Pelastustoiminnan johtamisen virtuaaliset oppimisympäristöt
Pelastustoiminnan johtamista voidaan harjoitella virtuaalisissa oppimisympäristöissä, kuten FireStudio-ohjelmalla ja 3D-toimintaympäristö XVR-simulaattorilla. Virtuaaliset oppimisympäristöt mahdollistavat erilaisten onnettomuustilanteiden ja niiden seurausten simuloimisen.
FireStudio
FireStudio on simulaattori, jolla voidaan simuloida erilaisia onnettomuuksia, kuten rakennuspaloja hyvinkin tarkasti. Simulaattoriin syötetään valokuvia oikeista kohteista, jonka jälkeen siihen voidaan lisätä onnettomuutta kuvastavia elementtejä, kuten savua, tulta ja onnettomuuden uhreja ja näin havainnollistamaan onnettomuustilanteita tarkasti. FireStudiossa saadaan hyvin näkyviin suomalaisen rakentamisen erityispiirteet, minkä vuoksi se soveltuu erityisen hyvin rakennuspalojen simulointiin.
Simulaattoria voidaan käyttää myös harvinaisempien onnettomuuksien simulointiin, aina kaasuvuodoista laivaonnettomuuksiin ja turvesuopaloihin. FireStudiossa voidaan käyttää eri puolelta Suomea otettuja valokuvia aidoista kohteista, minkä vuoksi se soveltuu hyvin täydennyskoulutuskäyttöön.
XVR-simulaattori
XVR on visuaalinen 3D-toimintaympäristö, joka soveltuu vaativienkin onnettomuustyyppien pelastustoiminnan suunnittelun, johtamisen ja yhteistoiminnan harjoitteluun.
XVR:llä voidaan toteuttaa simuloituja johtamisharjoituksia miltei kaikissa tunnetuissa onnettomuustyypeissä ja niiden esiintymisympäristöissä. Harjoitukseen osallistuvat henkilöt liikkuvat ja toimivat virtuaalisessa ympäristössä ja näkevät toisensa sekä toimintaan osallistuvat muut toimijat, joita ohjaa harjoituksen ohjaushenkilöstö.
Onnettomuuden kuvaukseen ja kehittymiseen käytetään erilaisia savu-, liekki-, kaasu-, räjähdys- ym. animaatioita. Myös näkymätöntä uhkaa, kuten säteilylähdettä voidaan mallintaa. Kulkuvälineinä voidaan käyttää lukuisia tavallisia ajoneuvoja, pelastus-, poliisi-, ensihoito- yms. pelastusajoneuvoja sekä vesikulkuneuvoja, helikoptereita tai ilma-aluksia.
XVR-simulaattorissa mallinnetaan tärkeimpiä viranomaistoimijoita ja heidän erilaisia roolihenkilöitä (esim. pelastus, ensihoito, poliisi, raja, sotilas). Lisäksi mallinnettuina on maantieliikenteen, vesiliikenteen, ilmailun, teollisuuden ym. toimijoiden roolihenkilöitä ja satoja muita ihmishahmoja. Onnettomuuden altistamille voidaan määritellä vammakuvaus, jonka perusteella potilaiden luokittelu voidaan toteuttaa. Potilaiden siirrot onnettomuuskohteella ja kuljetus edelleen hoitolaitokseen toteutuu käytettävissä olevien resurssien mukaan.
XVR soveltuu myös oppimateriaalin tuottamiseen ja pelastustoiminnan tutkimukseen. Sen avulla voidaan toteuttaa havainnollisia videoita erilaisten ilmiöiden esittämiseksi ja niiden välisten yhteyksien tutkimiseksi.