Urvalsprov, nödcentraloperatör
Urvalsprovet består av tre delar.
Urvalsprov för den finskspråkiga nödcentraloperatörskursen
1. Urvalsprovets första skede/genomförande på finska (på Räddningsinstitutet)
A. SPRÅKPROV (0–16,8 poäng)
De sökandes språkkunskaper (svenska och engelska) testas i samband med urvalsprovet. Med uppgifterna testas den sökandes aktuella språkkunskaper. Uppgifterna består av läsförståelse av allmänspråk samt struktur- och vokabulärtest. I språkprovet kan sökandena få högst 6 poäng (viktning: 4/6 poäng för svenska och 2/6 poäng för engelska).
B. SKRIFTLIGT PROV (0–16,8 poäng)
Syftet med provet är att bedöma sökandenas studiemotivation och deras förutsättningar att arbeta som nödcentraloperatör. Frågorna i det skriftliga provet baserar sig på följande material:
– Liukkonen, Jarmo 2017: Psyykkinen vahvuus, Mielen taitojen harjoituskirja (Andra upplagan). Endast avsnittet Johdanto (s. 12–20).
– Lag om nödcentralsverksamhet 20.8.2010/692. Finns på Finlex webbplats ”Sök i materialet” med uppgiften 20.08.2010/692.
– Statsrådets förordning om nödcentralsverksamhet 14.10.2010/877. Finns på Finlex webbplats ”Sök i materialet” med uppgiften 14.10.2010/877.
– Nödcentraloperatörskursens läroplan, kapitel 1-5
Obs! Materialet är alltid läroplanen för den kurs du söker till!
– Nödcentralsverkets webbplats, delarna: ”Tjänster” och ”Om oss”.
– Information om skiftarbete, Arbetshälsoinstitutet
C. PROV SOM TESTAR INFORMATIONSTEKNISKA GRUNDLÄGGANDE FÄRDIGHETER (0–3 poäng)
En nödcentraloperatör måste vara duktig på att använda dator. Dessa färdigheter kartläggs i testet.
D. INTERVJU (0, 5, 10 eller 15 poäng)
I intervjun bedöms i synnerhet den sökandes motivation och självkännedom, förståelse för nödcentraloperatörens arbete och dess krav. Dessutom bedöms den sökandes attityder samt inställning till arbetslivet och upprätthållandet av arbetsförmågan. Om den sökande får 0 poäng på basis av det helhetsintryck som intervjun gav, gallras den sökande bort från fortsättningen.
2. Urvalsprovets andra skede/genomförande på finska (på distans)
Lämplighetsprovet består av två delar:
1. Uppgifter + videointervjuer, längd cirka 2 timmar. Utförs självständigt inom den angivna tidsperioden.
2. Gruppuppgift, längd cirka 20 minuter. Ordnas via Microsoft Teams. Sökanden får per e-post en länk till tidsbokningskalendern, där man kan välja en lämplig tid bland de alternativ som angetts för gruppuppgiften. Därefter får den sökande en deltagarlänk till gruppuppgiften.
I det andra skedet testas den sökandes psykiska lämplighet för nödcentraloperatörens arbetsuppgift. Till lämplighetstestet kallas högst 72 sökande som klarat sig bäst i det första skedet. Lämplighetsprovet ordnas på distans av Aon Assessment Finland. För lämplighetsprovet behöver sökanden en dator med fungerande kamera, mikrofon och internetuppkoppling.
Aon Assessment Finland skickar närmare anvisningar till dem som kallats till lämplighetsprovet till den e-postadress som sökanden har lagt till i Räddningsinstitutets ansökningssystem.
Totalpoängen för lämplighetsprovet för nödcentraloperatörsexamen är 9–28 poäng. Poängen bildas på följande sätt:
- personlighet, sökanden måste få minst 3 poäng (max. 9 poäng).
- medeltal av förmågetesten, sökanden måste få minst 3 poäng (max. 9 poäng)
- gruppuppgift + intervju, den sökande måste få minst 3 poäng totalt (max. 10 poäng)
För lämplighetsprovet ska sökanden ha tillgång till en dator som uppfyller kraven nedan. Följande operativsystem och webbläsare stöds:
Om du använder en Windows-dator:
- Chrome 45.0 eller nyare version (Windows 8 och nyare)
- Edge (Windows 10 och nyare)
Om du använder en MacOS-dator:
- Safari 12.0 eller nyare version (MacOS X 10.12 och nyare)
- Chrome 45.0 eller nyare version (MacOS X och nyare)
Sökanden ska säkerställa att det i webbläsarens inställningar är tillåtet att använda mikrofon och kamera.
I lämplighetsprovet kommer man att använda ett virtuellt övervakningsverktyg för att verifiera deltagarnas identitet. De sökande får sammanlagt 4–28 poäng för lämplighetsprovet. För att bli antagen till utbildningen måste den sökande få minst 3 poäng för följande delar av lämplighetsprovet: personlighets- och förmågetest samt grupp- och personlig intervjudel.
Slutlig antagning
I det slutliga valet nollas grundpoängen som påverkade inbjudan till urval och valet görs på basis av framgången i urvalsprovet (+ språktest + skriftligt test + datatekniska färdigheter + psykiskt test).
Studieplatserna delas ut enligt poängen i urvalsprovet i relation till antalet sökande så noggrant som det är möjligt med tanke på antalet sökande som blivit kvar.
Innan det slutliga valet ber Räddningsinstitutet polisen om en begränsad säkerhetsutredning på de personer som väljs till kursen. Detta grundar sig på 18 § i lagen om Räddningsinstitutet. För studerande som utför sin praktik vid Nödcentralsverket krävs en begränsad säkerhetsutredning. Studerandeurvalet är villkorligt tills Räddningsinstitutet har fått polisens begränsade säkerhetsutredning och den konstaterats vara acceptabel.
Om flera studerande har samma totala poängantal följs följande prioriteringsordning.
1. Om det sammanräknade poängantalet är det samma avgör det slutliga poängantalet för det psykiska testet.
2. Om poängantalet för det psykiska testet också är det samma avgör medeltalet för alla vitsord på avgångsbetyget.
Webbplatsen för nödcentraloperatörsexamen