Tieliikennepelastamisen kehittäminen Suomessa
Hankkeen kesto: | 1.4.2020–31.12.2021 |
Hankkeen rahoitus: | Palosuojelurahasto |
Hankkeen koordinointi: | Pelastusopisto |
Hankkeen kuvaus
Hankkeen tarkoituksena on uudistaa tieliikennepelastamisen koulutusmateriaali vastaamaan nykyistä ja tulevaisuuden tehtäväkenttää. Yhtenäinen koulutusmateriaali tutkintokoulutukseen ja sopimushenkilöstön käyttöön olisi soveltuvin osin vapaasti käytettävissä kaikille tieliikennepelastamistietoa tarvitseville.
Hankkeen tavoitteet
- Selvitystyö tieliikennepelastamisen koulutuksen rakenteesta ja tarpeesta Suomessa
- Tieliikennepelastamisen kurssi
- Opiston julkaisu tieliikennepelastamisen perusteet
- Opetusvideot tieliikennepelastamisen perusteista
Hankkeen tuottamat työkalut
Kurssi Tieliikennepelastaminen henkilöauto-onnettomuuksissa on suunnattu Suomen sopimuspalokuntalaisille. Kurssi on aikaisemmin kulkenut nimellä pelastustyönkurssi ja tieliikennepelastamisen kurssi.
Kurssin pituus on 24 tuntia. Kurssin rakenteessa on otettu huomioon kohderyhmä, joten kurssi on jaettavissa useammalle päivälle ja tarvittaessa myös arki-illoille, jotta sopimushenkilöstö pääsisi kurssille osallistumaan.
Kurssilla opetetaan tieliikennepelastamisen perusteita, ja keskeisempänä tavoitteena on saada kurssilaiselle selkeä kuva pelastustoimenpiteistä työ- ja potilasturvallisesti. Kurssi koostuu 8 tunnin teoriaopetuksesta, sekä 16 tunnin käytännön harjoitteista.
Julkaisu (Tieliikennepelastaminen) toimii oppimateriaalina tutkinto- ja sopimuskoulutuksessa. Julkaisun tarkoituksena on tukea Tieliikennepelastaminen henkilöauto-onnettomuuksissa kurssia, sekä pelastajatutkintoa suorittavien opintoja. Julkaisu on jatkoa vuonna 2011 valmistuneelle pelastusopiston Kirmo Savolaisen tekemälle julkaisulle Pelastustoiminta tieliikenneonnettomuuksissa 1/2011.
Julkaisun isot otsikot ovat Työturvallisuus, altistuneen kohtaaminen, henkilöauton rakenne- ja tekniikka, johtaminen, sekä tieliikennepelastaminen raskaan kalustononnettomuuksissa.
Opetusvideot (9 kpl) ovat hyödynnettävissä tutkinto-opetuksessa ja palokuntien viikkoharjoittelussa:
- Turvallisen toimintaympäristön perustaminen maantie- ja moottoritieonnettomuuksissa
- Pelastustekniikat henkilöautosta pelastamiseen
- Hätäsiirto
- Kontaktin ottaminen pelastettavaan