Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään Pelastusopistolla Kuopiossa 7.–8.6. Tämän vuoden tapahtuman teemana on tulevaisuuden turvallisuus. Tapahtumaan ilmoittautuminen avataan toukokuun alussa.
Toivotamme kaikki tervetulleiksi esittelemään tutkimuksiaan ja hankkeitaan ja keskustelemaan muiden asiantuntijoiden kanssa tapahtuman teemasessioihin. Teemasessioissa vaihdetaan ajatuksia ja ideoita pelastustoimen tutkimusaiheista.
Teemasessioiden tiivistelmien lähettämisohjeet
Valitsemme teemasessioiden esittelijät meille lähetettyjen tiivistelmien perusteella. Tiivistelmän maksimipituus on 400 sanaa.
Tiivistelmät tulee lähettää 12.5. mennessä osoitteeseen tutkimus@pelastusopisto.fi. Otsikoi viesti ”Teema 1: Oma nimi”, eli esimerkiksi ”Teema 1: Tulevaisuuden turvallisuusteknologian innovaatiot: Paula Palokuntalainen”. Muista laittaa tiivistelmädokumenttiin tunnistetiedot, eli oma nimesi, organisaatiosi ja sähköpostiosoitteesi.
Ilmoitamme kaikille tiivistelmän lähettäneille valinnoista 19.5. mennessä.
Teemasessioiden aiheet
Teema 1 Tulevaisuuden turvallisuusteknologian innovaatiot
Juha Laitinen ja Timo Ikonen
Teemasessiossa käsitellään tulevaisuuden turvallisuusteknologiaa osana pelastustoimea.
Toivomme puheenvuoroja esimerkiksi virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista ja hyödyntämisestä, datan jalostamisesta hyödylliseksi tiedoksi, robotiikasta (maassa, vedessä ja ilmassa, miksei maan alla), tiedonkeruun mahdollisuuksista ja uhkista tilannepaikalla
- Virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden mahdollisuudet turvallisuusalan opetuksessa ja harjoittelussa.
- Virtuaalisen kopion (Digikaksonen) hyödyntäminen turvallisuusalalla
- Robotiikka turvallisuusalan apuna
- Tiedonkeruun mahdollisuudet ja uhkat tilannepaikalla (huomio myös ympäristöön reagoivissa komposiiteissa)
- Tilannetietoisuuden parantaminen tekoälyn jalostamalla raakatiedolla
- Uudet tietojärjestelmät tilannepaikan johtamisessa
Toivomme teemasessioon puhujia uusien olemassa olevien teknologioiden ja innovaatioiden loppukäyttäjiltä. Olemme kiinnostuneet kuulemaan kokemuksista ja teknologian jatkojalostuksesta. Lisäksi toivomme näkemyksiä uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehittäjiltä mitä uusinta uutta on juuri nyt kehitteillä. Erityisesti operatiivista ja opetustyötä tekeviltä haluamme kuulla, minkä ongelman ratkaisuun olisi löydettävä ratkaisu.
Teema 2 Työhyvinvointi ja johtaminen rakentamassa pelastusalan turvallista tulevaisuutta
Alisa Puustinen ja Päivi Mäkelä
Kiire, epävarmuus, epäsäännöllinen työ, uhkaavat tilanteet ja työtehtävät ovat osa pelastusalan työntekijöiden arkea. Hyvinvointialueuudistus muuttaa osaltaan hallinnon rakenteita lisäten organisatorista epävarmuutta. Globaalit tapahtumat saattavat aiheuttaa huolta omasta tai lähimmäisten turvallisuudesta – voisiko Ukrainan tilanne toistua meilläkin? Tässä teemasessiossa keskustelemme yhdessä pelastusalan työhyvinvoinnin nykyhetkestä ja tulevaisuuden näkymistä. Esitykset voivat käsitellä mm.
- Organisaatiokulttuurin ja johtamisen arviointi joko nykytilassaan tai tulevaisuuden vaatimusten näkökulmasta
- Tiiviimpi viranomaisyhteistyö, ja toisaalta niukkenevat resurssit
- Hyviä ja toimivia käytäntöjä ja toimintamalleja
- Työtilanteiden haasteiden ennaltaehkäisyä
- Uhkaavista tilanteista toipumista
Toivotamme tervetulleeksi laaja-alaisesti tutkimustietoa, toimintamalleja ja käytänteitä esitteleviä puheenvuoroja, jotka lähestyvät pelastusalan työhyvinvoinnin ja johtamisen tematiikkaa. Ehkäpä yhdessä keskustellen kehitämme myös uusia tutkimus- ja kehittämisideoita – tervetuloa jakamaan pelastusalan osaamista, yhteistyössä!
Teema 3 Pelastusala yhdenvertaisena työyhteisönä tänään ja huomenna
Aino Harinen ja Siiri Pohjoinen
Pureudumme tässä teemasessiossa yhdenvertaiseen pelastusalaan nyt ja tulevaisuudessa. Pelastusalalla on vielä vähän tutkittua tietoa yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta. Työtä tiedon lisäämiseksi tehdään pelastuslaitoksilla, järjestöissä ja organisaatioissa. Missä ollaan, mihin ollaan menossa ja mitä nyt pitäisi tehdä?
Toivomme tähän sessioon puheenvuoroja pelastusalan yhdenvertaisuuteen ja monimuotoisuuteen liittyvästä tutkimuksesta, kehittämishankkeista ja suunnitelmista. Sessiossa voidaan käsitellä esimerkiksi pelastusalan arvoja, alan pito- ja vetovoimaa, työnantajakuvaa ja -viestintää, monimuotoisuuden edistämistä tai tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Puheenvuorot voivat liittyä toteutettuihin, käynnissä tai suunnitteilla oleviin tutkimuksiin, hankkeisiin, toimenpideohjelmiin tai muuhun ajankohtaiseen kehittämiseen. Myös puheenvuorot toimivista käytännöistä ovat tervetulleita.
Termit:
Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Monimuotoisuus (diversiteetti) tarkoittaa työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta muun muassa iän, sukupuolen, etnisen tai kansallisen taustan, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, terveydentilan, työkyvyn, neurodiversiteetin, koulutustaustan, arvojen ja persoonallisuuden osalta.
Teema 4 Ennakointi, varautuminen ja onnettomuuksien ehkäisy
Alisa Puustinen, Dan Sundblom ja Saana Rikkilä
Teemasessiossa käsitellään ennakointia, varautumista sekä onnettomuuksien ehkäisyä pelastus- ja turvallisuusalalla. Toivomme puheenvuoroja esimerkiksi hyvistä käytännöistä onnettomuuksien ehkäisyssä ja turvallisuusviestinnässä, ennakoinnin ja varautumisen nykytilanteesta tai tulevaisuuden näkymistä.
Tärkeää turvallisuustietoa ja käytäntöjä kehitetään niin tutkimuksen avulla kuin ”kentälläkin”. Siksi toivomme teemasessioon puhujia yhtäältä järjestöistä, pelastuslaitoksilta, sopimuspalokunnista, kouluista, kunnista, organisaatiosta tai korkeakouluista.
Sessiossa ennakointia, varautumista sekä onnettomuuksien ehkäisyä voidaan käsitellä niin pelastustoimen, kokonaisturvallisuuden ja maanpuolustuksen näkökulmasta kuin yksilöiden, ryhmien, yhteisöjen ja organisaatioidenkin tasollakin. Esityksesi voi olla käytännön kokemuksiin perustuva, empiiriseen tutkimusaineistoon pohjautuva tai kehitellä teoreettista ymmärrystä varautumisen ja onnettomuuksien ehkäisyn tutkimuksessa.
Teema 5 Ilmaston ja ympäristön muutos tulevaisuuden turvallisuushaasteena
Juha Laitinen, Kalle Kiviranta
Teemasessiossa käsitellään ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia pelastustoimeen esimerkiksi vähentämällä päästöjä puhtaammilla energialähteillä, hiilineutraaleilla energiantuotantomenetelmillä ja keveämmillä materiaaleilla. Lisäksi pureudutaan keinoihin millä varaudutaan tulevaisuuden sään ääri-ilmiöiden aiheuttamiin turvallisuushaasteisiin.
Tilaisuuteen toivotaan puheenvuoroja esimerkiksi seuraavista aiheista:
- Fossiilisista polttoaineista luopuminen ja sen tuomat haasteet uutta energiaa käyttävissä liikennevälineissä tai päästötöntä energiaa tuottavissa energialaitoksissa (sähkö, kaasu-, vetyautot, tuulimyllyt, energiavarastot).
- Uudet keveät materiaalit ja niiden haasteet turvallisuusalalle liikennevälineissä, rakennuksissa ja ilma-aluksissa (komposiitit ja hiilinanoputket)
- Varautuminen ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöihin (ennakkovaroitusjärjestelmät, metsäpalojen tunnistus, metsäpalotorjuntasuunnitelmat ja kalustohankinnat).
- Veden korvaavan puhdistustekniikan löytäminen
Toivomme teemasessioon puhujia laajasti yllä olevien kysymysten parissa työskenteleviltä tahoilta.
Lisätietoja tapahtumasta
Suvi Tiirikainen, tutkimuskoordinaattori
suvi.tiirikainen@pelastusopisto.fi
029 545 3405