Tämän blogitekstin kirjoitus osuu siviilivalmiuden koulutuslinjan kannalta mielenkiintoiseen ajanjaksoon. Olemme uudelleen poikkeusoloissa ja maassa vallitsee tila, josta varautumiskoulutuksissa olemme kurssilaisten kanssa puhuneet. Viime vuonna vasta aloittaneena opettajana pohdin, onko Pelastusopisto järjestänyt pandemiaan liittyvää koulutusta? Vastaus on kyllä: Pelastusopisto on viime vuosina järjestänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa yhteistyössä Biologisiin uhkatilanteisiin varautuminen -nimistä varautumisen kurssia. Kansallisessa riskiarviossakin noteerattuun uhkamalliin oli valtakunnallisella koulutuksella pyritty varautumaan etukäteen. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten monenlaisten toimijoiden kanssa varautumisen koulutuskentälläkin yhteistyötä tehdään – varautuminen kun tehdään yhdessä.
Mikä mahtaa olla seuraava meitä kaikkia koskettava häiriötilanne?
Korona-aika helpottaa jossain vaiheessa, poikkeusolot väistyvät ja elämä jatkuu normaalioloissa. Mikä mahtaa olla seuraava meitä kaikkia laajemmin koetteleva häiriötilanne, johon olisi ensisijaisesti varauduttava? Kristallipalloa ei meilläkään ole, mutta varautumisen suunnittelun perustana toimiva Kansallinen riskiarvio tunnistaa Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa (YTS) esiteltyjä yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja uhkaavia häiriötilanteita yhteensä 20 kappaletta. Miltäpä itse kunkin organisaation valmiussuunnitelman sisältö näyttää esimerkiksi uhkamallien laajamittainen maahantulo tai viestintäverkkojen ja -palveluiden vakavat häiriöt osalta? Kahden edellisen ja seitsemän muun uhkamallin todennäköisyyden trendin katsottiin vuonna 2018 olevan nousussa. On mielenkiintoista nähdä, mikä tilanne tulee olemaan päivityksen alla olevassa kansallisessa riskiarviossa, jonka pitäisi valmistua kuluvan vuoden aikana.
Mihin varaudutaan koulutuksellisesti vuonna 2022?
Pelastusopiston tarjoamien varautumiskoulutuksien rungon muodostaa varautumisen peruskurssitarjonnan kokonaisuudet. Näihin voi perehtyä tutustumalla varautumisen kurssitarjontaan, joihin olemme hiljattain päivittäneet uudet kurssikuvaukset.
Varautumisen peruskurssitarjonnan lisäksi koulutuksia toteutetaan edelleen kunnille suunnattuina kriisijohtamisen koulutuspäivinä. Nämä yksipäiväiset varautumiskoulutukset ovat määrällisesti yleisin koulutustapahtuma, joita vuosittain siviilivalmiuden koulutuslinjana toteutamme. Varautumisen kurssitarjonnan runkoa täydentävät varautumiskoulutusesityksistä valittavat koulutuskokonaisuudet. Vuodelle 2022 saimme yhteensä 75 potentiaalista varautumiskoulutusesitystä, joista osaa lähdemme toteuttamaan. Joukossa on niin väestönsuojeluun kuin eri häiriötilanteisiin liittyviä koulutustarvepyyntöjä. Osa esitetyistä aihealueista on harvemmin varautumiskoulutusten kohteena ja onkin hienoa, että koulutustarpeita on ehdotettu rohkeasti myös erikoisempiin aiheisiin.
Varautumiskoulutuksella pyritään osaltaan varmistamaan viranomaisten valmius ja yhteiskunnan eri tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa turvallisuustilanteissa, myös poikkeusoloissa.