
Huoneistopalon sattuessa asukkaat voivat altistua terveydelle haitallisille kemiallisille yhdisteille. Pelastusopiston hankkeessa kerätään tietoa altistumisesta, sen aiheuttamista oireista sekä toiminnasta palotilanteissa. Hankkeessa laaditaan toimintaohje, joka auttaa vähentämään asukkaan altistumista, kunnon heikkenemistä ja huomioi myös asukkaan henkilökohtaiset ominaisuudet.
Altistumistietoa kerätään välittömästi huoneistopalotilanteiden jälkeen
Huoneistopaloissa muodostuu haitallisia kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat altistaa asukkaita muun muassa hengitysteiden ja ihon kautta. Altistumisesta on tarpeellista saada lisätietoa, jotta altistumista ja sen haittavaikutuksia voitaisiin vähentää.
− Hankkeessa on meneillään tiedonkeruu, jossa pelastuslaitosten ja ensihoidon henkilöstön avulla kerätään tietoa palotilanteissa altistuneilta asukkailta, kertoo tutkija Marjaleena Aatamila.
Henkilöstö tunnistaa tutkimukseen soveltuvat palotilanteet ja tiedustelee niissä altistuneilta asukkailta kiinnostusta osallistua tutkimukseen. Tutkimushenkilöiltä otetaan veri- ja virtsanäytteet ja heitä pyydetään vastaamaan kysymyksiin terveydentilastaan ja oireistaan.
Tavoitteena vähentää huoneistopalojen haitallisia terveysvaikutuksia
Tutkimushenkilöiden altistumis- ja oiretiedot yhdistetään palotilanteista kerättyihin tietoihin. Lisäksi kyselyillä selvitetään eri tahojen toimintatapoja huoneistopaloissa. Saatuja tietoja hyödynnetään ohjeistuksen laatimisessa, jotta asukkaiden altistumista ja terveydentilan heikkenemistä voidaan vähentää. Ohjeessa huomioidaan myös yksilölliset tekijät, kuten riskiryhmät ja erityistä tukea tarvitsevat väestöryhmät.
Pelastusopisto toteuttaa Huoneistopalot, asukkaiden altistuminen ja pelastuslaitosten toimintaohjeet -hankkeen yhteistyössä Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitosten sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) kanssa. Hanke kestää huhtikuuhun 2026 saakka, ja sen rahoittaa Palosuojelurahasto.
Hankkeesta viestitään verkkosivulla sekä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Huoneistopalot.
Lisätietoja:
Marjaleena Aatamila
tutkija, Pelastusopisto
029 5453 528
Juha Laitinen
erikoistutkija, Pelastusopisto
029 5453 443
Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi
