Vastaavaksi kouluttajaksi
Vastaavan kouluttajan koulutus on kaksiosainen
Pelastusopiston päämääränä on korkeatasoinen kouluttajakoulutusjärjestelmä, jolla varmistetaan sopimushenkilöstön laadukas koulutus eri puolella Suomea. Vastaavat kouluttajat ovat järjestelmän kulmakiviä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Vastaavan kouluttajan koulutus koostuu pedagogisesta ja aihekohtaisesta koulutuksesta. Pelastusopisto vastaa ja toteuttaa vastaavan kouluttajan koulutuksen. Pedagoginen koulutus antaa kouluttajille pedagogisia valmiuksia ja aihekohtainen koulutus kunkin kurssin sisältöön ja organisointiin tarvittavaa osaamista.
Vastaavan kouluttajan tehtävät ja vastuut
Vastaava kouluttaja vastaa kurssin käytännön toteutuksesta opetussuunnitelman ja toteutussuunnitelman pohjalta. Erityisesti koulutusosaaminen ja itsensä jatkuva kehittäminen korostuvat vastaavan kouluttajan tehtävässä.
Vastaava kouluttaja vastaa:
- omalta osaltaan siitä, että kurssin opetussuunnitelmassa määritellyt osaamistavoitteet täyttyvät.
- omalta osaltaan siitä, että omien sekä kurssilla toimivien kouluttajien tiedot ja taidot ovat ajan tasalla sekä substanssin että pedagogiikan osalta.
- kurssin kokonaisuudesta, valitsee ja valvoo kouluttajien toimintaa sekä huolehtii työturvallisuudesta.
Pedagoginen koulutus
Vastaavan kouluttajan pedagogisella koulutuksella pyritään tukemaan kouluttajien pedagogista osaamista, jotta kursseilla saavutetaan niille asetetut osaamistavoitteet. Vastaavan kouluttajan pedagogisella koulutuksella pyritään myös varmistamaan koulutuksen tasalaatuisuus huolimatta siitä, millä pelastustoimen alueella koulutusta toteutetaan.
Vastaavan kouluttajan pedagogiseen koulutukseen hakeutuva on suorittanut joko pelastusalan ammattitutkinnon, tai päätoimisen opettajan, jolla on ammattiopettajapätevyys (ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot 60 op) ja pelastusalan sopimushenkilöstön koulutus, tai terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, esim. sairaanhoitaja (laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä [559/1994] 2 §). Puolustusvoimien kouluttajat voivat hakea vastaavan kouluttajan pedagogisiin koulutuksiin Pelastusopiston ja Puolustusvoimien yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.
Vastaavan kouluttajan osaaminen todennetaan kouluttajakoulutuksessa, koulutusnäytöllä tai aikaisemmin hankitun osaamisen todentamisella (AHOT). AHOT-lomakkeessa on ohjeet aiemman koulutuksen hyväksilukuun.
Aihekohtainen koulutus
Aihekohtainen koulutus tarkoittaa kunkin kurssin toteuttamiseen ja organisointiin tarvittavaa koulutusta.
Koulutuksia järjestetään Pelastusopistolla, alueellisesti ja verkossa. Koulutusten kesto vaihtelee ja koulutuksissa voi olla mukana myös toiminnallista osuutta. Koulutuksen vastaavalle kouluttajalle voi olla määritelty erityisiä pätevyys- ja soveltuvuusvaatimuksia, jotka selviävät koulutuksen ilmoituksesta. Koulutukset toteuttaa Pelastusopisto.
Vastaavan kouluttajan lisenssi
Vastaavan kouluttajan pedagogisen koulutuksen ja aihekohtaisen koulutuksen suorittaneet saavat ko. kurssin vastaavan kouluttajan lisenssin. Pelastusopisto pitää heistä kouluttajarekisteriä. Lisenssi on voimassa enintään kolme vuotta, minä aikana lisenssin saa uusittua osallistumalla täydennyskoulutukseen.
Mikäli koulutettavat asiakokonaisuudet olennaisesti muuttuvat lisenssin voimassaolon aikana esim. Onnettomuustutkintalautakunnan suosituksesta toimintamalleihin, voidaan kouluttajia kutsua täydennyskoulutukseen jo aiemmin.
Kouluttajarekisteri
Sopimushenkilöstön vastaavan kouluttajan pedagogisen koulutuksen sekä aihekohtaisen koulutuksen hyväksytysti suorittaneista pidetään kouluttajarekisteriä. Kouluttajarekisterin ylläpidosta vastaa Pelastusopisto ja tietoja ylläpidetään Pelastusopiston opiskelijapalveluissa.
Tietojen kerääminen, käsittely ja säilyttäminen hoidetaan tietosuojalakia ja EU:n tietosuoja-asetusta noudattaen. Tietoja säilytetään Pelastusopiston tiedonhallintasuunnitelman ja tietosuojaselosteessa kerrotun mukaisesti.