Pelastajatutkinto | 90 op
Hädässä pelastaja tunnetaan
Kouluttaudu ammattiin, jossa inhimillisyys ja merkityksellisyys ovat kaiken tekemisen keskiössä. Pelastajatutkinto opiskellaan 1,5 vuotta kestävässä pelastajan koulutusohjelmassa. Tutkinto antaa kelpoisuuden pelastuslaitosten miehistötason tehtäviin (pelastaja/palomies) sekä ensihoitopalvelun yksiköissä toimimiseen voimassa olevan asetuksen ensihoitopalvelusta mukaisesti.
Lähiopetus tapahtuu Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopistossa, jossa opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle maksuttomia. Opintoihin sisältyy paljon harjoittavaa opetusta Pelastusopiston harjoitusalueella. Opiskelu on pääsääntöisesti lähiopiskelua ja opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus.
Hakuajat
Haku elokuussa 2025 alkavaan koulutukseen (pelastajakurssit 137–140) on 13.1.–14.2.2025.
Varaa kuntotesti hyvissä ajoin ennen hakemista!
Valintakoe: Pelastusopistolla (1pv/hakija) 22.–25.4. ja 28.–30.4.2025 ja sähköinen soveltuvuuskoe (AON) 12.5.–16.5.2025.
Haku päättyy hakujakson viimeisenä päivänä klo 16.15.
Pelastajan
ammattikuvaus
Pelastaja on monitaitoinen alansa ammattilainen. Hän osallistuu ennaltaehkäisevään turvallisuustyöhön, sammuttaa tulipaloja, pelastaa ihmisiä onnettomuustilanteissa, toimii ensihoitopalvelussa ensivasteessa ja perustason ensihoidossa sekä osallistuu hälytysvalmiuden ylläpitoon asemapalvelussa.
Pelastajan työhön sisältyy yhä enemmän myös toimintaa turvallisuusopastuksen, valistuksen ja neuvonnan parissa.
Ennakkovaatimukset
Hakijan tulee olla suorittanut hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testin sekä lääkärintarkastuksen Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa viimeistään ennen hakuajan päättymistä.
› Katso testipaikat ja varaa aikaHakijan tulee olla opintojen alkaessa vähintään 18-vuotias.
Pohjakoulutusvaatimuksena on joko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Hakijalla tulee olla hakuajan päättymispäivään mennessä virallinen tutkintotodistus, jolla hän hakee koulutukseen.
Harkinnan varaisessa menettelyssä pelastajan koulutusohjelmaan voidaan ottaa myös hakija, jolla ei ole edellä kuvattua vaadittavaa pohjakoulutusta, jos hänellä on Pelastusopiston arvion mukaan muutoin opinnoissa tarvittavat riittävät tiedot ja taidot.Hakijan tulee olla terveydentilaltaan ja muutoin ammattialan tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta sopiva.
Koulutukseen valitulla tulee olla viimeistään opintojen aloituspäivään mennessä hankittu C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus (C1-luokan ajokortti ei riitä).
Huom. jos olet alle vaaditun ikärajan (21 v), voit hakea erityislupaa C-kortin suorittamiseksi, kun tieto opiskelupaikastasi on varmistunut. Huomioithan, että sinulla tulee olla vähintään B-kortti (ajokorttiluokan korotus).
Hakemisen vaiheet
Seuraa hakuportaalia aktiivisesti koko hakuprosessin ajan. Ilmoitamme etenemisestäsi valintakokeen eri vaiheisiin sekä opiskelijavalinnasta vain hakuportaalissa.
1. Fyysisen toimintakyvyn testi
Hakija valitsee testipaikan määrätyistä testipaikoista.
2. Hakeminen nettihaussa
Vaaditut liitteet ovat kopio tutkintotodistuksesta ja muut todistukset tarvittaessa. Huom. aiempi koulumenestys ei enää vaikuta valintakokeisiin kutsumiseen!
3. Valintakoe hakukriteerit täyttäville
Fyysinen ja psyykkinen soveltuvuus Pelastusopistolla:
• 12 minuutin juoksutesti, uintitesti ja fobiatestit
• Soveltuvuusarviointi etänä
4. Lopullinen opiskelijavalinta
Valitut opiskelijat ottavat opiskelupaikan vastaan hakuportaalissa.
Pelastajatutkintoon haetaan Pelastusopiston nettihaun kautta.
Koulutukseen voi hakea vain, mikäli hakija on suorittanut hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testin sekä lääkärintarkastuksen Pelastusopiston nimeämässä testauspaikassa. Testitulos on voimassa kaksitoista (12) kuukautta ja sen tulee olla voimassa hakuajan päättymispäivänä.
Nettihakuun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakuaika päättyy hakujakson viimeisenä päivänä kello 16.15.
Vaadittavat liitteet
Hakijan tulee toimittaa Pelastusopistolle hakuun vaadittavat liitteet osoitteeseen: Pelastusopisto/Opiskelijapalvelut, PL 1122, 70821 Kuopio.
Vaadittavat liitteet voi lähettää myös turvapostina sähköpostilla osoitteeseen pelastaja.valinnat@pelastusopisto.fi. Turvapostin lähettämiseen ohjeet löytyvät sivulta Pelastusopiston turvaposti.
Liitteet tulee olla Pelastusopistolla viimeistään 7 päivän sisällä hakujakson päättymisestä. Hakija, joka ei ole toimittanut liitteitä Pelastusopistolle määräajassa, ei ole mukana valintaprosessissa. Liitteet tulee lähettää määräaikaan mennessä vaikka olisit hakenut aiemmin samaan tutkintoon, emme säilytä hakijoiden liitteitä.
Pelastajakoulutukseen hakijalta vaadittavat liitteet ovat: kopio tutkintotodistuksesta, todistus mahdollisesta VPK-toiminnasta, todistus mahdollisesta toiminnasta nuorisopalokunnassa, sopimuspalokunnan hälytysosastossa tai vakinaisen palokunnan operatiivisessa toiminnassa.
Jos tutkintotodistus muodostuu päättö- ja näyttötodistuksesta, kopiot molemmista tulee lähettää. Ylioppilaat toimittavat kopion lukion päättötodistuksesta tai siitä ammatillisesta perustutkinnosta, jonka perusteella ovat ylioppilastutkinnon suorittaneet. Fyysisen kunnon testitulos tulee Pelastusopistolle suoraan testipaikasta.
Kutsu valintakokeeseen
Kutsu valintakokeeseen sekä muut haku- ja valintamenettelyyn liittyvät kirjeet lähetetään hakijalle sähköisesti hakijapalveluun (haku.pelastusopisto.fi). Hakijan tulee seurata hakuprosessinsa etenemistä sähköisessä hakuportaalissa. Hakijan ilmoittamaan sähköpostiin tulee ilmoitus, kun hakijapalveluun on lähetetty viesti. Hakijan on huomioitava, että sähköpostiviesti voi mennä myös roskapostilaatikkoon.
Valintakoe
Valintakokeen 1. osaan kutsutaan kutsutaan lääkärintarkastuksen läpäisseet, fyysisen toimintakyvyn (lihaskunto) arvioinnin hyväksytysti suorittaneet, muodolliset pääsyvaatimukset täyttävät hakijat, jotka ovat toimittaneet kopiot siitä tutkintotodistuksesta, jolla hakee Pelastusopistolle seitsemän (7) päivän kuluessa hakuajan päättymisestä.
Mikäli hakijoiden määrä ylittää 600 henkilöä, kutsutaan valintakokeeseen fyysisen toimintakyvyn
arvioinnin tulosten paremmuusjärjestyksessä vähintään neljä kertaa niin paljon hakijoita kuin on
täytettäviä paikkoja.
Valintakoe on kaksiosainen ja siihen kuuluu:
1. Fyysinen ja psyykkinen soveltuvuus
12 minuutin juoksutesti, uimataitotesti sekä fobiatestit ovat kaikki karsivia. Hakijan on selvitettävä kaikki testit hyväksytysti tullakseen valituksi koulutukseen.
2. Soveltuvuusarviointi
Pelastajatutkinnon tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneet
Ovat sisäistäneet pelastustoimen ja terveydenhuollon arvomaailman, pelastajan ammatissa toimimisen edellytykset ja ovat valmiita kehittämään työtään sekä omaa ammattitaitoaan ja ammattiuraansa muuttuvassa ja kehittyvässä toimintaympäristössä.
Tietävät ja ymmärtävät pelastuslaitoksen tavoitteellisen onnettomuuksien ehkäisytyön yhteiskunnallisen merkityksen, osaavat suunnitella ja toteuttaa valistusta, neuvontaa ja kansalaisten turvallisuuskoulutusta ja -opastusta sekä tarvittaessa suorittaa asuinrakennusten ja pienkiinteistöjen palotarkastuksia.
Tietävät ja osaavat pelastustoiminnan perusteet, osaavat toimia pelastusryhmän jäseninä onnettomuustilanteissa sekä tuntevat pelastusryhmän
johtamisen periaatteet.Osaavat soveltaa ensihoidon opetuksessa oppimiansa tietoja ja taitoja perustasoisessa ensihoidossa, osaavat käyttää porrastetun ensihoitopalvelun sekä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen mahdollisuuksia potilaan hoidossa.
Tuntevat omatoimisen varautumisen ja yleisen väestönsuojelun perusteet.
Tuntevat vapaaehtoisen palokuntatoiminnan perusteet ja ovat valmiita hyvään yhteistoimintaan vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön sekä muiden sidosryhmien kanssa.
Onko C-kortti välttämätön tutkintoon hakiessa?
Kyllä on. C-korttia ei tarvitse olla vielä hakiessa, mutta se on oltava opintojen alkaessa. C-luokan ajo-opetukseen pääsy ajokouluissa edellyttää, että B-luokan ajokortti on suoritettu. Alle 21-vuotias pääsee ajamaan C-luokan ajokorttia, kun hänellä on pelastusalan oppilaitoksen antama todistus siitä, että hänet on hyväksytty pelastusalan koulutukseen, jossa edellytetään C-luokan ajokorttia. HUOM. Opiskelija ei tarvitse C1-luokan ajo-oikeutta.
Onko uintitaito välttämätön?
Kyllä on.
Pitääkö olla lukio tai ammattikoulu suoritettuna? Tai voiko hakea, jos on vain aikuiskoulutus suoritettuna?
Vaatimuksena on lukio, ammatillinen perustutkinto tai ammattitutkinto. Eli jos on aikuiskoulutuksen kautta suoritettu ammattitutkinto, se käy.
Pitääkö armeija olla käytynä, jos hakee Pelastusopistoon?
Ei tarvitse. Armeija ei ole pääsyvaatimuksena.
Onko hakijan pituudella väliä?
Hakijan pituudella ei ole väliä.
Jos hakee toisen kerran samaan tutkintoon, tarvitseeko liitteitä lähettää uudelleen?
Emme säilytä hakijoiden liitteitä ja ne tulee lähettää uudelleen jokaisella hakukerralla, vaikka tiedot eivät olisi muuttuneet.
Saako olla diabetes?
Pelastajakoulutukseen hakijan tulee olla terve. Esim. diabetes, astma tai epilepsia ovat este koulutukseen hakeutumiselle. Sen sijaan värisokeus ei ole sairaus, eikä se ole este hakeutua koulutukseen.
Saako olla ADHD?
Käytös ja tunnehäiriöissä mukaan lukien ADHD sopivuusarvio perustuu yksilölliseen arvioon, eli ADHD ei ole lähtökohtaisesti estävä. Yksilöllisen arvion perusteella lieväasteinen häiriö tai oireiden ollessa hallinnassa ja ilman toimintakyvyn haittaa ei ADHD olisi este. Tärkeitä taustatietoja ovat esimerkiksi miten henkilö on aiemmin (ilman lääkehoitoa) selviytynyt arjessa ja töissä ja onko toimintakyvyn haittaa ilmennyt. Mitä mahdolliset haitat ja niiden vaikutukset ovat olleet. Hakijan kuuluu kertoa asiasta kuten muistakin terveydentilaan liittyvistä asioista fyysisen kunnon testin terveystarkastuksessa lääkärille.
Mitkä sairaudet ovat este koulutukseen hakemisessa?
Tyhjentävää luetteloa em. sairauksista ei ole. Fyysisen kunnon testipaikan lääkäri antaa aina lopullisen lausunnon hakijan soveltuvuudesta alalle. Jos henkilöllä on jokin perinnöllinen sairaus, kannattaa ensin keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa.
Voiko hakijalla olla silmälasit?
Voi olla. Näkövaatimus on sama kuin C-luokan ajokorttiin.
Voivatko palomiehet käyttää piilolinssejä?
Kyllä voivat käyttää piilolinssejä.
Voiko ulkomaalainen hakea pelastajakoulutukseen?
Ulkomaalainen voi hakea pelastajakoulutukseen harkinnanvaraisen valinnan kautta, jos hän on suorittanut ulkomailla muodollisen hakukelpoisuuden tuottavan toisen asteen tutkinnon. Hakijan tulee myös hallita suomen kieli ja tästä on oltava virallinen kielitodistus.
Jos hakijan koulusivistyskieli on joku muu kuin suomen tai ruotsin kieli, on hänellä oltava hakemuksen liitteenä todistus yleisten kielitutkintojen suomen kielen kokeesta. Suomen kielen kokeesta on oltava pelastaja- ja alipäällystötutkintoon vähintään keskitason arvosanat (taitotaso 3–4 kaikista kielitutkinnon osista) ja hätäkeskuspäivystäjätutkintoon ylemmän tason arvosana (taitotaso 5–6 kaikista kielitutkinnon osista). Kielitutkinnosta löytyy lisätietoa Opetushallituksen nettisivuilta. Opetushallituksen nettisivuilta löytyy myös tutkinnon suorituspaikat ja -ajat sekä hinnat.
Ulkomailla suoritetusta tutkinnosta on hakemuksen liitteenä oltava kopion lisäksi myös auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämä suomenkielinen todistuskopio.
Rokotusvaatimukset ensihoidon harjoittelussa
Ensihoidon opintoihin kuuluvaan kliiniseen harjoittelujaksoon sairaalassa ja pelastuslaitosten ensihoitoyksiköissä osallistuvalta opiskelijalta vaaditaan tartuntatautilain edellyttämä suoja. Voimassa olevan tartuntatautilain 48.2 §:n mukaan opiskelijalla tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan sekä rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan.
Tutustu pelastajatutkinnon valintaperusteisiin.
Hakuopas / opiskelijavalinnan perusteet (PDF)
Hakuoppaasta löydät tietoa Pelastusopistoon hakemisesta, hakuvaatimuksista ja valintakokeesta.
Miksi pelastajaksi?
• Ihmisten auttaminen keskiössä
• Työ on monipuolista ja vastuullista
• Hyvä työllisyystilanne
• Keskiansio on noin 3300 € / kk
Pelastajatutkinto antaa kelpoisuuden pelastajan, palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan virkoihin.
Opintojen sisältö
Tavoitteena on kouluttaa monitaitopelastajia, joilla on tutkinnon suorittamisen jälkeen vahvat tiedolliset ja taidolliset valmiudet pelastuslaitoksen strategisten linjausten mukaisiin tehtäviin. Tehtäväalueita ovat onnettomuuksien ehkäisy, valistus ja neuvonta, pelastustoiminta, ensihoito sekä väestönsuojelun miehistötason tehtävät. Pelastajan ammatissa tarvitaan myös käytännön kädentaitoja ja saamansa koulutuksen pohjalta pelastajan tulee osata valita oikeat ja tarkoituksenmukaisimmat pelastusmenetelmät potilaiden tai omaisuuden pelastamiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi.
Tutkinnon opintojaksorakenne (90 op / 1,5 vuotta)
- Perusopinnot 14 op
- Ammattiopinnot 76 op
- Onnettomuuksien ehkäisy 10 op
- Pelastustoiminta 37 op
- Ensihoito 29 op
Tarkemmat opintojaksojen kuvaukset löytyvät opetussuunnitelmasta.
Opiskelijatarinat
Kysy lisää
Opintotoimisto
Asiakaspalvelu:
ma–to klo 8–14, pe klo 8– 13.
Opintotoimisto sijaitsee A-rakennuksessa, sisääntuloaulasta oikealle kuljettaessa.
Tutkintoon johtava koulutus
Pirjo Paldanius
Opintosihteeri
puh. 0295 453 490
tutkintokoulutus@pelastusopisto.fi
Linkit ja ohjeet
Pelastajatutkinnon muut sivut