Harjoitusalue ja oppimisympäristöt
Pelastusopistolla on kattavat puitteet monipuoliseen pelastusalan ja hätäkeskustoiminnan harjoitteluun.
Harjoitusalue
Pelastusopiston harjoitusalue tarjoaa valtakunnallisesti ainutlaatuiset ja kattavat puitteet pelastusalan henkilöstön käytännönläheiseen harjoitteluun. Harjoitusalue on Pelastusopiston tutkinto-opiskelijoiden jatkuvassa käytössä, minkä lisäksi sitä hyödynnetään täydennyskoulutuksessa ja muussa koulutustoiminnassa.
Ajoharjoittelu
Hälytysajoneuvoilla ajoa voidaan harjoitella sekä raskaalla että kevyemmällä kalustolla. Harjoittelun tavoitteena on parantaa hälytysajon turvallisuutta ja taloudellisuutta.
Ajoharjoittelua toteutetaan pääasiassa ajoharjoitteluradalla. Ajoharjoitteluradan yhteydessä on myös maastoa mönkijöillä tapahtuvaan harjoitteluun, jossa on hyvä harjoitella maastopelastustehtävien ajo-osuutta.
Ensihoitoharjoittelu
Erilaisia ensihoitoa vaativia tilanteita harjoitellaan pääasiassa ensihoitoon tarkoitetuilla simulaattoreilla. Varsinaisen hoitotilanteita simuloivan tilan lisäksi simulaattorissa on seurantatila, josta simulaatioharjoituksia voidaan seurata ja arvioida.
Ensihoitosimulaattorissa simuloidaan ensisijaisesti tyypillisimpiä ensihoidon koti- ja vammaympäristöjä, mutta tilaa voidaan käyttää myös esimerkiksi palvelutalona, psykiatrisena hoitolaitoksena, sairaalan ensiapualueena tai vuodeosastona.
Hätäkeskussimulaattori
Oikeaa hätäkeskusta jäljittelevässä hätäkeskussimulaattorissa harjoitellaan hätäpuheluiden vastaanottamista ja käsittelyä.
Simulaattorissa on käytössä hätäpuheluiden käsittelyn, riskinarvioinnin ja tehtävien eteenpäin välittämisen tukena käytettävä ERICA-tietojärjestelmä, johon on integroitu VIRVE-järjestelmä.
Lentokonesimulaattori
Lentokonesimulaattorin avulla voidaan harjoitella pelastustoimintaa lentoliikenteen onnettomuustilanteissa. Kohderyhmiämme ovat erityisesti lentokenttäpelastushenkilöstö sekä pelastuslaitokset, mutta hyödynnämme simulaattoria mielellämme muidenkin asiakasryhmien koulutuksissa.
MOPSI
MOPSI on palontutkinnan käytännön harjoituksiin toteutettu simulaattori. Kyseessä on rekan puoliperävaunu, johon kuuluu noin 15-paikkainen täysin AV-varusteltu luentotila, polttotila ja laitetila. Simulaattorin alkuperäisenä toiminta-ajatuksena on ollut toimia siirrettävänä palontutkinnan sovellettujen käytännön harjoitusten toteutuspaikkana, mutta sitä käytetään nykyisin myös palon kehittymisen ja ilmiöiden havainnollistamiseen sekä turvallisuusviestinnän tilaisuuksissa ja messukäytössä.
Paloteatteri
Paloteatteri on palon kehittymisen ja paloteknisten laitteiden toiminnan havainnollistamiseen tarkoitettu simulaatiotila eli ikään kuin tulipaloteatteri. Paloteatterissa voidaan seurata turvallisissa olosuhteissa palon kehittymistä, erilaisten rakennusmateriaalien käyttäytymistä ja paloteknisten laitteiden toimintaa.
Pelastustoiminnan johtamisen virtuaaliset oppimisympäristöt
Pelastustoiminnan johtamista voidaan harjoitella virtuaalisissa oppimisympäristöissä, kuten FireStudio-ohjelmalla ja 3D-toimintaympäristö XVR-simulaattorilla.
Pienoismallit
Pienoismalleja käytetään apuna muun muassa rakennustekniikan ja rakenteellisen paloturvallisuuden havainnollistamiseen opetuksessa sekä pelastustoiminnan johtamisen opetuksessa onnettomuustilanteiden johtamisharjoituksissa. Pienoismalleja on toteutettu esimerkiksi asuinlähiöistä, teollisuusympäristöistä, lentokentistä, maatiloista, liikekeskuksista sekä rauta- ja moottoriteistä.
Putoamisvaarallisella alueella työskentely
Putoamisvaarallisella alueella työskentely on pelastustoimessa vaativa tehtävä ja Pelastusopistolla on varsin kattavat ja nykyaikaiset olosuhteet näiden tilanteiden harjoittelua varten. Turvallisten ja tehokkaiden menetelmien oppiminen laadukkaassa simulaatioympäristössä luo hyvän pohjan tulevia tehtäviä varten.
Rakennuspalosimulaattorit
Rakennuspalojen sammuttamista voidaan harjoitella harjoitusalueen palotalossa, sammutus- ja palontutkintalaboratoriossa (sapalab) ja teollisuushalli-, parkkihalli- ja kauppakeskuspalojen sekä tunnelimaisten tilojen sammutusharjoittelun mahdollistavassa monipalosimulaattorissa.
Rauniopelastusharjoitusalue
Raunioharjoitusalueella voidaan harjoitella sortumaetsinnän ja -pelastamisen eri osa-alueita monipuolisesti.
Sortumaetsinnän ja -pelastamisen kokonaisuus koostuu eri osa-alueista, kuten tiedustelusta, koiraetsinnästä, teknisestä etsinnästä, tuennasta, läpäisystä, nostoista ja siirroista sekä köysitoiminnasta. Raunioharjoitusalueella ja rauniotaloissa on mahdollisuus harjoitella näitä eri osa-alueita.
Savusukellusharjoittelu
Savusukellusta harjoitellaan savusukelluskonteissa sekä häkki- ja huoneistosimulaattorissa. Huoneistosimulaattorissa voidaan suorittaa esimerkiksi savusukellustekniikan perusopintoihin kuuluvia etsintä- ja pelastustehtäviä olosuhteissa, joissa näkyvyyttä ei ole lainkaan.
Sukellus- ja pintapelastusharjoittelu
Pelastussukellusta ja pintapelastusta voidaan harjoitella kampuksen ja harjoitusalueen altaissa sekä luonnollisissa ympäristöissä harjoitusalueen lammessa ja Kallavedellä. Sukellus- ja pintapelastusharjoittelussa käytetään Pelastusopiston veneitä.
Tieliikennepelastaminen
Tieliikennepelastaminen on merkittävä osa pelastustoiminnan tehtäviä. Pelastusopistolla on laajat mahdollisuudet harjoitella simuloituja liikenneonnettomuuksia harjoitusalueen autonpurkukentällä, teillä ja maastossa sekä mm. junanvaunussa ja tasoristeyksessä. Kalustoa on sekä henkilöauto- että raskasliikenneonnettomuuksien harjoitteluun lavastetuilla liikenneonnettomuuspaikoilla.
Tilanne- ja johtokeskustyöskentelyn harjoittelu
Tilanne- ja johtokeskuksissamme voidaan harjoitella pelastustoiminnan johtamisen tilanteita aidossa ympäristössä. Keskuksissa on käytössä ERICA- ja KEJO-tietojärjestelmät sekä viestintää varten RCS ja VIRVE. Keskukset on suunniteltu siten, että johtamistoimintaan tarvittavat tiedot ja teknologiat ovat nopeasti ja helposti käytettävissä pelastustoiminnassa ja sen johtamisessa.
Vaarallisten aineiden kanssa työskentely
Vaarallisten aineiden simulaattoreilla voidaan harjoitella pelastustoimintaa vaarallisten aineiden onnettomuustilanteissa. Simulaattorit ovat teollisuuslaitosten kemikaaliputkistoja, -säiliöitä, kemikaalien purku- ja lastauspaikkoja sekä vaarallisten aineiden kuljettamiseen käytettäviä kappale- ja säiliökuljetusajoneuvoja. Onnettomuustilanteiden vuotoja voidaan havainnollistaa vedellä, vesihöyryllä ja oikeilla kemikaaleilla.