Ukraina on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta apua varautumisessa uhkiin, jotka liittyvät kemiallisiin ja biologisiin aineisiin, säteilyyn ja ydinaineisiin. Suomi vastaa pyyntöön lähettämällä asiantuntijan osaksi EU:n kansainvälistä tiimiä.
Euroopan komission alainen hätäavun koordinaatiokeskus ERCC (Emergency Response Coordination Centre) on koonnut kansainvälisen tiimin tukemaan Ukrainaa CBRN-uhkien (chemical, biological, radiological, nuclear) kartoittamisessa ja niihin varautumisessa.
Osa tehtävään lähetettävistä asiantuntijoista työskentelee Ukrainassa ja osa Puolassa. Suomi lähettää asiantuntijan osaksi tiimiä, joka työskentelee Puolassa.
Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä
Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista. Kansainvälistä pelastustoimintaa käytetään esimerkiksi luonnon tai ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa ja onnettomuuksissa, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä.
Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa. Pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.
Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto toimii lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajana ja vastaa asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.
Lisätietoja:
Pekka Tiainen, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö
p. 050 456 4477, etunimi.sukunimi@gov.fi
Matti Inkeroinen, ma. kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori, Pelastusopisto
p. 0295 453 547, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi