Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) | 240 sp | 4 år
Studera till mångkunnig expert inom säkerhet och räddning.
Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) ger färdigheter för chefs- och ledningsuppgifter i en organisation inom räddnings- och säkerhetsbranschen samt för expertuppgifter som kräver stark yrkeskunskap. Yrkeshögskoleexamen inom området för inre säkerhet omfattar 240 sp och räcker fyra år som dagstudier.
Tyngdpunkterna i examen är beredskap att leda räddningsverksamheten, riskhantering och säkerhetsledning samt förebyggande av och beredskap för olyckor. Dessutom ger examen beredskap för god förvaltning och personalledning.
Närundervisningen sker vid Räddningsinstitutet i Kuopio, där undervisningen, inkvarteringen och måltiderna är avgiftsfria för studerande. Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) genomförs i samarbete med Polisyrkeshögskolan så att de studerande är studerande vid Polisyrkeshögskolan, men utbildningen genomförs vid Räddningsinstitutet.
Utbildningen ordnas både som dagstudier (AMKN) och som flerformsstudier (AMKA). För flerformsstudier ska den sökande ha avlagt underbefälsexamen. Flerformsstudierna pågår i cirka tre år.
Ansökningstider
Ansökan till befälsexamen inom räddningsbranschen (YH) som inleds i augusti 2025 som dagstudier (AMKN25) pågår 24.2.–28.3.2025.
Urvalsprov:
Första delen på Räddningsinstitutet 23.5.2025.
Lämplighetstest 26.–28.5. och 30.5.2025.
Hälsoundersökning (vecka 24) 9–13.6.2025.
Befälets yrkesbeskrivning
De examinerade (YH) arbetar med ledningsuppgifter vid räddningsverk samt med expertuppgifter inom räddningsverksamhet, förebyggande av olyckor eller befolkningsskydd. Tjänstebenämningar är t.ex. räddningschef, riskhanteringschef, regional brandchef, brandinspektör, beredskapschef, brandchef, brandmästare och stationsmästare.
Befäl inom räddningsbranschen kan också sysselsättas inom räddningsbranschens förvaltnings- eller undervisningsområden, i ledningsuppgifter vid nödcentralsverken eller inom säkerhetsbranschen.
Förhandskrav
Den sökande ska vara minst 18 år när studierna inleds.
Grundutbildning för den som genomgår utbildningen för befälsexamen inom räddningsbranschen (YH) dagtid är antingen gymnasiets lärokurs, studentexamen eller yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Eller en polisexamen eller utländsk utbildning som uppfyller tidigare gällande bestämmelser och som ger behörighet för högskolestudier.
Man kan inte ansöka till utbildningen med en högskoleexamen, utan sökanden ska använda en tidigare examen på andra stadiet.De som söker till befälsexamen inom räddningsbranschen (YH) som genomförs som flerformsstudier ska ha avlagt den gamla befälsexamen inom räddningsväsendet, underbefälsexamen eller motsvarande tidigare examen. Man kan inte söka till utbildningen genom s.k. prövningsbaserad antagning.
Sökanden ska ha B-körkort då studierna börjar.
Av dem som väljs till utbildning på Räddningsinstitutet krävs ärlighet och pålitlighet.
Dessutom ska hen vara oförvitlig och inte ha sådana bindningar som äventyrar en behörig och oberoende skötsel av uppgifter inom räddningsbranschen.
Sökanden ska i fråga om sitt hälsotillstånd och sin funktionsförmåga vara lämplig för uppgifter inom räddningsväsendet.
Hälsokravet är hälsokrav som gäller körkortstillstånd för fordon i kategori B. De sökande som blir antagna och de som placeras på reservplatser deltar i en hälsoundersökning och ett narkotikatest på Polisyrkeshögskolans bekostnad innan den slutliga antagningen.
Den som ansöker använder inte eller har använt sådana narkotiska ämnen som avses i 3 § 1 mom. 5 punkten i narkotikalagen (373/2008) för andra än medicinska ändamål.
Ansökningsfaser
Följ aktivt med ansökningsportalen under hela ansökningsprocessen. Vi meddelar endast i ansökningsportalen om dina framsteg i urvalsprovets olika skeden samt om antagningen av studerande.
1. Ansökan via webbansökan
De bilagor som krävs är en kopia av examensbetyget.
2. Urvalsprov för dem som uppfyller sökkriterierna
Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovets första dag. Till den andra dagens lämplighetstest väljs tre gånger så många sökande som det finns startplatser på basis av poängantalen. Antagningarna till lämplighetsprovet meddelas till sökandens e-post på kvällen den första dagen.
3. Slutlig antagning av studerande
De antagna studerandena tar emot studieplatsen i ansökningsportalen.
Ansökan till befälsexamen för räddningsbranschen (YH) görs via webbansökan.
Bilagor som krävs
Sökanden ska lämna in de bilagor som krävs för ansökan till Räddningsinstitutet på adressen: Räddningsinstitutet/Studerandetjänster, PB 1122, 70821 KUOPIO.
De bilagor som krävs kan också skickas som krypterad e-post till adressen valinnat@pelastusopisto.fi. Anvisningar för hur man skickar krypterad e-post finns på sidan Räddningsinstitutets krypterade e-post.
Bilagorna ska vara hos Räddningsinstitutet senast inom 7 dagar efter ansökningsperiodens utgång. Sökanden som inte har lämnat in sina bilagor till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden är inte med i urvalsprocessen. Bilagorna ska skickas inom utsatt tid även om du tidigare har sökt till samma examen, vi sparar inte sökandenas bilagor.
Sökande till dagsstudier/bilagor som krävs:
Om examensbetyget består av ett avgångsbetyg och ett yrkesprovsbetyg ska kopior av båda sändas in. Sökande med studentexamen skickar in en kopia av gymnasiets avgångsbetyg. Sökanden som inte har lämnat in de bilagor som krävs till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden beaktas inte i urvalsprocessen. En sökande som också har räddningsmanna- eller nödcentraloperatörsexamen ska också skicka kopior av dessa och eventuella arbetsintyg inom branschen. Av datasäkerhetsskäl rekommenderar vi inte att skicka betygskopior per e-post.
Sökande som utexamineras först i maj ska lämna in kopior på sitt examensbetyg då de kommer till urvalsprovet. Då ska den sökande absolut anteckna datumet för utexamineringen i ansökan!
Sökande till flerformsstudier/bilagor som krävs:
De som söker till examen för brandbefäl inom räddningsbranschen (YH) som genomförs som flerformsstudier ska ha brandbefälsexamen inom räddningsväsendet, underbefälsexamen eller motsvarande tidigare examen. Sökanden lämnar in kopior av examen inom räddningsväsendet och arbetsintyg inom branschen.
Arbetserfarenhet inom räddningsväsendet och nödcentraler
Arbetserfarenhetspoäng delas ut för arbetserfarenhet inom räddningsväsendet och nödcentraler (arbetserfarenhet inom räddningsväsendet och nödcentraler som skaffats genom heltidsanställning efter avlagd räddningsmanna- eller nödcentraloperatörsexamen eller motsvarande examina som föregick dessa) eller andra motsvarande uppgifter som kräver examen inom räddningsbranschen. Två månaders arbetserfarenhet ger ett poäng, totalt 5 poäng. Sökanden ska ange sin branschspecifika arbetserfarenhet som hela månader på ansökningsblanketten.
Kallelse till urvalsprov
Kallelse till urvalsprovet samt andra brev som gäller ansöknings- och urvalsförfarandet skickas elektroniskt till sökanden genom ansökningstjänsten (haku.pelastusopisto.fi). Den sökande bör följa med hur ansökningsprocessen framskrider i den elektroniska ansökningsportalen. När det skickas ett meddelande till ansökningstjänsten meddelas sökanden om detta via e-postadressen som hen angivit. Sökanden ska vara uppmärksam på att e-postmeddelandet också kan gå till skräppostlådan.
Urvalsprov
Urvalsprovet består av två (2) delar, dvs. ett materialprov som ordnas vid Räddningsinstitutet och ett lämplighetsprov som ordnas på distans. Den sökande ska delta i alla delar av urvalsprovet. Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet.
Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovets första dag. Till den andra dagens lämplighetstest väljs tre gånger så många sökande som det finns startplatser på basis av poängantalen. Antagningarna till lämplighetsprovet meddelas till sökandens e-post på kvällen den första dagen.
Provets maximala antal poäng är 75 poäng, och urvalsprovet består av följande delar:
• Materialprov 42 poäng
• Lämplighetstest 28 poäng
• Arbetserfarenhet inom räddningsväsendet eller nödcentralsbranschen 5 poäng
Du kan bekanta dig med det aktuella urvalsprovsmaterialet och poängsättningarna på sidan urvalsprov
Målet med examen är att för räddningsbranschens behov utbilda personer som arbetar och tänker på bred front, som är välutbildade och engagerade i sin egen yrkesmässiga utveckling och som är experter inom räddningsväsendet som har tillägnat sig sin roll som upprätthållare och utvecklare av säkerheten i samhället.
Grundstudier
• kan agera målinriktat i interaktionssituationer inom räddningsbranschen och det övriga arbetslivet
• kan skriva dokument och andra situationsanpassade texter vars språk är av hög kvalitet
• kan kommunicera som en expert på ett strukturerat, förståeligt och övertygande sätt
• kan använda svenska och engelska i enlighet med räddningsbranschens rekommendationer och praxis
• behärskar matematisk-naturvetenskapliga metoder så att hen kan lösa matematiska problem beträffande förebyggande av brand, riskhantering, ledning av räddningsverksamhet samt olyckor med farliga ämnen
• kan tillämpa teori inom fysik och kemi i praktiken.
Yrkesstudier
Förebyggande av olyckor
• förstår vilken betydelse förebyggandet av olyckor har för samhällets säkerhet
• har tillägnat sig en strukturerad helhetsbild av de olika delområdena i arbetet med att förebygga olyckor (riskhantering, strukturell brandsäkerhet, tillsyn, anordningar, brandutredning, miljösäkerhet, upplysning och rådgivning)
• känner till olika typer av olyckor så att hen kan välja de bekämpningsmetoder som krävs för en effektiv och säker räddningsverksamhet, och genom att tillämpa dem kan leda räddningsverksamheten
• förstår hur kunskapen inom de olika områdena för förebyggandet av olyckor kan utnyttjas i räddningsverksamheten
• kan tillämpa de viktigaste bestämmelserna i sitt kundorienterade tillsyns- och rådgivningsarbete.
Räddningsverksamhet
• känner till räddningsmannens grundläggande kunskaper och färdigheter
• vet betydelsen av arbetssäkerhet i yrken inom räddningsbranschen
• känner till olika typer av olyckor så att hen kan välja de bekämpningsmetoder som krävs för en effektiv och säker räddningsverksamhet, och genom att tillämpa dem kan leda räddningsverksamheten
• känner till bekämpningsmetoder och -taktik för farliga ämnen så att hen kan leda en räddningsenhet och ett räddningslag vid olyckor med farliga ämnen
• känner till räddningsverksamhetens organisationsstruktur och får god beredskap i att leda räddningsverksamhet.
Förvaltning och ledarskap
• känner till den offentliga förvaltningens organisationer och uppgifter samt räddningsväsendets ställning som en del av den offentliga förvaltningen
• får beredskap att sköta räddningsväsendets centrala förvaltnings- och ekonomiuppgifter samt tillägnar sig principerna för god förvaltning och betydelsen av planering
• är motiverade att hela tiden utveckla sitt eget ledarskap
• förstår personalledningens betydelse i arbetsgemenskapen samt känner till de centrala delområdena inom personalledning
• får en heltäckande bild av beredskap på olika förvaltningsnivåer
• känner till beredskapssystemet och kan utnyttja systemet i sina kommande uppgifter.
Övriga studier
Syftet med de fritt valbara studierna är att ge studeranden möjligheten att utvidga sin examen genom att välja studier på högskolenivå enligt eget intresse från den egna eller någon annan yrkeshögskolas eller ett universitets studieutbud.
Målet för praktiken är att under handledning göra studeranden förtrogen med sådana praktiska arbetsuppgifter som är av central betydelse i synnerhet med tanke på yrkesstudierna samt med att tillämpa kunskaper och färdigheter i arbetslivet. Studeranden kan inleda sin praktik efter att hen avlagt alla de gemensamma yrkesstudierna.
Målet för lärdomsprovet är att utveckla och visa studerandens förmåga att tillämpa sina kunskaper och färdigheter i praktiska expertuppgifter i anslutning till yrkesstudierna. Samtidigt övas informationssökning, lösning av praktiska problem, rapportering i arbetet samt systematisk och målmedveten utveckling av räddningsväsendet.
Bekanta dig med urvalsgrunderna för befälsexamen för räddningsbranschen (YH).
Ansökningsguide/grunderna för antagning av studerande (PDF)
I ansökningsguiden hittar du information om ansökan till Räddningsinstitutet, ansökningskrav och urvalsprov.
Varför bli räddningsbefäl?
• Chefsarbete och säkerhetsledning i fokus
• Arbetet är krävande och ansvarsfullt
• Bra sysselsättningsläge
(räddningsverken och säkerhetsbranschen sysselsätter)
• Medelinkomsten är cirka 4 000–5 000 €/mån.
(obs. varierar enligt uppgift)
Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) ger färdigheter för chefs- och ledningsuppgifter i en organisation inom räddnings- och säkerhetsbranschen samt för krävande expertuppgifter som förutsätter stark och tillämpad yrkeskompetens.
Se videon för befälsexamen för räddningsbranschen
Studiernas innehåll
Befälsexamen för räddningsbranschen (YH) består av grundstudier, gemensamma och alternativa yrkesstudier, valfria studier, arbetspraktik och lärdomsprov.
Närmare beskrivningar av studieperioderna finns i läroplanen.
Seuraa: @pelastusopisto #päällystötutkinto
Fråga mer
Studiebyrån
Kundtjänsten:
må–to kl. 8–14, fr kl. 8–13.
Studiebyrån finns i A-byggnaden till höger om huvudingången.
Utbildningsprogrammet som leder till examen
Pirjo Paldanius
Studiesekreterare
tfn 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Länkar och anvisningar
Övriga sidor för befälsexamen för räddningsbranschen