Onnettomuuksien ehkäisyn (OE) osaamista on kehitetty Pelastusopiston ja pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kesken määrätietoisesti jo pitkään. Pelastusopistossa toteutettiin vuosien 2015–2016 aikana kehittämishanke Pelastusopiston onnettomuuksien ehkäisyn opetuksen kehittämistarpeet 2025 – asiantuntijanäkemyksiä osaamisen kehittämiseen. Hankkeessa tarkasteltiin Pelastusopiston onnettomuuksien ehkäisyn tiimin ammattitutkintojen opetuksen ja onnettomuuksien ehkäisyn täydennyskoulutuksen vastaavuutta kentän tarpeisiin. Hanke toteutettiin yhteistyössä pelastuslaitosten ja sidosryhmäverkostojen kanssa Jani Jämsän YAMK-opinnäytetyönä. Hankkeen lopputuloksena esitettiin koulutuksen kehittämistarpeita niin opetussuunnitelmaan (OPS) kuin koulutuksen sisältöihin. Sellaiset kehittämistarpeet, joiden toteutus onnistuu ilman suuria OPS-muutoksia, on otettu jo käyttöön Pelastusopiston OE-opetuksen kehittämisessä.
Tavoitteena pelastuslaitosten onnettomuuksia ehkäisevän työn tehostaminen ja yhdenmukaistaminen
Ensimmäisen hankkeen jälkeen kehittämistyötä jatkettiin sisäministeriön pelastustoimen uudistamishankkeessa vuosina 2016-2018. Hankkeeseen perustettiin Onnettomuuksien ehkäisyn yhdenmukaistamisen (OnEhkä) -työryhmä, jonka ensisijainen tavoite oli tehostaa ja yhdenmukaistaa pelastuslaitosten onnettomuuksia ehkäisevää työtä. Erityistä huomiota työryhmä kiinnitti osaamisen varmistamiseen. Osaamisen varmistaminen on keskeistä erityisesti onnettomuuksien ehkäisytyön laadussa ja yhdenmukaistamisessa.
Työryhmän tehtävänä oli koostaa yhdessä työhyvinvoinnin ja osaamisen hallinnan työryhmien kanssa osaamistarvekuvaukset pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisytyön eri osa-alueille pelastustoimen osaamisen hallintajärjestelmään. Hankkeen työskentelyn tuloksena muodostettiin alustavat osaamisvaatimuskuvaukset onnettomuuksien ehkäisyn eri osa-alueille yhteistyössä Helsingin sekä Keski-, Länsi- ja Itä-Uudenmaan (HIKLU) pelastuslaitosten kanssa. Lisäksi OnEhkä-työryhmä esitti 13 vahvaa kehittämissuositusta, joista yhdessä keskityttiin nimenomaan osaamisen hallinnan näkökulmaan. Kehittämissuosituksen mukaan onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstölle tulee määritellä yhdenmukaiset suorituskykyvaatimukset ja luoda valtakunnallinen osaamisen hallintajärjestelmä sekä yhdenmukainen osaamisen todentaminen.
Tiivistä yhteistyötä pelastuslaitosten kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluiden ja Pelastusopiston välillä
Uudistamishankkeen myötä pelastuslaitosten kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluissa määriteltiin onnettomuuksien ehkäisyn osaamisvaatimukset lyhyemmän aikavälin toimintasuunnitelmaan sekä onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen hallinnan järjestelmän kehittäminen pidemmän aikavälin toimintasuunnitelmaan. Osaamisvaatimusten kehittämistyö käynnistettiin keväällä 2020 turvallisuuspalveluiden ja Pelastusopiston yhteisenä kärkihankkeena. Projektiryhmä työskenteli tehokkaasti korona-ajan vaikutuksista huolimatta. Pohjana yhteisille OE-osaamisvaatimuksille hyödynnettiin HIKLU-alueella tehtyä hyvää työtä valvonnan ja turvallisuusviestinnän suorituskykyvaatimusten määrittelyssä.
Kentän asiantuntijaverkostoja ja sidosryhmiä osallistettiin vahvasti mukaan osaamisvaatimusten määrittelyyn, minkä lisäksi rinnalle alkaneen sisäministeriön pelastustoimen suorituskykyvaatimushankkeen kanssa tehtiin myös vahvaa yhteistyötä. Työn aikana konsultoitiin myös pelastustoiminnan osaamisen kehittämishankkeiden OKA1 ja OKA2 projektipäällikköä Matti Honkasta, jotta saatiin pohjaa ja näkymää, mitä näistä hankkeista olisi suoraan hyödynnettävissä OE-osaamisen puolelle. OE-osaamisvaatimukset saatiin määriteltyä ja kuvattua tämän päivän tarpeisiin keväällä 2021. Ne hyväksyttiin pohjaksi tulevalle jatkokehitystyölle turvallisuuspalveluiden kokouksessa 16.6.2021.
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston turvallisuuspalveluiden yksi vuosien 2022–2023 kärkitavoitteista on jatkaa yhteistä kehittämistyötä kohti OE:n osaamisen hallinnan järjestelmää. Toimintasuunnitelman ja OE:n osaamisvaatimusten projektityöryhmän mukaan seuraavaksi on tarkoituksenmukaista kehittää nyt hyväksyttyjen osaamisvaatimusten pohjalta OE:n osaamisen kartoittamisen ja todentamisen menetelmät ja -työkalut sekä osaamiskartoitusten raportointityökalut osaamisen kehittämisen suunnittelun tueksi. Lisäksi tulee kehittää OE-osaamisen koulutus- ja kehittymispolkuvaihtoehtojen jäsentelyä ja OE-täydennyskoulutuksen kokonaisuuden ja tarjonnan suunnittelua yhdessä sidosryhmien kanssa sekä suunnitella järjestelmien ylläpitovastuut.
Turvallisuuspalvelut päätti kokouksessaan 25.8.2021 työryhmien esitysten mukaisesti lähteä suunnittelemaan hanketta onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen hallinnan kehittämiseksi yhteistyössä Pelastusopiston kanssa. Päävastuu hankkeessa olisi Pelastusopistolla, mutta pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on työssä vahvasti mukana. Hankkeeseen otetaan mukaan pilottilaitoksia pelastuslaitosten sopivista vertailuryhmistä työstämään menetelmiä ja työkaluja, ja hankkeen loppupuolella ne pilotoidaan kaikkien pelastuslaitosten kanssa. Hankkeessa hyödynnetään pelastustoiminnan osaamisen kartoittamisen hankkeissa (OKA1, OKA2) jo tuotettuja osaamisen kartoittamisen malleja ja työkaluja niiltä osin, kuin ne soveltuvat onnettomuuksien ehkäisyyn.
Eteenpäin päästään yhteisellä tahtotilalla
Jatkohankkeen suunnittelutyö on nyt käynnistynyt ja etenee täydellä vauhdilla. Hankesuunnitelmaa ja rahoitushakemusta laaditaan Pelastusopiston ja turvallisuuspalveluiden nimeämän pienen työryhmän voimin. Hakemuksella tähdätään joulukuun 2021 Palosuojelurahaston rahoitushakuun. Jos hanke saa silloin rahoituksen, voisi jatkotyö käynnistyä jo loppukeväällä 2022, kun asia on vielä ”lämmin”.
Näin asiat etenevät, kun yhteinen tahtotila ja sopivia henkilöitä niitä edistämässä. Turvallisuuspalveluiden ja OnEhkä-työryhmän suuresti arvostamieni kollega-asiantuntijoiden kesken olemme useasti todenneet: “Yhteispeli on voimaa!”