2024 tapahtumassa esittelyssä
Lisäämme sivustolle tietoa säännöllisesti, joten seuraathan sivuston päivittymistä.
Arctic Rescue System, uuden sukupolven maastopelastusjärjestelmä
Vaikeakulkuisiin maastopelastustehtäviin on nyt kehitetty uusi järjestelmä, johon kuuluu maastoambulanssi Arctic Rescue Ambulance, lyhyemmin ARA, sekä lukuisia muita apuvälineitä, kuten ambulanssin nopeaan siirtämiseen kehitetty traileri. Pelastusjärjestelmä on suunniteltu käytettäväksi vaikeakulkuisessa maastossa kaikkina vuodenaikoina mönkijän tai moottorikelkan vetämänä. ARA tarjoaa mahdollisuuden potilaiden tehokkaaseen ja nopeaan hoitoon kuljettamisen taajamien ulkopuolella hankalassa maastossa, tyypillisesti metsässä tai tunturissa. Ambulanssista löytyy tilat potilaalle sekä ensihoitajalle, ja sen varusteisiin kuuluu muun muassa sähköllä lämmitettävä pelastusmakuupussi, joka takaa potilaalle jatkuvan lämmityksen tapahtumapaikalta sairaalaan siirron aikana.
Palveludemo hoivalaitosympäristöjen palo- ja poistumisturvallisuuden kehittämiseksi
Tervetuloa tutustumaan tutkimustuloksiin ja antamaan palautetta kehitettävään palveludemoon. Kvantitatiivisen paloturvallisuusarvioinnin kehittäminen monimuotoistuviin hoivalaitosympäristöihin -hanke kehittää palo- ja poistumisturvallisuutta tuottamalla hoivapalveluympäristöjen turvallisuudesta vastaaville tahoille yhdenvertaisen, vahvistettuun tietoon perustuvan mallin palo- ja poistumisturvallisuuden arvioimiseen. Esittelemme kehitteillä olevaa palveludemoa, jonka on tarkoitus tukea pelastustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen välistä yhteistyötä palo- ja poistumisturvallisuuden arvioinnissa, valvonnassa ja riskienhallinnassa, sekä tietoperustaisten turvallisuusjohtamisen käytäntöjen jatkuvaa kehittämistä palveluasumisen yksiköissä. Hanketta ovat esittelemässä TKI-asiantuntija Jarno Rautiainen sekä tutkimusapulaiset Justus Kurokallio ja Emma Multanen LUT yliopistosta.
Virtuario-oppimisympäristö
Tule kokeilemaan Työterveyslaitoksen kehittämää virtuaalitodellisuuden Virtuario-oppimisympäristöä (ttl.fi/virtuario). Pisteellä pääset kokemaan mm. paloturvallisuuden, ensiavun ja turvallisuuspoikkeamien havainnoinnin tilallista ja aktiivista harjoittelua sekä paljon muuta niin työturvallisuudesta kuin työhyvinvoinnistakin VR-laseilla mukaansatempaavana koulutusmuotona. Kokemus sopii kaikille, eikä vaadi teknistä osaamista tai aiempaa kokemusta virtuaalitodellisuudesta! Asiantuntijamme ovat pisteellä vastaamassa kysymyksiin.
Metaversumin ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet pelastusalan koulutuksessa
Esittelyssä erilaisia teknologioita hyödyntäviä virtuaalisia koulutuksellisia ratkaisuja Puolustusvoimien, Hyvinvointisektorin ja teollisuuden aloilta. Mikä teknologia sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen, saavutettavuus ja käytettävyys huomioiden. Tilaisuudessa mahdollisuus testata ratkaisuja myös käytännössä (mobiilitoteutukset ja VR-lasit). Ratkaisuja esittelemässä Iiro Naamanka, 3D Talo Finland Oy.
Tekniset ja digitaaliset työkalut turvallisuusalan tueksi
Tervetuloa tutustumaan turvallisuusalaa tukeviin teknisiin laitteisiin ja digitaalisiin työkaluihin!
Paikalle tuodaan seuraavat laitteet:
- RealWear Navigator® 500 -älylasit: RealWearin älylaite on puettava tabletti, jolla käsiteltävä aineisto avautuu silmien eteen puheohjauksella, joten laite soveltuu moniin teknisiin töihin. Älylaite voidaan lisätä lämpökameramoduuliin ja näin yhdistää dataa molemmista lähteistä.
- Rakennusten ja ajoneuvojen digitaaliset kaksoset: Digitaalinen kaksonen on valokuvaustekniikalla toteutettu 3D-malli halutusta kohteesta. Se on nopea ja edullinen tapa esitellä laitteita ja tiloja aivan kuin olisit itse niitä katselemassa todellisessa ympäristössä. Lisäksi kaksoseen voi ladata tai linkittää hyvin monenlaista tietosisältöä.
- VSight Remote -etätukiohjelmisto: VSight Remote Ultimate on tehokas etätukiohjelmisto, joka tarjoaa lukuisia etuja käyttäjilleen. Sen avulla teknikot voivat tarjota reaaliaikaista tukea ja ohjausta etänä, mikä säästää aikaa ja vaivaa sekä vähentää kustannuksia.
Digitaalisten kaksosten ja VSight Remote -ohjelman ominaisuuksia voivat kiinnostuneet kokeilla myös omilla älylaitteillaan skannaamalla erillisen QR-koodin, joka toimii linkkinä ko. ympäristöihin. Laitteita on esittelemässä Ari Kananen AKConsulting Oy:sta.
DECONTA C 6000 dekontaminaatio / puhdistustilavaunu
Vaunu tarjoaa tilat puhdistautumiseen suoraan kohteessa, joissa yleisesti ei ole mahdollisuutta puhdistautua altistuksen jälkeen. Vaunussa voi puhdistaa sekä kalustoa että henkilöstöä. Tämä näyttelyssä oleva vaunu on suunniteltu etenkin asbestipurkutyötä ja sen vaatimusten mukaisia toimenpiteitä varten. Vaunusta on valmistaja deconta GmbH valmistanut myös version palokuntakäyttöön. Vaunun voi suunnitella myös täysin omien tarpeiden mukaisiksi. Tervetuloa tutustumaan! Puhdistustilavaunua esittelemässä Asko Seppälä, ASTQ Supply House Oy.
Maastopalojen torjunta ja vasteen suunnittelu
Esittelyssä muun muussa Mariska-projektissa kehitettyjä palokarttoja kaikkien pelastuslaitosten pilottikäyttöön sekä MAST ja MAST2-projekteissa tuotettu simulointityökalu maastopalojen torjuntaa ja vasteen suunnittelua varten.
Tule tutustumaan Arbonaut Oy:n maastopalotyökaluihin ja keskustelemaan muun muassa työkalujen hyödynnettävyydestä Arbonautin projektipäällikön Tuomo Vuorenpään ja Pelastusopiston tutkijan Kalle Kivirannan kanssa.
Onnettomuuksien ehkäisyn osaamisen kehittäminen -hanke (OE-hanke)
Hankkeessa kehitetään työkaluja ja menetelmiä onnettomuuksien ehkäisytyössä tarvittavan osaamisen todentamiseen yksilötasolla. Hankkeessa tuotetaan osaamiskartoituksen tueksi sähköinen arviointisovellus. Lisäksi kuvataan OE-työhön liittyviä ura- ja kehittymispolkuja sekä kehitetään alan täydennyskoulusta vastaamaan osaamistarpeita. Hanketta ja hankkeessa tuotettavaa sovellusta esittelemässä Pelastusopiston suunnittelija Nina Söderholm.
Pelastustoiminnan johtamisen sähköinen käsikirja (PTJ-käsikirja)
PTJ-käsikirja toimii onnettomuustilanteissa pelastustoiminnan johtamisessa tukena muistilistan omaisesti. Käsikirja parantaa ja yhtenäistää pelastustoiminnan johtamisen sekä onnettomuustilanteen laatua ja varmistaa ajantasaisen ja yhdenmukaisen tiedon eri onnettomuustilanteissa.
PTJ-käsikirja julkaistiin kesäkuussa 2023. Tällä hetkellä käynnissä on käsikirjan seuraavaa versiota kehittävä hanke, josta pääsee kuulemaan lisää tutkimus- ja kehittämispäivillä. PTJ-käsikirjaa esittelevät yliopettajat Matti Honkanen ja Anna-Mari Kosunen.
Virtuaalinen sammutustyösimulaattori FLAIM
Tervetuloa kokeilemaan virtuaalista sammuttamista! Pelastusopistolle hankittu FLAIM-simulaattori mahdollistaa sammutustyön harjoittelun virtuaaliympäristössä. Laitteisto sisältää suihkuputken rekyylillä, VR-lasit, lämpökameran ja -liivin sekä ilmankulutusta seuraavan maskin. Simulaattorin käyttäjän näkymä heijastetaan videotykillä tilan valkokankaalle, jolloin kaikki tilassa olevat voivat seurata suoritusta reaaliajassa. FLAIM-simulaattorissa on runsaasti onnettomuusskenaarioita erilaisissa harjoitteluympäristöissä. FLAIMin avulla sammutustyötä voidaan harjoitella mm. omakotitalossa, tunnelissa tai satamassa, simulaattorista löytyy myös mm. maastopaloskenaarioita sekä erilaisia kulkuvälinepaloja. FLAIM-simulaattoriin voi tutustua jo etukäteen valmistajan internetsivuilta: FLAIM Trainer. Simulaattorin käyttöä demonstroi vanhempi opettaja Samuli Kräkin.
Miehittämätön ilmailu pelastustoimen tehtävillä
UAS-järjestelmien avulla pelastustoimi voi mm. nopeuttaa pelastustoiminnan aloittamista, kohdentaa resursseja paremmin ja lisätä pelastajien työturvallisuutta. Johtamisen näkökulmasta tilannekuvan luominen helpottuu ja päätöksenteon tueksi saadaan lisää tietoa.
UAS-lennätysdemossa havainnollistetaan lämpökameran ja kameran käyttöä tiedustelussa sekä kuvan jakamista johtoyksikköön. Demoa on esittelemässä Miehittämätön ilmailu pelastustoimessa ja viranomaisyhteistyössä -hankkeen suunnittelija Kimmo Rytkönen.
TOKEVA 2024
Torjuntaohjeet kemikaalien vaaratilanteille (TOKEVA)-ohjeisto tarjoaa keskeiset toimintaohjeet vaarallisten aineiden onnettomuustilanteisiin. Palosuojelurahaston tukema TOKEVA 2024 -hanke keskittyy päivittämään ja kehittämään TOKEVA-ohjeita vastaamaan uudistettua sisäministeriön ohjetta pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoimintaan. Päivitettyjen ohjeiden avulla on tarkoitus varmistaa, että pelastustoiminnan johtaminen vaarallisten aineiden onnettomuustilanteissa on tehokasta ja turvallista.
Hankkeen päivittämisen etenemisestä on kertomassa suunnittelija Jouni Salminen.
Pelastusopiston 4T-hankkeen vinkit ja työkalut tutkimus- ja asiantuntijaviestintään
Tervetuloa tutustumaan 4T-tutkimusviestintähankkeessa tuotettuun verkkopalveluun, tutkimusviestinnän oppaaseen sekä muihin hankkeessa toteutettuihin oppeihin ja työkaluihin sekä keskustelemaan pelastusalan tutkimus- ja asiantuntijaviestinnästä hankkeen projektipäällikkö Aino Harisen kanssa. Esittelypisteellä voit testata omaa asiantuntijaviestintääsi myös käytännössä sekä tuoda parhaat ideasi pelastusalan asiantuntijaviestinnän kehittämiseen.
Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? -hanke
Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? -hanke kartoittaa vuoden 2024 aikana pelastustoimessa esiintyvän syrjinnän ja häirinnän yleisyyttä ja muotoja. Tarkoituksena on tuottaa työkaluja epäasialliseen toimintaan puuttumiseksi. Tule jututtamaan Nollatoleranssi-hankkeen tutkija Oliver Saalia ja tutkimusapulaista Konsta Huovista hankkeen etenemisestä ja uusimmista tuloksista.