Järjestimme Kuva- ja videopalvelun käyttäminen ja tulkinta pelastustoiminnan aikana -täydennyskoulutuksen Tampereella 15.–16.3.2023 yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) kanssa. Uudelle koulutukselle oli tarvetta, koska pelastustoimen kuva- ja videomateriaalin analysointiin ja hyödyntämiseen ei ole ollut aiemmin tarjolla koulutusta, vaikka onnettomuuspaikoilla tuotetaan runsaasti kuva- ja videomateriaalia.
Koulutuksen teemoja olivat pelastustoiminnan johtamisen ja tilannekeskuksen muuttuva ja kehittyvä toimintaympäristö, kuva-analyysi ja sen tavoitteet. Osallistujat pääsivät syventämään opittuja asioita tekemällä itse kuva-analyysia. Lisäksi kurssilla kuultiin asiantuntijaluento tekoälystä ja sen potentiaalista kuva-analyysissa.
Koulutus oli suunnattu pelastustoiminnan johtajille, tilanne- ja johtokeskushenkilöstölle, muille viranomaisille ja yhteistyötahoille sekä ylipäätään asiasta kiinnostuneille. Tällä kertaa koulutukseen osallistui pääasiassa pelastuslaitosten ja aluehallintovirastojen henkilöstöä.
Laadukas kuva-analyysi vaatii loogista ja tavoitteellista työskentelyä
Koulutuksessa yhdistettiin yleisiä kuva-analyysin periaatteita pelastustoiminnan johtamisen erityispiirteisiin. Osallistujat pääsivät pohtimaan, miten pelastustoiminnan johtamisen taktiset yleisperiaatteet ja tilannekohtainen harkinta yhdistetään kuvasta saatuun tietoon, ja miten tällainen yhdistelmä parantaa tilannetietoisuutta ja antaa lisätietoa päätöksentekoon.
Kuva-analyysin tekemisessä painotettiin loogista ja tavoitteellista työskentelyä sekä teoreettista ja käytännönläheistä työskentelytapaa. Pelkkä intuitiivinen tutkiminen kun voi johtaa kuva-analyysissa virhetulkintoihin ja hätiköityihin johtopäätöksiin.
Lisäksi koulutuksessa käytiin läpi eri johtamistasoja ja pohdittiin, millaisia vaatimuksia kuvaaminen eri tasoilla aiheuttaa. Osallistujat pääsivät käymään läpi myös erilaisten kuvamateriaalin lähteiden erityispiirteitä ja arvioitiin kuvaamiseen liittyviä haasteita ja riskejä.
”Kuvien analysoinnille selkeä tarve pelastustoimessa”
Koulutukseen osallistunut Varsinais-Suomen palomestari Eemu Hyvönen kehui koulutusta erinomaiseksi kokonaisuudeksi.
”Koulutus tarjosi osallistujille alkuun Pelastusopiston opettajien toimesta ajankohtaiskatsauksen muuttuvaan ja kehittyvään pelastustoiminnan johtamisen toimintaympäristöön, minkä jälkeen Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan opettajat lähtivät syventämään kurssilaisia kuvaamisen ja kuva-analyysin saloihin. Kurssilaisille kerrottiin muiden muassa erilaisia tunnistustapoja ja havainnointia kuvista, sekä sitä, miten kuva voi myös johtaa joissain tilanteissa harhaan.
Iltapäivästä näitä tietoja ja taitoja sitten jo alettiinkin törmäyttämään pelastustoiminnan johtamisen kanssa sovellettujen ryhmäanalyysitehtävien parissa. Opiskelijoille annettiin kuvia erilaisista onnettomuustilanteista ja keskustellen käytiin läpi havaintoja, joita yleisöstä nousi juuri opetettujen analyysimenetelmien jälkeen.”
Hyvösen mukaan oli mielenkiintoista huomata, miten eri puolilla Suomea kuvaamisen tarpeet ja haasteet ovat hyvin samanlaisia.
”Keskeistä antia kurssin ja kurssilla käytyjen keskusteluiden perusteella on, että kuvien analysoinnille on selkeä tarve pelastustoimessa. Analysoidut kuvat tuottavat tunnistettua lisäarvoa pelastustoiminnan johtamiselle, kun ne ovat oikea-aikaisesti ja ennakoiden tuotettu pelastustoiminnan johtajalle. Ennen kaikkea kuvien tulee vastata johtamisen vaativuuteen ja tuottaa lisäarvoa sille johtamistasolle, jolle se on tuotettu.
Teknistä kamerakuvaa tuottaessa keskitytään teknistä päätöksentekoa tukeviin kamerakuviin ja vastaavasti taktista kamerakuvaa taktisen päätöksenteon tueksi. Toki materiaalit voivat kumuloitua, kuten johtamistasotkin, mutta pääasiallisesti tuotetun kuvan tulee vastata kyseisen johtamistason vaativuuteen, johon kuva tuotetaan. Keskeinen asia on, että tuotetaanko kuvaa tilanteesta vai tuotetaanko tilannekuvaa.
Suosittelen vahvasti kyseistä kurssia erityisesti päivystävälle päällystölle, sekä tilanne- ja johtokeskushenkilöstölle, sillä aihe tulee olemaan joka päivä yhä enemmän ja enemmän arkipäivää pelastustoimessa.”
Koulutukselle suunnitteilla jatkoa
Täydennyskoulutus sai positiivisen vastaanoton osallistujilta kurssien vetäjien, Pelastusopiston yliopettaja Matti Honkasen ja TAMK:in lehtori Pekka Pöyryn mukaan. Ryhmä täyttyi nopeasti, joten koulutukselle on selkeä tarve. TAMKin ja Pelastusopiston yhteistyö tulee mitä luultavammin saamaan jatkoa.
”Meillä on ajatus, että samantyyppistä koulutusta järjestetään uudelleen. Tämän koulutuksen käyneille voisi hyvinkin järjestää myös jatkokoulutuksen” Honkanen pohtii.
”TAMKissa on kiinnostavaa annettavaa pelastusalalle, joten olemme halukkaita jatkamaan yhteistyötä” toteaa Pöyry.
Lisätietoja
Matti Honkanen
Yliopettaja
029 545 3459, matti.honkanen@pelastusopisto.fi