Tieliikennepelastaminen on olennainen osa pelastustoimen tehtäväkenttää. Vuonna 2020 tieliikenneonnettomuus oli onnettomuustyypeistä kolmanneksi yleisin ja tehtäviä kirjattiin 15 690, mikä on 15 prosenttia kaikista pelastustehtävistä. Tieliikennepelastamisen keskeisin tarkoitus on saada pelastettavalle apua mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti sekä saada hänet jatkohoitoon ilman, että pelastustöistä aiheutuu lisävahinkoa.
Palosuojelurahaston rahoittaman Tieliikennepelastamisen kehittäminen Suomessa -hankkeessa uudistettiin tieliikennepelastamisen koulutusmateriaaleja vastaamaan nykyistä ja tulevaisuuden tehtäväkenttää. Hankkeen päätöstilaisuus järjestettiin Pelastusopistolla 11.11.2021 ja tilaisuudessa julkistettiin hankkeessa tuotettu Tieliikennepelastaminen-julkaisu ja hankkeen muita tuloksia.
Julkaisussa tarkennettu työskentelyn ja harjoittelun perusteita
Hankkeen tuotoksena syntynyt Tieliikennepelastaminen-julkaisu käsittelee tieliikennepelastamisen perusteita. Julkaisun tavoitteena on saada työskentelyn sekä harjoittelun periaatteet paremmiksi ja turvallisemmiksi. Julkaisu tukee myös sopimushenkilöstön tieliikennepelastamisen kurssia sekä pelastajatutkintoa suorittavien opintoja. Julkaisu on jatkoa Kirmo Savolaisen tekemälle julkaisulle Pelastustoiminta tieliikenneonnettomuuksissa 1/2011. Tieliikennepelastaminen-julkaisu on luettavissa verkkoversiona Pelastusopiston oppimateriaaleista.
Kurssi ja videot konkreettisina koulutusvälineinä
Hankkeessa luotiin pohja tieliikennepelastamisen kurssille, jota voidaan hyödyntää tutkinto- ja sopimushenkilöstön koulutuksissa. Kurssi sisältää oppitunteja, tehtäviä, videoita, harjoitussuunnitelmia sekä ohjeita kurssin toteutukseen. Kurssimateriaali on Koulumaalissa, jonka sisältöä päivitetään vuosittain.
Kurssin lisäksi hankkeen tuotoksena syntyi koulutusvideoita, joita voidaan hyödyntää tieliikennepelastustehtäviin osallistuvan henkilöstön koulutuksessa. Koulutusvideoita on sijoiteltu Tieliikennepelastaminen-julkaisuun tukemaan sen teksti- ja kuvasisältöjä.
Demoauto havainnollistaa auton rakenteita
Lisäksi hankkeessa tuotettiin yhteistyössä Metropolian kanssa kaksi ajoneuvon rakenteita havainnollistavaa demoautoa. Autoja on purettu siten, että niiden rakenteet ja turvajärjestelmät ovat selvästi nähtävillä. Tämä auttaa havainnollistamaan ajoneuvon rakenteita ja turvavarusteiden sekä korkeajännitekaapeleiden sijaintia.
Lisätietoja:
Juho Mäki
suunnittelija
juho.maki@pelastusopisto.fi
029 545 3496