Komposiitti- ja nanomateriaalit operatiivisessa toiminnassa, altistuminen ja sen vähentäminen (COMPO)
Hankkeen kesto: | 1.1.2024–31.12.2025 |
Hankkeen rahoitus: | Palosuojelurahasto |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto |
Hankkeen kuvaus
Komposiiteilla on vaikutuksia terveyteen. Niiden rikkoutuessa tai palaessa ilmaan vapautuu lujitekuituja, joista tunnetuimmat ovat lasi-, hiili- ja aramidikuidut ja uusimpina nanohiiliputket. Komposiiteista valmistettujen lentoalusten rakenteellisten osien rikkoutuminen tai niiden palaminen tuottaa vaaralliset olosuhteet esimerkiksi palo- ja pelastushenkilöstölle sekä tutkinta- ja etsintäryhmille. Nyt tämä ongelma on myös tieliikenneonnettomuuksissa komposiittien yleistyessä erityisesti sähkö- ja urheiluautoissa.
Hankkeen tarkoituksena on selvittää pelastajien altistumista ilma-alusten ja autojen komposiittien työstämisessä ja palamisessa vapautuville epäpuhtauksille ja arvioida altisteiden riskiä pelastajalle pelastustilannesimulaatiossa.
Hankkeen tavoitteet
1. Mitata pelastajien altistumista komposiiteille niitä työstettäessä ja sammutettaessa
Hankkeessa simuloidaan ilma-aluksen ja henkilöauton pelastamisoperaatioita, joissa työstetään ja poltetaan komposiitteja. Mittauksissa keskitytään komposiitteihin, joissa käytetään hiilikuituja, aramidikuituja, hiilinanoputkia ja lasikuitua. Simulaatioissa pelastajan hengitysilmasta ja iholta määritellään kuitujen pitoisuuksia sekä matriisista vapautuvia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, polysyklisiä aromaattisia yhdisteitä, aldehydejä ja syaanivetyä. Työpaketti tehdään yhteistyössä Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa.
2. Testata, suojaavatko nykyiset suojavarusteet pelastustehtävällä komposiittien hajoamistuotteilta
Altistumista arvioidaan mittaamalla yllä mainittujen kuitujen pitoisuuksia materiaaleja työstävän henkilön ihon pinnasta suojahaalarin alta.
3. Arvioida, puhdistuvatko suojavarusteet komposiittien kuiduista vesipesussa
Suojahaalarin puhdistumista pesussa arvioidaan altistamalla kymmenen suojahaalaria tunnetulle komposiittipölypitoisuudelle ja imuroimalla viisi niistä altistumisen jälkeen ja viisi normaalin vesipesun jälkeen. Pesun tehokkuutta arvioidaan myös ottamalla näytteitä pesun aikana pesu- ja huuhteluvesistä sekä pesukoneesta ja kuivausrummusta.
4. Tuottaa koulutuspaketti aiheesta pelastuslaitoksille
Koulutusmateriaaleissa kerrotaan komposiittien käyttötarkoituksista, niiden työstämisessä ja palamisessa syntyvistä epäpuhtauksista ja keinoista vähentää altistuminen mahdollisimman pieneksi. Materiaali tuotetaan Koulumaaliin, josta ne ovat hyvinvointialueiden pelastustoimien helposti saatavilla. Lisäksi tuloksista kerrotaan koulutuskiertueella. Koulutusmateriaalia hyödynnetään myös tutkinto-opetuksessa soveltuvin osin.
Hankkeen uutiset ja ajankohtaiset
Lisätietoja
Juha Laitinen
Erikoistutkija
029 545 3443
Riikka Salmi
Tutkija
029 545 3493
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi