Nödcentraloperatörsexamen | 90 sp | 1,5 år
Studera till nödcentraloperatör
Utbildningsprogrammet för nödcentraloperatörer är en helhet som planerats av Räddningsinstitutet (Kuopio) samt Polisyrkeshögskolan (Tammerfors) och Nödcentralsverket och som leder till nödcentraloperatörsexamen. Studiernas omfattning är 90 studiepoäng och utbildningen pågår i 1,5 år. Examen ger behörighet till heltidsanställning som nödcentraloperatör.
Närundervisningen sker vid Räddningsinstitutet i Kuopio, där undervisningen, inkvarteringen och måltiderna är avgiftsfria för studerande. I studierna ingår också perioder av inlärning i arbete vid någon av Finlands sex nödcentraler, polisväsendets perioder vid Polisyrkeshögskolan samt många simuleringsövningar vid Räddningsinstitutet.
Ansökningstider
Ansökan till utbildningen som inleds i augusti 2025 pågår 2.12.2024–10.1.2025 (kurs 47).
Urvalsprov / den finnspråkiga kursen 47:
Första skede / elektroniskt lämplighetstest 24.2.2025.
Andra skede / vid Räddningsinstitutet i Kuopio 27.3.2025.
Tredje skede / elektroniskt lämplighetstest 22.–25.4.2025.
Den tvåspråkiga utbildningen:
ansökningstid 8.5.–2.6.2023
Den tvåspråkiga utbildningen för nödcentraloperatörer kräver flytande kunskaper i finska och svenska. För sökande som har finska som skolbildningsspråk finns ett språktest på svenska och för sökande som har svenska som skolbildningsspråk finns ett språktest på finska. Sökanden måste få ett godkänt resultat i språktestet.
Utbildningen av den tvåspråkiga kursen genomförs huvudsakligen på finska.
Kaksikielinen koulutus:
hakuaika 8.5.–2.6.2023
Hätäkeskuspäivystäjätutkinnon kaksikieliseen koulutukseen on vaatimuksena sujuva suomen kielen ja ruotsin kielen taito. Hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä suomi, on kielikoe ruotsin kielestä ja hakijoille, joilla on koulusivistyskielenä ruotsia, on kielikoe suomen kielestä.
Kielikokeesta tulee saada hyväksytty tulos. Kaksikielisen kurssin koulutus toteutetaan pääasiassa suomen kielellä.
Yrkesbeskrivning för nödcentraloperatör
Nödcentraloperatören är en sakkunnig vid nödcentralen som kan agera logiskt även i krävande krissituationer. Hen svarar på begäran om hjälp som kommer till nödnumret 112. Operatören ger vid behov anvisningar om första hjälpen, primärsläckning eller andra åtgärder samt stöder larmade enheter i uppdraget. Arbetet är treskiftsarbete.
Förhandskrav
Den sökande ska vara minst 18 år när studierna inleds.
Som grundutbildning krävs gymnasiets lärokurs, studentexamen, yrkesinriktad grundexamen (eller motsvarande tidigare examen) eller yrkesexamen. Innan ansökningstiden går ut ska sökanden ha ett officiellt examensbetyg för att ansöka till utbildningen.
Sökanden ska i fråga om sitt hälsotillstånd och i övrigt vara lämplig för att sköta uppgifterna inom branschen på behörigt sätt: klarar av långvarigt sittarbete och kontinuerligt skiftarbete som omfattar nattarbete.
Ansökningsfaser
Följ aktivt med ansökningsportalen under hela ansökningsprocessen. Vi meddelar endast i ansökningsportalen om dina framsteg i urvalsprovets olika skeden samt om antagningen av studerande.
1. Ansökan via webbansökan
De bilagor som krävs är en kopia av examensbetyget.
2. Urvalsprovet
• Urvalsprovet består av tre delar.
Ansökan till nödcentraloperatörsexamen görs via webbansökan.
Man loggar in i tjänsten med nätbankskoder, med ett chipförsett identitetskort eller med mobilcertifikat. Ansökningstiden går ut den sista ansökningsdagen kl. 16.15.
Bilagor som krävs
Sökanden ska lämna in de bilagor som krävs för ansökan till Räddningsinstitutet på adressen: Räddningsinstitutet/Studerandetjänster, PB 1122, 70821 Kuopio.
Bilagor kan också skickas per e-post till adressen valinnat@pelastusopisto.fi. Vi rekommenderar att du av datasäkerhetsskäl använder Räddningsinstitutets säkra e-post för att skicka bilagor.
Bilagorna ska vara hos Räddningsinstitutet senast inom 7 dagar efter ansökningsperiodens utgång. Sökanden som inte har lämnat in de bilagor som krävs till Räddningsinstitutet inom den utsatta tiden beaktas inte i urvalsprocessen.
De bilagor som krävs av den som söker till utbildningen för nödcentraloperatörer är kopior av examensbetyget. Om examensbeviset består av ett avgångsbetyg och ett yrkesprovsbetyg ska man skicka kopior av båda. Studenter lämnar in en kopia av gymnasiets avgångsbetyg eller betyg för den yrkesinriktade grundexamen på basis av vilken de avlagt studentexamen.
Prövningsbaserad antagning
Till utbildningsprogrammet för nödcentraloperatörer kan också antas en sökande som inte har den grundutbildning som beskrivs ovan om hen i övrigt enligt Räddningsinstitutets bedömning har tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna. I antagning beroende på prövning undersöker och bedömer alltså Räddningsinstitutet sökandens lämplighet för studierna och besluter om sökanden ska bjudas in till urvalsprov. Den som ansöker om antagning beroende på prövning ska alltid före ansökan kontakta Räddningsinstitutets Studerandetjänster. Sökande med en examen som ger behörighet kan inte ansöka genom antagningen beroende på prövning.
Inbjudan till urvalsprov
Inbjudan till urvalsprovet samt andra brev som gäller ansöknings- och urvalsförfarandet skickas elektroniskt till sökanden genom ansökningstjänsten (haku.pelastusopisto.fi). Den sökande bör följa med hur ansökningsprocessen framskrider i den elektroniska ansökningsportalen. När det skickas ett meddelande till ansökningstjänsten meddelas sökanden om detta via e-postadressen som hen angivit. Sökanden ska vara uppmärksam på att e-postmeddelandet också kan gå till skräppostlådan.
Urvalsprov
Urvalsprovet består av tre delar.
Målet med nödcentraloperatörsexamen är att de som avlagt examen
Förstår nödcentralens och den individuella nödcentraloperatörens ställning och betydelse som tjänsteproducent inom branschen i samhället, samt ser fokus på kunden och individualitet som en del av sin etiska kompetens.
Känner till räddningsväsendets, polisens och social- och hälsovårdens rikstäckande verksamhetsprinciper.
behärskar grunderna i hanteringen av räddnings-, polis- samt social- och hälsovårdsmyndigheternas uppgifter och deras särdrag på basis av inskaffade uppgifter om incidenter, samt kan beakta åtgärder som berör ovannämnda myndigheters arbetssäkerhet och samarbetsuppgifter
Behärskar användningen av de apparater som ingår i nödcentraloperatörens arbete, den teoretiska bakgrund som arbetet kräver, och de applikationer som behövs för att utföra arbetet, kan bemöta en människa i kris samt förstår betydelsen av psykisk kris- och eftervård.
Förstår den betydelse som växelverkan och muntliga kommunikationsfärdigheter har i hanteringen av ett nödsamtal och i kommunikationen, samt kan iaktta sitt eget kommunikationsuppförande för att kunna utveckla och upprätthålla sina färdigheter i växelverkan.
Kan ta emot respons om sitt arbete för att kunna utveckla dess kvalitet, samt känner ett ansvar för sin professionella utveckling som en del av hela arbetsgemenskapens utveckling.
Förstår betydelsen av god fysisk kondition, är bekant med delområdena hos ett vidsträckt upprätthållande av arbetsförmågan, samt förstår handledningens och personalhälsovårdens betydelse i sitt arbete.
Kan agera i situationer som kräver livräddande första hjälpen och räddningsverksamhetens akuta åtgärder även utanför nödcentralen, samt kan identifiera säkerhetsrisker på förhand och ge instruktioner om akuta åtgärder.
Bekanta dig med urvalsgrunderna för nödcentraloperatörsexamen.
Ansökningsguide / grunderna för antagning av studerande (PDF)
I ansökningsguiden hittar du information om ansökan till Räddningsinstitutet, ansökningskrav och urvalsprov.
Varför bli nödcentraloperatör?
• Arbetet är meningsfullt och ansvarsfullt
• Fokus på att hjälpa människor
• Bra sysselsättningsläge
• Medelinkomst cirka 3 500 €/mån.
Observera att arbetet är i tre skift! Nödcentraloperatörerna arbetar alla dagar och tider på dygnet. Arbetsskiften varar i allmänhet 12 timmar.
Studiernas innehåll
Målet med examen är att förbereda den studerande för att hantera larmmeddelanden på ett helhetsinriktat sätt. Från mottagning av nödsamtal till handledning och rådgivning av kunder. I studierna ingår en period av inlärning i arbete vid någon av Finlands sex nödcentraler, polisväsendets period vid Polisyrkeshögskolan samt många simuleringsövningar vid Räddningsinstitutet i Kuopio.
Examens studieperiodsstruktur (90 sp)
• Grundstudier 16 sp
• Yrkesstudier 74 sp
Närmare beskrivningar av studieperioderna finns i läroplanen.
Studerandens tidigare studier och arbetserfarenhet kan tillämpas i examen med hjälp av en individuell studieplan som studeranden och lärarna gör upp i samarbete inom ramen för läroplansmålen.
Mer information
Studiebyrån
Kundtjänst:
mån–tors kl. 8–14, fre kl. 8–13.
Studiebyrån ligger i A-byggnaden, till höger om entréhallen.
Examensinriktad utbildning
Pirjo Paldanius
Studiesekreterare
tfn 0295 453490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Länkar och anvisningar
Webbplatsen för nödcentraloperatörsexamen