SOME PELASTAA – Sosiaalinen media kriisi- ja onnettomuustilanteiden johtamisessa
Hankkeen kesto: | 1.8.2022–31.8.2023 |
Hankkeen rahoitus: | Valtioneuvosto |
Hankkeen koordinointi: | Vaasan yliopisto |
Hankekonsortio: | Vaasan yliopisto, Pelastusopisto ja Poliisiammattikorkeakoulu |
Hankkeen kuvaus
Tämän päivän tiivistahtinen ja hybridi mediaekosysteemi asettaa viranomaisviestinnälle uusia vaatimuksia. Toimivan viestinnän merkitys korostuu erilaisissa kriisi- ja onnettomuustilanteissa, joissa tiedon tarve on valtava ja luottamuksen vahvistaminen julkishallintoa kohtaan tulee entistäkin tärkeämmäksi. Luotettavaa tietoa on kyettävä muodostamaan ja jakamaan aikaisempaa nopeammin.
Sosiaalinen media yhtäältä haastaa mutta toisaalta tuo viranomaiselle myös monia mahdollisuuksia. Se tarjoaa suoran yhteyden eri sidos- ja kohderyhmiin sekä auttaa päätöksentekoa tukevan tilannekuvan rakentamisessa. Kriisiajan viranomaisviestinnällä on lisäksi yhteiskunnallista luottamusta rakentava ulottuvuutensa. Parhaimmillaan seurauksena on kollektiivista toimijuutta, joka tukee yhteiskunnan muutosherkkyyttä ja toimintakykyä muuttuvissa tilanteissa.
Suomesta puuttuu kattavan tutkimuksen avulla tuotettu kokonaisnäkymä siihen, kuinka eri viranomaisissa on hyödynnetty ja voitaisiin hyödyntää sosiaalista mediaa suuronnettomuustilanteissa. SOME PELASTAA -tutkimushankkeen tarkoituksena onkin luoda katsaus sosiaalisen median käyttöön viranomaisten poikkeustilanneviestinnässä liittyvään ajankohtaiseen tutkimukseen sekä tarkastella monimenetelmällisesti sosiaalisen median hyödyntämistä suomalaisissa ja kansainvälisissä kriisi- ja onnettomuustilanteissa.
Hankkeen loppuraportti julkaistiin 1.9.2023. Lue uutinen ja lataa raportti täältä.
Hankkeen tavoitteet
Tavoitteena on selvittää, miten sosiaalista mediaa voidaan hyödyntää suuronnettomuksiin liittyvässä viestinnässä ja tätä tukevassa kriisi- ja onnettomuusjohtamistyössä. Lähtökohtana on ajatus siitä, että tutkitun tiedon avulla viranomaisissa voidaan omaksua uusia toimivia ratkaisuja sosiaalisen median hyödyntämiseen sekä jatkossa varautua poikkeustilanteiden viestintään entistä vahvemmin myös sosiaalisen median mahdollisuuksien ja riskien näkökulmasta.
Hankkeessa tuotetaan kirjallisuuskatsaus ajankohtaiseen tutkimukseen, kartoitetaan kansainvälisten ja kansallisten tapausesimerkkien analyysin avulla hyviä käytäntöjä sekä annetaan suosituksia sosiaalisessa mediassa toteutettavaan viranomaisviestintään. Hankkeen tuloksena syntyy uutta ymmärrystä sosiaalisen median hyödyntämisestä kriisi- ja onnettomuustilanteissa. Erityistä huomiota kiinnitetään niihin kyvykkyyksiin, osaamisiin ja toimintavalmiuksiin, joita eri viranomaisilla tulisi muuttuvassa informaatioympäristössä olla.
Lisätietoja
Aino Harinen
Tutkija
029 545 3531
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi
Lue hankkeen esittely Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan verkkosivustolla (tietokayttoon.fi)
Hankkeen loppuraportti julkaistiin 1.9.2023. Lue uutinen ja lataa raportti täältä.
Hankkeen toinen Policy Brief -katsaus “Nopeammin, ymmärrettävämmin, luotettavammin: sosiaalinen media viranomaisten kriisi- ja onnettomuusviestinnässä” julkaistiin 25.8.2023.
Hankkeen ensimmäinen Policy Brief -katsaus “SOME onnettomuusviestinnässä: Strategiaa, osallisuutta, monikanavaisuutta ja ennakointia” julkaistiin 9.1.2023. Lue Pelastusopiston uutinen tästä linkistä (verkkosivu) ».
Lue hankkeen toteuttajien kuudes blogikirjoitus “Sosiaalisessa mediassa sananvapauden turvaaminen on yhteinen tehtävä (Rantamäki, Aino; Harinen Aino; Jalonen Harri, 25.8.2023.)
Lue hankkeen toteuttajien viides blogikirjoitus “Somevaikuttajista kumppani viranomaisten kriisiviestintään?” (Jukarainen Pirjo; Harinen Aino; Salminen-Hiltunen Tuire; Rantamäki Aino, 17.8.2023.)
Lue hankkeen toteuttajien neljäs blogikirjoitus “Tekoäly viranomaisten kriisijohtamisessa ja -viestinnässä – uhka vai mahdollisuus?” (Harinen, Aino; Jalonen Harri; Rantamäki Aino; Niemi, Tomi, 21.4.2023.)
Lue hankkeen toteuttajien kolmas blogikirjoitus “Malinformaatioon vastataan tehokkaimmin sen omassa elinympäristössä” (Rantamäki, Aino; Puustinen, Alisa; Harinen, Aino, 31.3.2023.)
Lue hankkeen toteuttajien toinen blogikirjoitus “Sosiaalinen media vaatii viranomaisilta ennakointia” (Jalonen, Harri; Jukarainen, Pirjo; Puustinen, Alisa; Harinen, Aino; Salmi-Hiltunen Tuire, 20.12.2022.)
Lue hankkeen toteuttajien ensimmäinen blogikirjoitus ”Sosiaalinen media haastaa viranomaisviestintää”
(Jalonen, Harri; Jukarainen, Pirjo; Puustinen, Alisa, 24.8.2022.)