
Roolit ja vastuut kehittyvät pelastustoimessa jatkuvasti, ja erityisesti ryhmänjohtajien tehtävän merkitys on kasvanut. Ryhmänjohtaja muodostaa tilannekuvan, päättää tehtävien tärkeysjärjestyksestä, tekee päätöksiä tilanteen edellyttämällä tavalla sekä arvioi pelastustoiminnan tehokkuutta suhteessa tehtävään ja tavoitteisiin. Ryhmänjohtamisen tulee tukea teknisesti tehokasta toimintaa ja auttaa pelastusjoukkuetta onnistumaan toiminnassaan.
Tilannejohtamisen kaksi mallia
Pelastustoiminnan johtamisen perinteisessä mallissa pelastustoiminnan johtaja johtaa onnettomuustilannetta onnettomuuspaikalla. Käskyt annetaan onnettomuuspaikalla johdettaville. Informaatio välittyy pelastustoiminnan johtajalle ilman välikäsiä, suodattamatta, ja tieto on hyvin käytännönläheistä.
Toisessa mallissa pelastusviranomainen arvioi, edellyttääkö johtaminen paikalla olemista vai voidaanko tehtävää johtaa etänä. Johdettaessa onnettomuustilannetta etänä, tulee onnettomuuspaikalle nimetä tilannepaikanjohtajana toimiva ryhmänjohtaja. Etäältä tapahtuva pelastustoiminnan johtaminen edellyttää ryhmänjohtajalta laajempaa osaamista ja jatkuvaa itsensä kehittämistä. Ryhmänjohtajan tulee tilannepaikan johtajana välittää tilannekuvaa pelastustoiminnan johtajalle kuvallisen ja sanallisen viestinnän avulla.
Erityisen tärkeä ja haastava ryhmänjohtajan rooli tilannepaikan johtajana on haja-asutusalueilla, mikäli pelastustoiminnan johtaminen vaatii tehtäväpaikalla olemista, mutta pitkien välimatkojen vuoksi pelastustoiminnan johtajan paikalle saapumisessa on viivettä.
Valintaperusteet ryhmänjohtajakurssille
Ryhmänjohtajaksi aikovan hakijan tulee olla vähintään 21-vuotias ja suorittanut hyväksytysti pelastustoiminnan peruskurssin, ensiapukurssin sekä vähintään kaksi muuta sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän kurssia, kuten esimerkiksi tieliikennepelastamisen tai sammutustekniikan kurssin. Lisäksi hakijalta odotetaan aktiivista osallistumista viikkoharjoituksiin ja hälytystehtäviin, ja hänen terveytensä ja toimintakykynsä tulee olla työterveyslääkärin hyväksymä. Hakuprosessiin kuuluu pääsykoe sekä hakijoiden henkilökohtainen haastattelu.
Sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssi ja OKA-osaamisenkartoitus
Pelastusopiston sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssin sisältö on suunniteltu vastaamaan nykyajan pelastustoiminnan johtamisvaatimuksiin. Kurssin hyväksytysti suorittaminen antaa osaamista muun muassa pelastusryhmän johtamiseen erilaisissa onnettomuustilanteissa, työturvallisuuden arvioimiseen sekä tilannearvion tekemiseen.
Ryhmänjohtajakurssin laajuus on 5 opintopistettä, ja kurssi koostuu lähiopetusosioista, etäoppimistehtävistä ja kurssikokeista. Koulutus on harkinnanvaraisesti hyväksiluettavissa, mikäli henkilö kurssin jälkeen hakeutuu alemman asteen tutkintokoulutukseen Pelastusopistolle.
Kurssin osallistujien osaamista arvioidaan suhteessa ryhmänjohtajan osaamistavoitteisiin OKA-osaamiskartoituksella. OKA on hankkeessa tuotettu pelastustoimen yhteinen osaamisenkartoitusmalli. Mallia hyödynnetään ryhmänjohtajakurssin osallistujien oppimistarpeiden tunnistamisessa ja koulutuksen kohdentamisessa osallistujien henkilökohtaisen kehittymisen tueksi, kurssin aikana ja tulevissa pelastustoimen tehtävissä.
Lähteet: Pelastusopiston sopimushenkilöstön opetussuunnitelma 2024
Blogitekstin aiheesta on kirjoitettu aikaisemmin laajemmin Palokuntalaisessa 4/2024.