Viimeisen kolmen vuoden aikana pelastustoimi on lisännyt omaa UAS-toimintaa tehtävissä, joissa toiminnalla saadaan selkeää hyötyä ajallisesti ja taloudellisesti. Yhtenä mainittavana tehtävätyyppinä on muut tarkastustehtävät, joihin kuuluvat muun muassa savuhavainnot. Näissä tehtävissä UAS-laitteilla luotu tilannekuva on nopeuttanut resurssien kohdentamista ja reaaliaikaisen tilannekuvan ylläpitämistä.
UAS-toiminnan lisääntyminen ja monipuolistuminen on näkynyt Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä (MiPeVi) -hankkeen kehitystyössä kuluneen vuoden aikana. Laaja selvitystyö pelastustoimen UAS-toiminnasta on saatu valmiiksi.
UAS-toiminta tehostaa ja nopeuttaa pelastustoimen tehtäviä
UAS-laitteet ovat yksi lisämenetelmä pelastustoimelle. Niiden avulla voidaan tuottaa nopeampaa ja tehokkaampaa pelastustoimen palvelua. UAS-toiminnan avulla tarvittavia resursseja voidaan kohdentaa oikeaan aikaan ja paikkaan, saavuttaen suoria ja epäsuoria taloudellisia säästöjä.
Suorat säästöt syntyvät pelastustoimen tehtävien tehokkaammasta suorittamisesta, kuten epäsuorien savuhavaintojen käsittelystä. Epäsuorat säästöt puolestaan saavutetaan nopeammalla reagoinnilla pelastustehtävien alkuvaiheessa, kun tilanteen laajeneminen ja paheneminen on mahdollista pysäyttää aiemmin.
Esimerkiksi metsäpaloissa UAS-toiminta auttaa sammutustaktiikan suunnittelussa, tarjoten arvokasta tilannekuvaa ilmasta käsin. Reaaliaikaisella tilannekuvalla voidaan kohdentaa sammutustyötä niihin paikkoihin, jotka edesauttavat palon sammuttamista tai leviämisen estämistä. Sopivissa olosuhteissa UAS-laitteilla voidaan tarkastaa laajoja alueita yhdellä kertaa, mikä jalkaisin tai ajoneuvoin suoritettuna veisi huomattavasti paljon enemmän aikaa.
UAS-koulutus yhdenmukaistaa toimintaa
Jokaisella pelastuslaitoksella on UAS-toimintaa, jota toteutetaan joko omana tai sopimuspalokunnan toimintana. Pelastusopiston UAS-peruskoulutus on hyvin käytössä pelastustoimen kentällä ja moni pelastuslaitos hyödyntää sitä oman UAS-toiminnan koulutuksissa. UAS-peruskoulutus yhdenmukaistaa osaamisvaatimuksia ja toimintaa, kehittäen näin koko pelastustoimen UAS-osaamista.
Viime toukokuussa hankkeessa julkaistiin pelastustoiminnan ja tilannepaikan johtajille suunnattu verkkokoulutus, joka lisää tietämystä UAS-laitteen käyttämisestä pelastustoimen tehtävillä ja viranomaisyhteistyössä. Kyseinen verkkokoulutus on tavoittanut jo 116 henkilöä 22 pelastuslaitoksella ja sopimuspalokunnassa. Tulevaisuutta ajatellen UAS-jatkokoulutusta pilotoidaan ja pyritään jalkauttamaan täydennyskoulutukseksi pelastustoimen UAS-kauko-ohjaajille.
Kehitys luo uusia mahdollisuuksia
Selvityksessä nousee esille se, että UAS-laitteiden kehitys on nopeaa. Tulevaisuudessa on mahdollista hyödyntää tekoälyä pelastustoimen UAS-toiminnassa ja tilannekuvan muodostamisessa. Tekoälyä hyödyntäen UAS-toiminnalla on mahdollista saada ensikäden tietoa kohteesta jo ennen pelastusyksiköiden saapumista paikalle nopeampien automatisoitujen tai autonomisten UAS-järjestelmien avulla.
Tutustu uuteen julkaisuun webinaarissa
Hankkeen selvitystyön pohjalta on valmistunut uusi julkaisu:
Miehittämättömien ilma-alusten turvallinen ja tehokas käyttö pelastustoimessa
Tutustu julkaisuun avoimessa webinaarissa
5.10.2023 klo 10–11 Teamsilla
Webinaariin pääset osallistumaan tästä linkistä: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Webinaarissa esitellään UAS-toiminnan nykytilannetta pelastustoimen kentällä. Nykyisten UAS-laitteiden kyvykkyyksiä ja mahdollisuuksia käydään läpi määräysten ja laitteiden ominaisuuksien mukaan. Lisäksi esitellään kolmannen ja neljännen sektorin hyödyntämistä UAS-toiminnassa pelastustoiminnan tukena.
Heräsikö kysymyksiä aiheesta? Voit lähettää UAS-toimintaan liittyvän kysymyksen 3.10.2023 klo 12 mennessä linkin kautta: Kysymys webinaariin
Kysymyksiin pyritään vastaamaan webinaarin aikana.
Tervetuloa!
Timo Ikonen
Suunnittelija, Projektipäällikkö, MiPeVi-hanke
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelut
Kimmo Rytkönen
Suunnittelija, MiPeVi-hanke
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelut
Palosuojelurahaston rahoittama Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä (MiPeVi) -hanke rakentaa viranomaisten välistä yhteistyötä UAS-toiminnassa. Yhteistoiminnan ja vuoropuhelun avulla kehitetään pelastustoimen UAS-koulutusta vastaamaan nykyhetken vaatimuksia. Pelastustoimen kentältä nousseita näkemyksiä ja kokemuksia jalostetaan niin teoria- kuin käytännön UAS-koulutukseen. Pelastustoiminnan johtajille luodaan verkkokoulutus UAS-toimintaan liittyen, jotta ymmärrys UAS-laitteiden käyttömahdollisuuksista kasvaisi ja ymmärrys UAS-toimintaan liittyvään lainsäädäntöön kasvaisi. Hankkeen aikana päivitetään olemassa oleva UAS-peruskoulutus vastaamaan voimassa olevia määräyksiä.