Pelastajatarpeen kehitystä seurataan säännöllisesti Pelastusopiston ja sisäministeriön yhteistyönä toteuttaman hyvinvointialueille suunnatun kyselyn avulla. Selvityksessä huomioidaan myös Kevan eläköitymisennuste. Juuri valmistunut selvitys vahvistaa pelastajien kasvaneen tarpeen, johon aiemmilla koulutusmäärillä ei olisi pystytty vastaamaan.
Pelastajien kokonaistarve noin 2 300
Tämänhetkisen arvion mukaan uusien pelastajien kokonaistarve vuosina 2024–2032 on noin 2 300 henkilöä. Näistä noin sadan tulisi olla ruotsinkielisiä tai kaksikielisiä.
Pelastajien kokonaistarve muodostuu toimintavalmiuden nostamisen lisätarpeesta, pelastajien eläköitymisestä sekä pelastajien siirtymisestä alipäällystö- ja päällystötehtäviin vuosina 2024–2032.
Toimintavalmiuden nostamisesta lakisääteiselle tasolle ja varallaoloa korvaaviin järjestelyihin tarvitaan 780 uutta pelastajaa. Kevan eläköitymisennusteen mukaan pelastajien ennakoitu vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkepoistuma on 1 098 pelastajaa.
Alipäällystön ja päällystön tarve on eläköitymisen perusteella 404 henkilöä ja pelastajatarvekyselyn perusteella 152 henkilöä, mikä tekee yhteensä 556 henkilöä. Suuri osa tulevista alipäällystön ja päällystön henkilöistä tulee olemaan pelastajataustaisia eli he poistuvat samalla pelastajavahvuudesta, mikä entisestään kasvattaa pelastajatarvetta.
Pelastajavirkojen nykytilanne
Tällä hetkellä pelastajan virkoja on koko maassa 3 554, Ahvenanmaa pois lukien. Virkoja hoitaa 3 416 kelpoisuusehdot täyttävää pelastajaa ja 57 pelastajaa, jotka eivät täytä kelpoisuusehtoja. Viroista 81 (2 %) on täyttämättä. Pelastusopisto ja sisäministeriö tulevat seuraamaan, kuinka pelastajatarpeeseen vastataan jatkossa ja minkä verran hyvinvointialueet tulevat pelastajia rekrytoimaan.
Päätoimisen henkilöstön ja sopimushenkilöstön lisäyksen kustannukset
Pelastajatarvekyselyn perusteella päätoimisen henkilöstön lisäyksen kustannusten arvioidaan olevan noin 59 miljoonaa euroa. Kustannuksista 79 % johtuu toimintavalmiuden nostamisesta lakisääteiselle tasolle. Sopimushenkilöstön lisäyksen kustannuksiksi on arvioitu 12 miljoonaa euroa. Yhteensä päätoimisen henkilöstön ja sopimushenkilöstön lisäyksestä johtuvat kustannukset ovat lähes 71 miljoonaa. Tästä summasta 75 % johtuu toimintavalmiuden nostamisesta lakisääteiselle tasolle.
Lisätietoja
Mimmi Tolvanen
Tutkimusjohtaja, Pelastusopisto
029 545 3409, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi