Internationell räddningsverksamhet
Internationell räddningsverksamhet innebär att på basis av fördrag och lagstiftning ge bistånd till utlandet efter katastrofer eller olyckor som orsakats av naturen eller människan, där ett lands egen räddningsberedskap inte räcker till. Det europeiska samarbetet inom räddningsväsendet och den civila beredskapen har utvidgats från traditionellt bistånd till omfattande, sektorsövergripande samarbete, civil beredskap. Samarbetet omfattar också samarbete i anslutning till beredskap och förebyggande av olyckor, kompetensutbyte och utnyttjande av gemensam civil beredskap.
Vi ansvarar för utbildning och rekrytering av experter inom den internationella räddningsverksamheten samt för formationernas logistik. Vi koordinerar Finlands internationella räddningsformation Finn Rescue Team (FRT), som består av teamet för tekniskt stöd TAST, högeffektspumpningsformationen HCP, skogsbrandsformationen GFFF-V samt enskilda experter inom olika områden. Formationerna och experterna är utsända av finska staten.
Utsändningen av formationen grundar sig alltid på en officiell begäran om hjälp till exempel via Europeiska unionens räddningstjänstmekanism. Till formationens styrkor hör en mycket snabb reaktionstid på grund av den kontinuerliga beredskapen. Räddningsöverdirektören beslutar om deltagande i operationerna, inrikesministeriet ansvarar för det politiska beslutsfattandet.
Internationell räddningsverksamhets kurskalender
Finlands deltagande i internationell räddningsverksamhet
Finland deltar i internationell räddningsverksamhet via Europeiska unionen och internationella organisationer samt inom ramen för bilaterala och multilaterala avtal mellan stater. Finland kan genom beslut av inrikesministeriet i katastrofsituationer på begäran av en annan stat eller internationell organisation sända räddnings- och biståndsenheter samt experthjälp från räddningsväsendet till utlandet.
I vissa situationer kan Finland också delta i ett räddningsuppdrag genom materiellt stöd på beslut av inrikesministeriet. En sådan situation är till exempel en naturkatastrof, en miljöolycka, en olycka orsakad av människan eller en förstörelse orsakad av terrorism. Räddningsinstitutet ansvarar för de beredskapsåtgärder för internationella uppdrag som inrikesministeriet förutsätter. I beredskapen ingår bland annat rekrytering, utbildning och logistisk beredskap.
Europeiska unionens räddningstjänstmekanism
Europeiska unionens räddningstjänstmekanism, som förnyades 2014, är ett av Finlands viktigaste prioritetsområden inom det internationella räddningsväsendet. Räddningstjänstmekanismen har inrättats för att förbättra och öka samarbetet mellan de europeiska länderna och underlätta samordningen inom räddningstjänsten när det gäller förebyggande, beredskap och hjälpinsatser vid naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor. Mekanismens verksamhet grundar sig på de resurser som medlemsstaterna tillhandahåller och som fastställdes i reformen 2014 genom inrättandet av en europeisk beredskap för katastrofhjälp (Civil Protection Pool), som består av räddningsformationer som anmälts av medlemsstaterna och annan biståndskapacitet som byggts upp i standardform.
Finland deltar för närvarande i EU:s Civil Protection Pool-beredskap med teamet för tekniskt stöd (TAST). Under de närmaste åren kommer beredskapen att utökas med två nya räddningsformationer. Formationerna är snabbt aktionsfärdiga, specialiserade och autonoma räddningsenheter. Utnyttjandet av resurserna inom och utanför unionen samordnas i Bryssel av Centret för samordning av katastrofberedskap (ERCC), som fungerar dygnet runt.
Att söka sig till uppgifterna
Uppgifterna inom den internationella räddningsverksamheten är krävande expertuppgifter som förutsätter befintlig yrkeskompetens och arbetserfarenhet. Räddningsinstitutets utbildningar kompletterar kompetensen så att den lämpar sig för den internationella verksamhetsmiljön.
Då man söker sig till uppgifter inom den internationella räddningsverksamheten börjar man med att avlägga grundkursen i internationell räddningsverksamhet. Därefter kan experten söka sig till uppgifter inom formationen för tekniskt stöd eller till fortbildning som förbereder för expertuppgifter.
Expertuppgifter
Expertuppgifter är till exempel
- tekniska experter (t.ex. logistiker)
- experter på räddningsverksamhet
- experter på riskbedömning
- experter på humanitärt bistånd
- experter på miljökonsekvenser (t.ex. vatten- och avfallshantering, kemikalieolyckor, hydrologi)
- samordningsexperter
- ledningsexperter.
Språkkunskapskrav och övriga förutsättningar
Utbildningarna i internationell räddningsverksamhet genomförs i regel på finska, så kunskaper i finska är nödvändiga. För uppgifterna är muntliga och skriftliga kunskaper i engelska nödvändiga, övriga språkkunskaper räknas som merit. Erfarenhet av ledningsuppgifter räknas som merit. Sökanden ska vara flexibel och pålitlig samt kunna agera i en mångkulturell miljö och under krävande förhållanden. Över personer i beredskap för uppdrag inom den internationella räddningsverksamheten görs, med deras samtycke, en begränsad säkerhetsutredning.
Beredskap inom den internationella räddningsverksamheten förutsätter att personalen förbinder sig till verksamheten efter utbildningen och är beredd att stå till förfogande för uppdrag av utryckningskaraktär. Det rekommenderas att den sökande, innan hen ansöker till utbildningen, diskuterar sin tillgänglighet med sin arbetsgivare och sina nära anhöriga på grund av den snabba reaktion som krävs i en utryckningssituation.
Utbildning i internationell räddningsverksamhet
Vägen till uppgifter inom internationell räddningsverksamhet startar från utbildningarna. Grundkursen i internationell räddningsverksamhet är ett krav för att söka sig till fördjupade utbildningar och expertuppgifter inom den internationella räddningsverksamheten.
Räddningsinstitutet ordnar grundutbildningar för de formationer som man koordinerar samt för dem som vill delta i stödteamet för tekniskt bistånd (TAST, Technical Assistant and Support Team). De som genomgått grundutbildningen kan delta i special- och vidareutbildningar som är avsedda att förbereda för verksamheten på fältet. Dessutom deltar den utbildade personalen i både kart- och fältövningar i Finland och utomlands.
Kontaktuppgifter
cp@pelastusopisto.fi