Ensihoitoa säätelevät terveydenhuoltolaki ja asetus ensihoitopalvelusta
Ensihoitoa ja siihen oleellisena osana liittyvää ensivastetoimintaa säätelevät terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asetus ensihoitopalvelusta (585/2017). Ensivastetoimintaan osallistuvien ensiauttajien koulutusvaatimukset säädellään hyvin lyhyesti STM:n asetustekstissä, eikä esim. ensiauttajatoiminnan edellyttämää koulutusta tarkemmin määritellä. Asetuksen 8§:ään on kirjattu: “1) Ensivasteyksikössä vähintään kahdella henkilöllä ensivastetoimintaan soveltuva koulutus;” (STM. 585/2016, 8§).
Vuodesta 2015 alkaen on Suomen Meripelastusseuran (SMPS), Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) sekä Suomen Punaisen Ristin (SPR) yhteistyössä rakentama ensivastekurssi toiminut hyväksyttynä vähimmäiskoulutuksena sairaanhoitopiireillä, eli nykyisillä hyvinvointialueilla.
Pelastuslain muutoksella vastuu Pelastusopistolle
Pelastuslain muutoksen myötä tammikuussa 2019 siirtyi Pelastusopiston vastuulle pelastustoimintaan osallistuvan sivutoimisen henkilöstön sekä sopimuspalokunnan ja muun sopimuksen tehneen yhteisön henkilöstön opetussuunnitelman valmistelu, ylläpito ja kehittäminen, kouluttajakoulutus, kouluttajarekisterin ylläpito sekä opetusmateriaalin tuottaminen. Huomioitavaa on, että ensivastetoiminta kuuluu osana ensihoitopalvelua sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle, mutta sopimushenkilöstökoulutuksen opetussuunnitelmasta ja opetusmateriaalin tuottamisesta vastaa sisäministeriön alainen Pelastusopisto.
Tilastojen mukaan hätäkeskuksen kautta hälytetyistä ensivastetehtävistä valtaosa on pelastustoimen suorittamia tehtäviä (v. 2022 yli 17 000), joten luontainen jatkumo sopimushenkilöstökoulutuksen osalta onkin rakentaa tätä koulutuspakettia Pelastusopiston koulutusjärjestelmän yhteydessä.
Sopimushenkilöstön koulutusuudistukseen on kuulunut osaltaan myös sopimushenkilöstön ensiapu- ja ensivastekoulutuksen uudelleenorganisointi. Muutos on ollut toiminnallisesti varsin suuri, koska ensivastekoulutusta ei ole Pelastusopisto aiemmin järjestänyt, tuottanut tai suunnitellut.
Pelastusopiston päämääränä on korkeatasoinen kouluttajakoulutusjärjestelmä, jolla varmistetaan sopimushenkilöstön laadukas koulutus eri puolella Suomea. Vastaavat kouluttajat ovat järjestelmän kulmakiviä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Kouluttajille pedagogista ja aihekohtaista koulutusta
Koulutuksen siirtyessä Pelastusopiston hallinnoimaksi ovat koulutuksen järjestäjän velvollisuudet osittain kasvaneet erityisesti vastaavan kouluttajan pätevyyksien osalta. Tällä hetkellä kaikilla sopimushenkilöstön kurssien vastaavalla kouluttajalla tulee olla suoritettuna pedagoginen koulutus sekä tämän lisäksi aihekohtainen koulutus huomioiden yksittäisten kurssien mahdolliset siirtymäsäännökset. Nämä muutokset koskevat myös ensiapu- ja ensivastekurssien vastaavia kouluttajia. Pedagoginen koulutus antaa kouluttajille pedagogisia valmiuksia ja aihekohtainen koulutus kunkin kurssin sisältöön ja organisointiin tarvittavaa osaamista.
Vastaavan kouluttajan pedagogisella koulutuksella pyritään tukemaan kouluttajien pedagogista osaamista, jotta kursseilla saavutetaan niille asetetut osaamistavoitteet, sekä varmistamaan koulutuksen tasalaatuisuus huolimatta siitä, millä pelastustoimen alueella tai missä organisaatiossa koulutusta toteutetaan. Vastaavan kouluttajan osaaminen todennetaan kouluttajakoulutuksessa, koulutusnäytöllä tai aikaisemmin hankitun osaamisen todentamisella (AHOT), esimerkiksi järjestöjen tai muun koulutusorganisaation koulutuksella.
Opetusmateriaaleja päivitetään vuosittain
Sopimushenkilöstön opetussuunnitelmaa sekä ensiapu- ja ensivastekurssien opetusmateriaaleja päivitetään vuosittain. Uusi materiaali on ollut käytössä osittain jo viime vuonna (2022), mutta materiaalin täysin uudistettu versio on ollut käytettävissä kaikilla alueilla vuoden 2023 alusta alkaen.
Ensiapu- ja ensivastekoulutusten järjestämisestä olivat siis aikaisemmin vastanneet SMPS, SPEK sekä SPR:n muodostama koalitio. Yhteistyötä mainittujen tahojen kanssa on tehty edelleenkin kokonaisuuden rakentamisessa ja kehittämisessä. Hyvästä yhteistyöstä konkreettisena esimerkkinä on Ensiauttajan taskuopas -kirjan päivitystyö, joka tehtiin osittain päällekkäin oppikurssien sisältöjen muokkaamisen kanssa. Näin ollen Koulumaali-oppimisalustalla olevat luentorakenteet olivat mahdollisimman yhdenmukaisia ns. “kentän” käytänteiden kanssa – samalla me saimme omia visioitamme ja ajatuksiamme esille myös ensiauttajien päivittäiseen koulutukseen ja toimintaan – sinne potilaan viereen.
SMPS, SPEK ja SPR ovat yhteistyössä toteuttaneet luentosarjan, joka on tallennettu verkkoon kouluttajien käyttöön. Ensi vuonna järjestöjen tavoitteena on organisoida näitä luentoja ensiauttajille. Luentoja voidaan hyödyntää esimerkiksi viikkokoulutuksissa yhdessä Pelastusopiston kurssimateriaalin kanssa.
Jouko Gorski
Yliopettaja
Ensihoitotiimi
Jonna Holopainen
Opettaja
Ensihoitotiimi