Palosuojelurahasto on myöntänyt merkittävät avustukset Pelastusopiston kolmelle hankkeelle. Avustuksen saaneet hankkeet ovat Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä (UAS), Onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen kehittäminen sekä PRONTOn uuden palontutkintaselosteen toteuttaminen. Hankkeiden yhteenlaskettu avustus kohosi 1 033 865 euroon. Lisäksi Palosuojelurahasto tukee Pelastustoimen tutkimuspäivien järjestämistä sekä Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) suorittavia stipendeillä.
Palosuojelurahasto on sisäministeriön hallinnoima valtion talousarvion ulkopuolinen rahasto, joka strategiansa mukaisesti tukee toiminnallaan tulipalojen ehkäisyä ja pelastustoiminnan edistämistä. Palosuojelurahasto juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan.
Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä (UAS) -hankkeessa jatketaan aikaisemman hankkeen aikaansaannoksia
Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä (UAS) -hankkeessa toteutetaan miehittämättömien ilma-alusten jatkokoulutus pelastustoimeen, laaditaan aikaisemmassa hankkeessa luonnosteltu sähköinen toimintakäsikirja sekä suunnitellaan täydentävät koulutukset. Hanke on jatkoa sisäministeriön rahoittamalle Miehittämättömien ilma-alusten koulutuksen ja tilastoinnin valtakunnallinen kehittäminen pelastustoimeen -hankkeelle. Hanke toteutetaan yhteistyössä sisäministeriön pelastusosaston, pelastuslaitosten kumppanuusverkoston, toimialan järjestöjen ja muiden turvallisuusalan viranomaisten kanssa.
Yhdenmukaiset osaamis- ja suorituskykyvaatimukset onnettomuuksien ehkäisytyölle
Onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen kehittäminen -hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa. Tärkeänä yhteistyökumppanina on pelastuslaitosten kumppanuusverkosto. Hankkeessa hyödynnetään Suorituskyky -hankkeen tuottamia kyvykkyyksiä pohjana päivitettäville onnettomuuksien ehkäisyn osaamisvaatimuksille ja osaamisen jatkokehittämistyölle. Hankkeessa vastataan pelastustoimen uudistamishankkeen OnEhkä -työryhmän loppuraportin suositukseen.
Hankkeessa määritetään pelastuslaitokselle ja Pelastusopistolle yhdenmukaiset ja valtakunnalliset osaamis- ja suorituskykyvaatimukset onnettomuuksien ehkäisytyölle. Määritystyön pohjalta luodaan onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen hallintajärjestelmä ja yhdenmukainen malli osaamisen todentamiseen.
Palotutkintaselostetta uudistetaan ajanmukaiseksi, joustavaksi ja tarpeita vastaavaksi
PRONTOn uuden palontutkintaselosteen toteuttaminen -hankkeessa toteutetaan ja saatetaan tuotantokäyttöön uudistettu palontutkinnan ja sen raportoinnin työkalu. PRONTOn palontutkintaselosteen kokonaisuus muotoiltiin yhdessä pelastuslaitosten palontutkijoiden ja palontutkintatiedon hyödyntäjien kanssa vuonna 2021 selosteuudistuksen suunnitteluhankkeessa.
Hankkeessa toteutettava uusi palontutkintaseloste on ajanmukainen, joustava ja se vastaa sekä palontutkijoiden että palontutkinnalla kootun tiedon hyödyntäjien tarpeisiin. Hankkeen toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että jatkossa pelastuslaitosten tärkeän palontutkintatyön tulokset löytyvät keskitetysti kansallisesta järjestelmästä, mikä tehostaa tutkinnassa saadun tiedon käyttöä olennaisesti mm. onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä ja pelastustoiminnan kehittämisessä. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä pelastuslaitosten ja Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Palontutkinnan asiantuntijaverkoston kanssa.
Uusilla hankkeilla luodaan jatkumoa
Pelastusopiston tutkimusjohtaja Jarno Ruusunen on kiitollinen Palosuojelurahastolle sen myöntämistä avustuksista.
“Avustetuilla hankkeilla voidaan jatkaa pelastustoimen ja pelastustoiminnan kehittämistä ihmisten ja ympäristön turvallisuuden parantamiseksi. Erityisesti iloitsen, että uudet hankkeet luovat jatkumoa aiemmille hankkeille ja suosituksille”, Ruusunen toteaa.
Lisätietoja
Jarno Ruusunen, tutkimusjohtaja
jarno.ruusunen@pelastusopisto.fi
029 545 3404