijämme voivat tehdä etätyötä aina työtehtävien sen mahdollistaessa ja suosimme työmatkoissamme julkisia kulkuneuvoja ja yhteismatkustamista. Emme pääsääntöisesti käytä alle 500 km työmatkoissa lentokonetta.
Huomioimme ympäristöystävällisyyden kalustohankintoja tehdessämme. Olemme hankkineet sähkö- tai hybridikäyttöisiä henkilöautoja virkakäyttöön.
Ilmoituskanava
Pelastusopisto on sitoutunut toimimaan vastuullisesti, ja kaikkiin tunnistettuihin riskeihin pyritään puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarkoituksenmukaisin keinoin. Tästä huolimatta on mahdollista, että riskejä tai epäkohtia jää tunnistamatta. Pelastusopisto kannustaa kertomaan havaituista ongelmakohdista, jotta ongelmiin olisi mahdollista puuttua. Ilmoituksen tekemiseen riittää, että ilmoittajalla on perusteltu syy uskoa, että epäilys pitää paikkansa. Varsinaisia konkreettisia todisteita ei siis tarvitse olla.
Pelastusopiston ilmoituskanavan kautta Pelastusopiston nykyiset ja entiset työntekijät voivat ilmoittaa työssään tai sen yhteydessä havaitsemiaan väärinkäytösepäilyjä. Ilmoituksen jättäjä on voinut olla Pelastusopistolla myös harjoittelijana.