Urvalsgrunder, befälsexamen för räddningsbranschen (YH)
Urvalsgrunder
Den som utbildas för examen för brandbefäl inom räddningsbranschen (YH) och avlägger dagsstudier måste enligt lagen om Polisyrkeshögskolan (1164/2013) och förordningen (1352/2016) uppfylla följande krav:
- har avlagt någon av följande utbildningar
- gymnasiets lärokurs eller studentexamen eller
- yrkesinriktad grundexamen eller
- yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen i enlighet med lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning eller
- tjänsteexamen för polisbefäl, polisunderbefälsexamen, tjänsteexamen för polisunderbefäl, grundexamen för polis eller tjänsteexamen för polismanskap enligt tidigare bestämmelser, eller
- utländsk utbildning som berättigar till högskolestudier.
Man kan inte ansöka till utbildningen med en högskoleexamen, utan sökanden ska använda en tidigare examen på andra stadiet.
- Av dem som väljs till utbildning på Räddningsinstitutet krävs ärlighet och pålitlighet.
- Dessutom ska hen vara oförvitlig och inte ha sådana bindningar som äventyrar en behörig och oberoende skötsel av uppgifter inom räddningsbranschen.
- Sökanden ska i fråga om sitt hälsotillstånd och sin funktionsförmåga vara lämplig för uppgifter inom räddningsväsendet.
- Den som ansöker använder inte eller har använt sådana narkotiska ämnen som avses i 3 § 1 mom. 5 punkten i narkotikalagen (373/2008) för andra än medicinska ändamål.
- Sökanden ska ha B-körkort då studierna börjar.
Ansökan till befälsexamen för räddningsbranschen (YH) görs via webbansökan.
De som söker till befälsexamen inom räddningsbranschen (YH) som genomförs som flerformsstudier ska ha avlagt den gamla befälsexamen inom räddningsväsendet, underbefälsexamen eller motsvarande tidigare examen. Man kan inte söka till utbildningen genom s.k. antagning enligt prövning.
Antagning av studerande
Urvalsprovet består av två (2) delar, dvs. ett materialprov som ordnas vid Räddningsinstitutet och ett lämplighetsprov som ordnas på distans. Den sökande ska delta i alla delar av urvalsprovet. Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet.
Tidtabellen för urvalsprovet och materialet för urvalsprovet meddelas årligen på Räddningsinstitutets webbplats. Urvalsprovets språk är finska. Lämplighetsprovets uppgiftsdel kan också avläggas på svenska.
Det maximala antalet poäng är följande:
Materialprov | 42 poäng |
Lämplighetstest | 28 poäng |
Arbetserfarenhet inom räddningsväsendet eller nödcentralsbranschen | 5 poäng |
Sammanlagt | 75 poäng |
Läs mer om poängsättningarna och urvalsprovet på Urvalsprov-sidan.
Konstaterande av hälsotillstånd
Hälsokravet är hälsokrav som gäller körkortstillstånd för fordon i kategori B. De sökande som blir antagna och de som placeras på reservplatser deltar i en hälsoundersökning och ett narkotikatest på Polisyrkeshögskolans bekostnad innan den slutliga antagningen.
Begränsad säkerhetsutredning
Av dem som väljs till utbildning på Räddningsinstitutet krävs ärlighet och pålitlighet i enlighet med yrkesområdets krav. De som antas till utbildningen ombeds ge sitt skriftliga samtycke till att en begränsad säkerhetsutredning görs av Skyddspolisen. Om anteckningar finns i säkerhetsutredningen avgörs antagning av studerande som en helhetsbedömning, med beaktande av brottens typ, antal och tidpunkt samt deras påföljder.
Övriga sidor om befälsexamen för räddningsbranschen (YH)