Pelastustoimen TOKEVA-ohjeiden päivitys on aloitettu Pelastustoimen vaarallisten aineiden tilanteiden torjuntaohjeiden kehittäminen (TOKEVA 2024) -hankkeen myötä. Hankkeessa päivitetään TOKEVA-ohjeet vastaamaan uudistettua sisäministeriön pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohjetta.
”Päivitettyjen ohjeiden avulla vahvistetaan pelastustoimen valmiutta ja varmistetaan tehokas ja turvallinen toiminta vaarallisten aineiden onnettomuustilanteissa”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jouni Salminen.
Sisältöjen yhtenäistämistä ja uusia ohjeita
Sisäministeriön julkaisema ohje on yhdistänyt eri onnettomuustyyppien vaara-aluemääritelmät ja määrittänyt kemikaalisukelluksen suorituskykyvaatimukset. Uudet vaara-alueet poikkeavat nykyisistä TOKEVA-ohjeista.
”TOKEVA 2024 -hankkeessa ohjeiden terminologia ja vaara-alueiden määritelmät yhtenäistetään, uusia torjuntaohjeita laaditaan kuljetettaville kemikaaleille ja torjuntaohjeisiin lisätään CBRNE-tilanteiden huomioiminen. Lisäksi sovitaan toimintaperiaatteista kolmansien osapuolten kanssa”, kertoo Salminen hankkeen tavoitteista.
Vuosikymmenien kokemuksella
TOKEVA-ohjeisto on ollut osa suomalaista pelastustoimintaa vuodesta 1990 lähtien, ja sen kehittämisestä ja päivittämisestä vastasi Salminen Pelastusopiston vanhemman opettajan tehtävässä. Salminen jäi eläkkeelle vuonna 2021, edellisen TOKEVA-ohjeen päivityksen jälkeen.
”Ajattelin jo, että edellinen TOKEVA-ohjeen päivitys oli minun osaltani viimeinen ja urani testamentti. Olin Portugalissa golfaamassa, kun Pelastusopiston yliopettaja Kyösti Survo soitti ja kysyi, lähdenkö hankkeeseen mukaan. Ei minun tarvinnut asiaa kauan miettiä. Hankesuunnittelu alkoi heti, kun palasin Suomeen”, kertoo Salminen töihin paluustaan.
TOKEVA on kemikaalitorjunnan tärkein ohje
TOKEVA-ohjeet ovat ensisijaisesti pelastuslaitosten käytössä, ja ne muodostavat tärkeimmän toimintaohjeen vaarallisten aineiden onnettomuustilanteisiin. TOKEVA-ohjeisto on erittäin keskeisessä roolissa kaikissa Pelastusopiston pelastusalan tutkintojen, erityisesti päällystötutkinnon (AMK) ja alipäällystötutkinnon vaarallisten aineiden opetuksessa, sekä vaarallisten aineiden täydennyskoulutuksissa. TOKEVA-ohjetta hyödyntävät myös muun muassa Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, sopimuspalokunnat ja teollisuuspalokunnat.
TOKEVA 2024 -hankkeen päivitetty ohje julkaistaan https://tokeva.fi -sivuilla tammikuussa 2025. Hankkeen rahoittajana toimii Palosuojelurahasto.
Lisätietoja:
Jouni Salminen
Projektipäällikkö
jouni.salminen@pelastusopisto.fi
Puh. 029 545 3521