Pelastusopiston varautumisen peruskoulutustarjonta on laajentunut Varautumisen peruskurssin verkkokurssilla, jonka laskennallinen suoritusaika on 7 tuntia. Lisäksi tänä keväänä kurssi tulee tarjolle myös ruotsinkielisenä nimellä Grundkurs i beredskap. Myös Väestönsuojelun peruskurssin verkkokurssiversio on valmisteilla. Kyseinen kurssi tullaan tekemään myös ruotsinkielisenä. Kurssit ovat maksuttomia julkishallinnolle.
Itsenäisesti, väljässä neljän viikon aikataulussa suoritettavat verkkokurssit antavat työelämässä olevalle kurssilaiselle vapautta opiskeluun työn ohessa. Verkkokurssilla opiskelu säästää myös matkustamiseen käytettävää aikaa, jolloin verkkokurssi on ajansäästön lisäksi myös ekologisesti kestävä ratkaisu.
Koska työelämän kognitiivinen kuormitus voi olla hyvinkin suurta, on siviilivalmiuden verkkokursseilla moduulimainen ja systemaattisesti etenevä rakenne. Tällöin kurssilainen voi keskittyä yhteen rajattuun teemaan kerrallaan. Lisäksi teemoihin sisältyy pieniä kertaustehtäviä, jotka ohjaavat keskeisten asioiden oppimiseen. Lisäksi verkkokursseja on rakennettu tiedostaen, että aikuisella oppijalla voi olla hyvinkin laajaa koulutuksen, työn ja muun elämän tuomaa tietopuolista osaamista varautumisesta. Esimerkiksi Varautumisen peruskurssi onkin monille osin kertausta, mutta kurssilta saa myös uusia ajatuksia ja ajantasaista tietoa varautumistyöhön.
Verkkokurssi on muutakin kuin lukemista
Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi antaa mahdollisuuksia osin myös yhteisöllisyyden kokemukseen. Kertaus- ja pohdintatehtävien avulla kurssilaisia voi osallistaa eri tavoin, ja osin ohjata myös luomaan yhteistä ymmärrystä varautumisesta. Alla olevassa kuvassa kurssilaiset ovat esimerkiksi määritelleet kokonaisturvallisuutta:
Lyhyt verkkokurssi ei voi antaa kaikenkattavaa tietopuolista osaamista. Tietopuolisen aineiston lisäksi erilaiset pohdinta- ja keskustelutehtävät ohjaavat kurssilaista miettimään asioita oman organisaation ja oman työtehtävän näkökulmista. Siten esimerkiksi varautumisen verkkokurssi toimii parhaimmillaan tietopuolisen osaamisen lisäämisen kanavana sekä ajatusten herättelijänä ja varautumisen käytännön kehittämistyön edistäjänä.
Uutena verkkokurssina tulossa Väestönsuojelun peruskurssi
Valmisteilla oleva Väestönsuojelun peruskurssin verkkokurssi on yleiskatsaus väestönsuojeluun. Kurssi sisältää useita asiantuntijaluentoja eri teemoista. Väestönsuojelun verkkokurssilla käsitellään muun muassa laaja-alaista vaikuttamista ja sen tuomia sotilaallisia sekä CBRN-uhkia. Laaja-alaisen vaikuttamisen muotoja käsitellään kurssilla monipuolisesti, jotta kurssilaiselle muodostuu käsitys, millaisissa olosuhteissa väestönsuojelutoimia mahdollisesti tehdään.
Väestönsuojelun toimijoita ja niiden tehtäviä tarkastellaan kurssilla tarkemmin kunnan, sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen, sekä 3. ja 4. sektorin osalta. Väestönsuojelun verkkokurssi antaa myös tietoutta väestön mahdollisesta toiminnasta ja käyttäytymisestä erilaisissa väestönsuojelutilanteissa. Kurssin kohderyhmä tarkentuu kevään 2024 aikana.
Varautuminen tehdään yhdessä – niin myös kehittämistyö
Verkkokursseilta kerättävä palaute on Pelastusopiston siviilivalmiuden koulutuksen kehittämisen kannalta merkityksellistä. Kehitettäviin kohteisiin on tarvittaessa reagoitava, ja uuden tiedon kumotessa vanhaa on myös pystyttävä tekemään tarvittavia muutoksia verkkokurssille. Siten Pelastusopiston varautumisen verkkokurssit elävät ajassa. Ja siihenkin on varauduttava.
Anu Keränen
Suunnittelija
Onnettomuuksien ehkäisyn ja siviilivalmiuden tiimi