Underbefälsexamen | 60 sp | 1 år
Från situation till situation
Räddningsväsendets underbefälsexamen studeras inom det ettåriga utbildningsprogrammet för underbefäl. Avläggandet av examen ger behörighet att söka underbefälstjänster vid räddningsverken. Den som avlagt underbefälsexamen kan också fortsätta sina studier för att avlägga befälsexamen för räddningsbranschen (YH).
Närundervisningen sker vid Räddningsinstitutet i Kuopio, där undervisningen, inkvarteringen och måltiderna är avgiftsfria för studerande.
De viktigaste studiehelheterna i examen är förebyggande av olyckor, ledning av räddningsverksamheten samt personalledning.
Ansökningstider
Ansökan till utbildningen som inleds i januari 2025 pågår 29.7.–30.8.2024 (kurs 53).
Urvalsprov (kurs 53):
Första delen på Räddningsinstitutet 10.10.2024.
Elektroniskt lämplighetstest på distans 16.–18.10.2024.
För att ansöka till underbefälsexamen ska sökanden ha ett giltigt FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten.
Om sökanden inte har giltiga FireFit-resultat, måste sökanden avlägga det fysiska lämplighetstestet före ansökan.
Ansökan till utbildningen som inleds i augusti 2025 pågår 30.12.2024–24.1.2025 (kurs 54).
Urvalsprov (kurs 54):
Första delen på Räddningsinstitutet 24.3.2025.
Elektroniskt lämplighetstest på distans 25.–27.3.2025.
Yrkesbeskrivning för underbefäl
En brandförman som arbetar i underbefälsuppgifter vid räddningsverket är chef för sitt arbetsskift, ledare för räddningsverksamheten, planerare av och utbildare vid utbildningsövningar, brandinspektör samt upplysare och säkerhetsutbildare. Brandförmannen leder stationstjänsten under sitt arbetsskift samt ansvarar för planeringen och ordnandet av stationsförvaltningen.
Förhandskrav
Sökanden ska senast före ansökningstidens utgång ha genomgått ett godkänt test av den fysiska lämpligheten samt en läkarundersökning på en testplats som utsetts av Räddningsinstitutet. Testresultatet gäller i 8 månader.
› Se testplatserna och boka tidGrundutbildningskrav är avlagd räddningsmannaexamen. Eller den sökande har avlagt räddningsmannaexamen eller en motsvarande examen i enlighet med bestämmelser och föreskrifter som var i kraft tidigare vid en läroanstalt inom räddningsväsendet, eller den sökande har enligt Räddningsinstitutets bedömning i övrigt tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna.
Sökanden ska beträffande hälsotillståndet och i övrigt vara lämplig för att sköta yrkesområdets uppgifter på behörigt sätt.
Sökanden har körrätt för fordon av klass C.
Ansökningsfaser
1. Fysiskt lämplighets
FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten. Om sökanden inte har giltiga FireFit-resultat, måste sökanden avlägga det fysiska lämplighetstestet före ansökan.
2. Ansökan via webbansökan
De bilagor som krävs är en kopia av examensbetyget.
3. Urvalsprov för dem som uppfyller sökkriterierna
Urvalsprovet består av tre delar: 12 minuters löptest, skriftligt prov och lämplighetsbedömning.
4. Slutlig antagning av studerande
De antagna studerandena tar emot studieplatsen i ansökningsportalen.
Man kan ansöka till utbildningen endast om sökanden har avlagt räddningsmannaexamen.
För att ansöka till underbefälsexamen ska sökanden ha ett giltigt FireFit-index med ett värde på minst 3 för muskelstyrka och aerob uthållighet samt ett läkarintyg som bekräftar att personen är hälsomässigt lämplig för krävande uppgifter inom räddningstjänsten.
Om sökanden inte har giltiga FireFit-resultat, måste sökanden avlägga det fysiska lämplighetstestet före ansökan på en testplats som Räddningsinstitutet utsett. Testresultatet gäller i tolva (12) månader och ska vara i kraft den dag då ansökningstiden går ut.
Bilagor som krävs
Sökanden ska lämna in de bilagor som krävs för ansökan till Räddningsinstitutet på adressen: Räddningsinstitutet/Studerandetjänster, PB 1122, 70821 KUOPIO.
De bilagor som krävs kan också skickas som krypterad e-post till adressen valinnat@pelastusopisto.fi. Anvisningar för hur man skickar krypterad e-post finns på sidan Räddningsinstitutets krypterade e-post.
Bilagorna ska vara hos Räddningsinstitutet senast inom 7 dagar efter ansökningsperiodens utgång. Sökanden som inte har lämnat in sina bilagor till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden är inte med i urvalsprocessen. Bilagorna ska skickas inom utsatt tid även om du tidigare har sökt till samma examen, vi sparar inte sökandenas bilagor.
De bilagor som krävs för underbefälskursen är kopior av examensbetyget för räddningsmannaexamen och arbetsintygen inom branschen efter räddningsmannaexamen.
Kallelse till urvalsprov
Kallelse till urvalsprovet samt andra brev som gäller ansöknings- och urvalsförfarandet skickas elektroniskt till sökanden genom ansökningstjänsten (haku.pelastusopisto.fi). Den sökande bör följa med hur ansökningsprocessen framskrider i den elektroniska ansökningsportalen. När det skickas ett meddelande till ansökningstjänsten meddelas sökanden om detta via e-postadressen som hen angivit. Sökanden ska vara uppmärksam på att e-postmeddelandet också kan gå till skräppostlådan.
Urvalsprov
Till urvalsproven kallas alla som uppfyller den formella behörigheten och har klarat det fysiska lämplighetstestet. Urvalsprovtillfället består av fyra delar: 12 minuters löptest, skriftligt prov, datatekniska färdigheter och lämplighetsbedömning.
Dessutom ger arbetserfarenhet inom branschen som skaffats efter räddningsmannaexamen poäng för det slutliga valet: 3–5 år ett poäng, över 5 år två poäng.
Studerandena väljs i den rangordning som fastställs på basis av de sammanlagda poängen för arbetserfarenhet och urvalsprovet.
Hurdana färdigheter borde den studerande ha efter att utbildningen avslutats? Målet för underbefälsexamen är att de som avlagt examen:
Utvecklande förebyggare av olyckor
Förstår betydelsen av räddningsverkets målinriktade arbete för att förebygga olyckor i utvecklingen av medborgarnas och samhällets säkerhet.
Kan planera, leda och genomföra säkerhetsutbildning för olika kundgruppers behov.
Kan utföra brandsyn av bostadshus, därmed jämförbara små objekt och sedvanliga specialobjekt samt vägleda invånare, aktörer och personal vid dessa objekt till självständig säkerhetskontroll (s.k. intern brandsyn).
Känner till genomförandesätten och principerna för annan myndighetstillsyn som hör till räddningsmyndighetens ansvar.
Kan uppmuntra och motivera den personal som hen leder till att förebygga olyckor
Kan utbilda sin egen personal i de kunskaper och färdigheter som krävs för att förebygga olyckor.
Förstår funktionen och betydelsen av strukturella lösningar och olika brandsäkerhetsanordningar i olyckssituationer med tanke på räddningsmanskapets arbetssäkerhet och räddningsverksamhetens taktik.
Kan handleda, ge råd och vägleda medborgare i lösningar som den strukturella brandsäkerheten kräver och i frågor som gäller skyddsrum i vanliga byggnadstyper.
Känner till de grundläggande riktlinjer enligt vilka räddningsverken förbereder sig på störningar i normala förhållanden samt på undantagsförhållanden.
En effektiv ledare av räddningsverksamheten
Behärskar de viktigaste tekniska arbetsredskapen som används inom räddningsarbetet så att de vid behov kan utbilda och leda andra i att använda dem.
Kan leda en räddningsenhet i en olyckssituation och känner till enhetens prestationsförmåga.
Känner till principerna för att leda ett räddningslag.
Känner till principerna för stabsarbetet samt olika samarbetsmyndigheters uppgifter och deras samarbete i olyckssituationer.
En personaldirektör som upprätthåller personalens energi i arbetet
Vet hur en god och resultatrik personalledning genomförs i arbetsgemenskapen.
Förstår betydelsen av arbetshälsa för arbetsgemenskapens resultat.
Känner till betydelsen av självledning inom ledarskap och kan använda respons för att utveckla sitt ledarskap.
Behärskar de viktigaste förvaltningsuppgifterna som krävs av underbefäl.
Kan fungera som arbetsskiftsutbildare, utbildare av frivillig personal och personal i bisyssla samt som säkerhetsutbildare för medborgare.
Övriga mål
Känner till avtalsbrandkårernas betydelse som tjänsteproducent inom räddningsväsendet.
Är beredd att bygga upp ett gott samarbete med den frivilliga personalen och personalen i bisyssla.
Bekanta dig med urvalsgrunderna för underbefälsexamen.
Ansökningsguide / grunderna för antagning av studerande (PDF)
I ansökningsguiden hittar du information om ansökan till Räddningsinstitutet, ansökningskrav och urvalsprov.
Varför underbefälsuppgifter?
• Chefsarbetet och säkerheten i fokus
• Arbetet är meningsfullt och ansvarsfullt
• Bra sysselsättningsläge
(räddningsverken behöver brandförmän)
• Medelinkomst cirka 4000 €/mån.
Underbefälsexamen ger behörighet för tjänst som brandförman.
Se videon för underbefälsexamen
Studiernas innehåll
Läroplanen för underbefälsexamen baserar sig på uppfattningen om underbefälets allt mångsidigare uppgifter inom räddningsväsendet. Målet är att utbilda personer som kan förebygga olyckor och som utvecklas och behärskar ledningen av räddningsverksamheten samt personalledningen och som kan samarbeta smidigt med olika intressentgrupper.
Underbefälsexamens studieperiodstruktur (60 sp/1 år)
- En framtidsinriktad förnyare av sin egen yrkeskunskap 12 sp
- En förebyggare av olyckor som utvecklas 11 sp
- En effektiv ledare av räddningsverksamheten 28 sp
- En personaldirektör som upprätthåller personalens energi i arbetet 9 sp
Seuraa: @pelastusopisto #alipäällystötutkinto
Fråga mer
Studiebyrån
Kundtjänsten:
må–to kl. 8–14, fr kl. 8–13.
Studiebyrån finns i A-byggnaden till höger om huvudingången.
Utbildningsprogrammet som leder till examen
Pirjo Paldanius
Studiesekreterare
tfn 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Länkar och anvisningar
Övriga sidor om underbefälsexamen