
Sammutustoiminnassa tulee käyttää erilaisia sammutustekniikoita, -menetelmiä ja -välineitä, jotta sammutus on tehokkaampaa, turvallisempaa ja altistuminen vähenee. Esimerkiksi palokohteen jäähdyttäminen ulkoa päin tai sammutuksen yhteydessä tehty sammutustuuletus parantaa pelastettavan olosuhteita ja vähentää savusukeltajan altistumista lisäten myös työturvallisuutta.
Sammutustekniikkakurssi mahdollistaa kaikkien sammutustoimintaan osallistuvien osaamisen kehittymisen vastaamaan nykyajan tarpeita. Kurssin sisältö pohjautuu hankkeissa tehtyihin tutkimuksiin, selvityksiin ja oppimateriaaleihin sekä pelastustoimintaa velvoittaviin säädöksiin. Sammutustekniikkakurssilla opitaan työturvallisia ja tehokkaita sammutustekniikoita ja -taktiikoita rakennus- ja liikennevälinepalojen sammuttamiseksi.
Palaute ja kokemukset kurssilta
Sammutustekniikkakurssi on saanut runsaasti positiivista palautetta kurssin suorittaneilta. Sammutustekniikkakurssista kerätyn palautteen ja Palokuntalainen-lehden numerossa 3/2024 julkaistun haastattelun mukaan kurssi sisältää monipuolisesti teoriaa sekä harjoituksia. Haastateltujen mielestä parasta kurssin järjestelyjen ja sisällön osalta olivat:
- teorian ja käytännön harjoittelun tasapaino
- rakennuspaloissa hyödynnettävien erilaisten sammutustekniikoiden oppiminen
- kurssilla käytetyt opetusmenetelmät.
Kerätyssä palautteessa kehuja saavat erityisesti kouluttajat sekä aikataulutus ja oppimisympäristöt.
Pelastusopisto suosittelee sammutustekniikkakurssia kaikille pelastustoimintaan osallistuville. Kurssi soveltuu hyvin sekä koulutusuran alkuvaiheen peruskoulutukseen että kokeneemman ammatti- ja sopimushenkilöstön täydennyskoulutukseen.
Tärkeä osa sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmää
Savusukeltajien peruskoulutusvaatimus on muuttunut vuoden alusta, ja savusukelluskurssille hakijan tulee olla suorittanut hyväksytysti pelastustoiminnan peruskurssin lisäksi myös sammutustekniikkakurssi. Pelastustoiminnan peruskurssin ja savusukelluskurssin hyväksytty suorittaminen ei anna sisäministeriön ohjeen edellyttämää riittävää osaamista savusukellukseen. Pelastustoiminnan peruskurssilla saadaan perusteet pelastustoimintaan osallistumiseen ja savusukelluskurssilla keskitytään savusukellus- ja sisäsammutustekniikkaan, mikä on vain yksi osa sammutustyötä.
Sammutustekniikkakurssilla saatu osaaminen mahdollistaa monipuolisen ja tehokkaan sammutustoimintaan osallistumisen myös ilman savusukelluskoulutusta. Pelastustoiminta voi olla tehokasta, vaikka vain osalla henkilöstöstä on pätevyys ja suorituskyky savusukeltamiseen, joten sammutustekniikkakurssi vastaa hyvin myös ajan haasteisiin. Kaikkien palokuntatoimintaan osallistuvien, tai edes rakennuspalon sammuttamiseen osallistuvien, ei tarvitse olla savusukeltajia.
Savusukeltajien osalta, sammutustekniikkakurssilla hankittua osaamista voidaan hyödyntää, mikäli suorituskyky on alentunut tilapäisesti tai pysyvästi esimerkiksi iän myötä. Savusukeltajana toimineen henkilön kokemus ja osaaminen on arvokas lisä sammutustaktiikan nelikenttämallin hyödyntämisessä, vaikkei hän enää sammuttaisikaan paloa loppuun sisältäpäin hyökkäämällä.
Blogitekstin aiheesta on kirjoitettu aikaisemmin laajemmin Palokuntalaisessa 3/2024.