Järjestämme Pelastuslaitosten ilmoitusmenettelyt ja viranomaisyhteistyö palojen tutkinnassa (Ilmo2) -hankkeessa webinaarin palojen aiheuttamista kemiallisista altistumisista torstaina 20.4. klo 13–15 Teamsilla. Tilaisuudessa käydään läpi kolmen kemiallisiin altistumisiin keskittyneiden tutkimushankkeiden tuloksia.
Ilmoittaudu webinaariin viimeistään 19.4. klo 16.15 mennessä tästä linkistä. Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille aamupäivällä 20.4.2023. Ilmo2-hankkeen yhteyshenkilöt ovat saaneet ilmoittautumislinkin jo suoraan, ja heidän ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
Hankkeessa tuotetaan ohjeistus pelastusviranomaisen asiantuntijalausunnosta
Ilmo2-hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda Suomeen ensimmäinen ohjeistus ja pohja pelastusviranomaisen asiantuntijalausunnosta palorikosten tutkinta- ja oikeusprosessiin. Pelastusviranomaisen asiantuntemusta palotapauksissa tarvitaan erityisesti palon aiheuttaman vaaran arvioinnissa.
Merkittävä osa palon aiheuttamista vaaroista liittyy savuun ja ylipäänsä monimuotoiseen kemialliseen altistumiseen. Helppoa näiden arviointi tuskin koskaan tulee olemaan, mutta uusimmasta tutkimustiedosta saamme merkittävästi apua arvioidessamme erilaisia paloihin liittyviä riskejä. Tutkimustiedon jakaminen on tärkeää siksikin, että asiantuntijalausunnossa esitettyjen väitteiden tulee perustua tutkittuun ja koeteltuun tietoon.
Kuluvana keväänä Pelastusopistolla valmistuvissa loppuraporteissa kootaan tietoa kemialliseen altistumiseen liittyen, joka palvelee myös vaaran arviointia ja rakentaa siihen tarvittavaa tietopohjaa.
Loppuraportit koskevat seuraavia hankkeita:
- Liesipalojen syttyminen, vaikutukset ja ehkäisy: hankkeessa tarkastellaan mm. varhaisessa vaiheessa sammutettujen tulipalojen jälkeistä asumisterveellisyyttä. Nämä tiedot auttavat meitä arvioimaan myös vahingoiltaan vähäisiksi jääneiden palojen terveysvaikutuksia.
- SAVE – Varusteiden ja kaluston puhdistus- ja desinfiointimenetelmien arviointi ja kehittäminen: hankkeessa tehdyt monipuoliset mittaukset antavat entistä tarkempaa tietoa siitä kemikaalien kirjosta, jota paloissa vapautuu. Yksittäisten kemikaalien karsinogeeniset ja muut haitalliset vaikutukset yhdistyessään cocktailiksi on vaikeasti tutkittava ilmiö, mutta tuon cocktailin haitalliset terveysvaikutukset ovat epäilemättä enemmän kuin osiensa summa.
- Asbestille altistuneiden työvaatteiden varustehuollon toimivuuden testaaminen: SAVE-hankkeen tavoin saamme tässäkin yhteydessä lisää tietoa paloissa vapautuvista kemiallisista altisteista tutkimalla niiden pitoisuuksia pelastajien varusteista. Huomattavassa osassa Suomen rakennuskantaa on käytetty asbestia: sen käyttö alkoi laajamittaisesti 1930-luvulla ja jatkui aina 1980-luvulle saakka, ja laajimmillaan sen käyttö oli rakennusteollisuudessa vuosina 1960-1970. Asbesti on tunnetusti terveydelle erittäin haitallinen ja sammutustilanteessa ilmaan vapautuva aine. Erilaisista suojavarusteista huolimatta palomiesten riski sairastua keuhkopussin pahanlaatuiseen kasvaimeen, mesotelioomaan, onkin huomattavasti perusväestöä suurempi.
Hankkeiden tutkimustuloksia meille esittelevät
- erikoistutkija, FT, työtoksikologian dosentti Juha Laitinen: Pelastusopistolla erikoistutkijana työskentelevällä Laitisella on kolmen vuosikymmenen tutkimuskokemus Työterveyslaitokselta ja Pelastusopistolta. Laitisen erityisalaa ovat juuri palokohteiden työturvallisuus ja pelastajien työterveyskysymykset.
- tutkija, FM (ympäristötiede) Marjaleena Aatamila: Pelastusopistolla tutkijana työskentelevä Aatamila on aiemmassa tutkimustyössään perehtynyt mm. onnettomuuskohteiden jälkivahinkojen torjunnan ja vahinkosaneerauksen turvallisuuteen, sekä pelastajien altistumiseen ja sen vähentämiseen.
Lisätietoja 20.4.2023 tilaisuudesta:
Päivi Mäkelä
Tutkija
029 545 3549, paivi.makela@pelastusopisto.fi
Lisätietoja tutkimuksista työturvallisuuden kannalta jo perjantaina 21.4.
Nimenomaan pelastusalan työturvallisuuden näkökulmasta samoja tutkimuksia käsitellään jo seuraavana päivänä, perjantaina 21.4. klo 13–14. Erikoistutkija Juha Laitinen alustaa tuolloin otsikolla Ajankohtaista tutkimusta pelastusalan työturvallisuuteen liittyvistä haasteista ja ratkaisuista. Tilaisuuden järjestävät Pelastusopiston 4T-hanke ja Suomen Palopäällystöliitto Tunti tutkittua tietoa turvallisuudesta -webinaarisarjassa. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin tähän tilaisuuteen löydät täältä.
Lisätietoja 21.4.2023 tilaisuudesta:
Aino Harinen
Tutkija
029 545 3531
aino.harinen@pelastusopisto.fi