Voiko väärin sammuttaa? Eikö pääasia ole, että palo saadaan sammutettua? Olin pitkään sitä mieltä, ettei paloa voi sammuttaa väärin. Pääasia on, että palo saadaan sammumaan. Mutta eivätkö kaikki palot ole joka tapauksessa sammuneet aikanaan sammutustoimenpiteistä huolimatta?
Suihkukulma ja ejektorivaikutus palon sammutuksessa
Muistan hyvin tapauksen, jossa omakotitalon alakerrassa oli tulipalo ja ikkunasta purkautui liekehtivä palo. Välittömästi perusselvityksen jälkeen otin suihkuputken ja suihkutin vettä sisään avoimesta ikkunasta oppimallani tavalla. Suihkutin vettä leveällä suihkukulmalla, pidin suihkun auki pitkään ja liikutin suihkua, jotta vesi höyrystyisi, leviäisi tehokkaasti ja sammuttaisi palon. Mutta mitä kävikään? Pian sammuttamisen aloittamisen jälkeen ulko-ovi paiskautui auki ja ulos työntyi pistoliekki.
Miksi näin kävi? Vesi höyrystyi tehokkaasti, niin kuin olin halunnutkin. Jopa niin tehokkaasti, että se teki palavaan huonetilaan kovan ylipaineen, joka purkautui muihin tiloihin. Palo levisi eteiseen ja purkautui ulko-ovesta ulos. Vielä tuolloin en ymmärtänyt suihkukulman merkitystä ja leveän suihkukulman ilmaa imevää ejektorivaikutusta paloa sammutettaessa, vaikka ymmärsin sen toki suihkuputkisavutuuletuksen yhteydessä.
Nyt uskallan sanoa, että palo voi olla myös väärin sammutettu, mikäli ihmisten (pelastettavien tai pelastushenkilöstön) turvallisuus vaarantuu, omaisuusvahingot suurenevat ja sammuttamisesta aiheutuu merkittäviä jälkivahinkoja omaisuudelle tai ympäristölle.
Työturvallisuus ja riskien hallinta sammutustoiminnan ytimessä
Sammutustoiminnassa on huomioitava työturvallisuus. Sammutustoimintaan liittyy paljon vaaroja, ja aina joudutaan ottamaan riskejä. Riskien tulee olla kuitenkin siedettäviä ja hallittavissa. Riskien hallinnan keskiössä ovat tieto, ymmärrys, soveltaminen ja asenne. Taitojen harjoittelu ei pelkästään riitä, vaan harjoittelun tueksi tarvitaan tietoa. Yhdessä tieto, tekeminen ja kokemus auttavat kehittämään ymmärrystä.
Pelastushenkilöstön tulee tietää rakennusten rakennetusta paloturvallisuudesta, palon kehittymisestä, leviämisestä, rajatun tilan palon ilmiöistä ja palossa esiintyvistä virtauksista. Lisäksi tulipalotilanteessa tulee tiedustelulla hankkia nopeasti, kattavasti ja moniulotteisesti tietoa meneillään olevasta tilanteesta sekä siihen mahdollisesti liittyvistä vaaroista ja uhista.
Pelastushenkilöstön tulee myös ymmärtää rakennetun paloturvallisuuden, tulipalon sekä tilanteessa vaikuttavien tekijöiden ja olosuhteiden keskinäinen yhteys. Tarvitaankin jatkuvaa tiedon hankkimista ja osaamisen kehittämistä, jolla varmistetaan, että palot sammutetaan oikein.
Sammutustekniikat ja -taktiikat kehittyneet viime vuosikymmenen aikana
Sammutustekniikan ja -taktiikan saralla on tapahtunut paljon kehitystä viime vuosikymmenen aikana ja kehitys jatkuu. Palosuojelurahaston rahoittama ja yhdessä Pelastusopiston sekä Suomen Palopäällystöliiton toteuttama hanke Sammutustekniikka ja -taktiikka rakennus- ja liikennevälinepaloissa -webinaarisarja on ollut menestys. Kaikissa webinaareissa on ollut satoja henkilöitä seuraamassa. Parhaillaan seuraajia on ollut yli tuhat ja saman verran on jälkikäteen ollut myös tallenteiden katsojia. Tämä osoittaa sen, että pelastushenkilöstöllä on halua kehittyä ja oppia uutta. Webinaarit jatkuvat vielä syksyllä. Lue lisää hankkeesta ja webinaareista:
Uusi sammutustekniikkakurssi vastaa sisäministeriön ohjeen edellyttämiin osaamisvaatimuksiin
Sisäministeriön ohjeessa (Ohje pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoimintaan 2023) kerrotaan, että sammutustoiminnassa tulee käyttää erilaisia sammutustekniikoita, -menetelmiä ja -välineitä, jotta sammutus on tehokkaampaa, turvallisempaa ja altistuminen vähenee. Esimerkiksi palokohteen jäähdyttäminen ulkoa päin tai sammutuksen yhteydessä tehty sammutustuuletus parantaa olosuhteita rakennuksen sisällä.
Sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän uudella sammutustekniikkakurssilla keskitytään erityisesti rakennus- ja liikennevälinepalojen sammutustekniikoihin ja -taktiikoihin. Kurssilla opitaan sammutustapoja ja -menetelmiä, joiden avulla sammutus on turvallisempaa ja tehokkaampaa. Sammutustekniikkakurssi mahdollistaa kaikkien sammutustoimintaan osallistuvien osaamisen kehittymisen vastaamaan nykyajan tarpeita. Kurssi soveltuu kaikille pelastustoimintaan osallistuville, sitä kannattaa hyödyntää myös ammattihenkilöstön sisäisessä koulutuksessa.
Ville Ala-Kokko
Suunnittelija
Sopimushenkilöstön koulutus